Тезе у Львові: молитви, зустрічі, гостинність

03.05.2018, 15:38
Тезе у Львові: молитви, зустрічі, гостинність - фото 1

“Паломництво Довіри на землі” – саме так називають свою діяльність брати-монахи із маленького села Тезе на сході Франції. Ця екуменічна спільнота вже понад 30 років організовує великі міжнародні зустрічі в час різдвяно-новорічних свят в різних країнах Європи, а також регіональні – протягом року. Одна з таких регіональних зустрічей вперше відбулася в Україні.

“Паломництво Довіри на землі” – саме так називають свою діяльність брати-монахи із маленького села Тезе на сході Франції. Ця екуменічна спільнота вже понад 30 років організовує великі міжнародні зустрічі в час різдвяно-новорічних свят в різних країнах Європи, а також регіональні – протягом року. Одна з таких регіональних зустрічей вперше відбулася в Україні. З 27 квітня до 1 травня 2018 року Львів гостинно приймав майже 3000 молодих людей із 20 країн світу.

Прибуття

Перші паломники Тезе прибули до Львова на велотрек вранці у п’ятницю. Господарі, які зазначили при зголошенні, що зможуть забрати своїх гостей раніше, отримали паломників найшвидше. А вже після роботи львів’яни чекали на гостей трохи довше, адже деякі молоді люди довго перетинали кордон. Проте врешті всіх поселили в домівки, де на них чекала вечеря та спальне місце: на ліжку, дивані чи на підлозі. Всі паломники брали з собою спальники та килимки, адже ніхто наперед не знав, де замешкає.

Реєстрація учасників

Зголошувалися як родини з власними будинками та квартирами, так і молодь, яка сама винаймає квартиру у Львові. Пожити й поспілкуватися з віруючою молоддю з різних куточків України та інших країн, передати українську гостинність – ось що спонукало львів’ян відчинити свої двері незнайомим хлопцям та дівчатам.

Що ж це за молитви Тезе

На велотреку

Помаранчеві тони, приглушене світло, багато свічок та злагоджений спів львівського хору за участі волонтерів з інших країн. Молодь та господарі розсілися на підлозі та на трибунах велотреку СКА в очікуванні перших молитов та проповіді брата Алоіса.

У структурі молитов з піснями Тезе зазвичай є читані та співані молитовні наміри, читання уривку зі Святого Письма різними мовами, кілька хвилин тиші та роздуми одного з присутніх братів Тезе. Починається та завершується все піснями, тексти та ноти яких роздають усім присутнім.

Львівський хор Тезе “підсилився” волонтерами з України та з-за кордону

Вся необхідна інформація для молитви й не тільки була у одному буклеті, який можна було отримати при реєстрації.

Багато з присутніх, не тільки хористів, вже добре знали мелодії пісень, адже це могло бути далеко не перше їхнє паломництво Тезе. Тож молодь активно підспівувала хору “Господи помилуй”, “Алилуя” та пісні прослави, більшість з яких виконувалися українською мовою.

На велотреку

У своїй першій промові брат привітав усіх присутніх та наголосив, що на цій регіональній зустрічі вперше в розкладі також є молитва вдома. Вона покликана нагадати той час, коли комуністична влада забороняла відкрито провадити свої релігійні практики.

Душпастирі зі Львова, Тернополя та Тезе біля ікони Зарваницької Матері Божої

Разом з паломниками та братами щодня молилися представники духовенства різних конфесій зі Львова та інших міст. З молоддю із інших міст та сіл України прибули їхні душпастирі. Так з Тернополя приїхала ціла делегація на чолі з головою єпархіальної Комісії у справах молоді УГКЦ. Вони, за попередньою домовленістю із організаторами та братами, привезли зі собою чудотворну Зарваницьку ікону Матері Божої, до якої тут усі молилися впродовж зустрічей суботнього дня. Минулого року корону для неї поблагословив Папа Франциск, з нагоди 150-ліття коронації цієї реліквії Папою Пієм ІХ.

