“Після депресії у мене виникла несподівана ідея – ілюструвати Святе Письмо”

“Після депресії у мене виникла несподівана ідея – ілюструвати Святе Письмо” - фото 1
Серію робіт “Страсті Христові” канадського художника буковинського походження Василя Курилика фахівці називають найдетальнішим ілюструванням Святого Письма за всю історію розвитку мистецтва.

Останні дні земного життя Ісуса Христа – ув’язнення, бичування, хресна дорога, розп’яття на хресті – знайшли відображення у багатьох роботах художників, музикантів, письменників. Зовсім окремо стоять у цьому ряду картини Василя Курилика, або ж William Kurelek – як його знають закордоном. В нього є багато робіт на релігійну тематику, зокрема серія “Північне Різдво”.

Б-1w.gif

Б-2w.gif

Але світову славу цьому художнику принесла серія картин "Страсті Христові", написана за Євангелієм від Матвія. Ці чуттєві роботи допомагають глибше осмислити те, що пережив Христос. Особливо зараз, коли християни східного обряду перебувають у Страсному тижні. Власне, дехто навіть назвав цю серію майстерно знятими кінокадрами. Всі ці роботи зібрані в однойменну книгу – “Страсті Христові”.

Б-3w.gif

“Я був практикуючим атеїстом”…

Б-4w.gif

Василь Курилик розпочав роботу над серією “Страсті Христові” у 1960 році. Працював над проектом три роки. Результат - 160 робіт розміром 51 на 56 см. Картини виконані гуашшю і аквареллю, деякі - олійними фарбами.

Б-5w.gif

Сам художник зізнавався, що задумував цей проект ще у 1956 році. Він писав:

“Після сягнення глибин розпуки в Англії, де я вступив до психіатричної лікарні, щоб вилікуватися