Ця ікона здійснює паломництво по всій Україні, одним із пунктів її мандрівки саме в ці дні став Львів.

Брат Жан-Даніель розповідає про українську чудотворну ікону

Молитву до цієї ікони виголосив владика Володимир (Груца), єпископ-помічник Львівської Архиєпархії УГКЦ. У ній він від імені молоді попросив Богоматір навчити всіх дивитися на життя великодніми очима миру, спокою, радості і надії.

День паломника

Молитва з читанням Біблії й сніданок у родині, групи ділення та обідня молитва на велотреку, обід у парку Франка та численні семінари на тему суспільства, солідарності, мистецтва, культури, історії, — ось як виглядав типовий день регіональної зустрічі Тезе, що мав програму від ранку до вечора. А ввечері – знову загальна молитва на СКА. У ній могли взяти участь як зареєстровані учасники зустрічі, так і пересічні львів’яни та всі охочі.

Зустрічі в групах

Перевізники у Львові були заздалегідь попереджені про те, що впродовж п’яти днів тут буде багато іноземної молоді. Чимало паломників старалися долати відстані пішки, особливо від центру до велотреку, хоча автобуси, трамваї та тролейбуси зі спеціальними знаками Тезе були теж заповнені іноземною молоддю. Проте деякі українські “тезівці” зазначали, що не всі водії хотіли брати пасажирів зі спеціальними квитками, які видавали кожному при реєстрації.

На паломництво довіри до Львова прибули представники таких країн: Угорщини, Чехії, Австрії, Словаччини, Швейцарії, Франції, Латвії, Литви, Польщі, Німеччини, Росії, Нідерландів, Великобританії, Нігерії, Камеруну, Демократичної Республіки Конго, Того, Південно-Африканської Республіки… Більшість із них добре володіли англійською мовою, тож активно спілкувалися із приймаючими сім’ями, волонтерами й організаторами зустрічі та перехожими.

Зустрічі в групах

Семінари

Неміч у твоєму житті - це місце, де проявляється Божа сила, - владика Борис Ґудзяк на лекції про успіх

Щодня в різних куточках Львова, переважно близько до центру, паломники Тезе відвідували семінари на найрізноманітніші теми: про українську й не тільки культуру, духовність, суспільні проблеми та історичні особливості. Спікерами цих заходів були митці й журналісти, політики та історики, менеджери та юристи, священики та єпископи.

На семінарах

Деякі з цих семінарів були англійською мовою.

Окрім промов, серед обідніх заходів були майстер-класи, виставки та вистави.

Художник Роман Барабах розповів, як він створює свої ікон

Вистава та майстер-клас Театру Українського Католицького Універститету

Харчування

Обіди у всі дні, окрім неділі, та вечері, окрім п’ятниці, паломники Тезе споживали на відкритому повітрі поблизу головного корпусу Львівського національного університету ім. Івана Франка. Дівчата та хлопці-волонтери роздавали прибулій молоді перше, друге, з м’ясом і без, а також яблука, булочки й воду. Гарячі страви були у спеціальному одноразовому посуді, а ложку кожен паломник мав мати із собою.

Харчоблок перед університетом

Гарна погода сприяла тому, щоб розсідатися просто на траві університетського скверу та парку Івана Франка. Після їжі молодь продовжувала відпочинок та спілкування на природі, перед тим як вирушити на семінар чи вечірню молитву. Саме тут була одна з нагод французам, німцям, полякам та представникам інших країн знайти своїх співвітчизників та ближче з ними познайомитися.

Харчоблок перед університетом

“Родинний день” паломництва довіри

Неділя була днем із приймаючими сім’ями. Паломники могли поснідати та пообідати разом зі своїми господарями, а також відвідати їхню парафію. Організатори запропонували три урочисті Літургії в головних храмах Львова трьох конфесій: архикатедральному соборі Святого Юра УГКЦ, у римо-католицькій катедрі Небовзяття Пресвятої Діви Марії та у Свято-Георгіївському катедральному соборі УПЦ (МП).

Хлопці з Франції разом із приймаючою сім’єю Бабенчуків після недільної Літургії на подвір’ї храму Різдва Пресвятої Богородиці у Львові

Проте господарі могли відвідати зі своїми гостями будь-який храм Львова, тієї конфесії, до якої вони належать.

Після обіду знову були семінари та вечеря в центральній частині міста, а увечері – вже звична загальна молитва на велотреку. Проте вона мала одну особливість: через коротке замикання та невелику пожежу, яку вдалося швидко погасити, її завершення відбулося надворі, при свічках та в дуже затишній атмосфері. Чимало паломників продовжували молитися й співати з братами та місцевими душпастирями аж до сутінків.

Вечірня молитва надворі біля велотреку СКА

Прощання

У вівторок, в останній день, після сніданку паломників у домівках, була завершальна молитва на велотреку. У фінальній промові брат Алоїс подякував гостинним львів’янам та всім волонтерам, які організовували у проводили цю зустріч. Він також наголосив, що їхня спільнота регулярно молиться за мир в Україні.

Коли хор Тезе завершив співати фінальні ноти, молодь все ще підходила до хреста з намальованим розп’яттям Ісуса – одного з символів Паломництва Довіри. Наприкінці до хреста зі своїми молитвами й проханнями йшли волонтери, організатори, члени медичної групи.

Кожен охочий міг взяти собі на пам’ять одну з крашанок, які прикрашали деревця-декорації всі ці дні.

Крашанки на деревах - оригінальні декорації львівської зустрічі Тезе та сувеніри для паломників

Деякі волонтери та господарі проводжали своїх гостей з-за кордону аж до автобусів, деякі ще продовжували знайомство з ними, показуючи їм Львів.

Щодо братів Тезе, то вони рушили далі на Схід. Цими днями брат Алоїс, брат Жан-Даніель та близько 20 молодих людей з різних країн відвідують Мар’їнку, поблизу лінії розмежування між відносно мирною та окупованою російськими військами територією України. Також планують відвідати Київ та вирушити до російського Кемерово, щоб помолитися там за жертв нещоданьої пожежі у торгівельному центрі.

Брат Алоїс з паломниками

Тож Паломництво Довіри на землі триває. Українська молодь може долучатися до нього впродовж року зі своїми друзями, в своїх парафіях, організовуючи зустрічі для молитви з піснями Тезе. Може відвідати село Тезе у Франції влітку. Брати з цієї екуменічної спільноти завжди радо відчиняють свої двері для тих, хто готові молитись і працювати з ними кілька днів поспіль. Це гарна можливість дізнатися про спільноту зблизька. А найближча велика новорічна зустріч Тезе відбудеться цього разу в Мадриді.

Довідка

Спільнота братів у французькому селі Тезе виникла у 40-их роках ХХ століття і спочатку це були протестанти. Перше завдання, яке собі ставили її члени - прихистити біженців, що втікали від війни. До засновника спільноти, брата Роже родом зі Швейцарії, поступово долучалися інші молоді люди, семеро з яких у 1949 році дали вічні обітниці жити у простоті та целібаті.

Сьогодні спільнота Тезе налічує понад сто братів, католиків та з різних протестантських конфесій, із близько 30-ти країн світу.

Брати живуть лише зі своєї праці. Вони не приймають пожертв. Також вони не приймають особистих спадків на власний рахунок; усе це спільнота роздає найбіднішим.

З роками число відвідувачів Тезе продовжує зростати, сюди прибуває все більше молодих людей з усіх континентів, щоб взяти участь у щотижневих зустрічах, які тривають впродовж року.

Марта Гаврилів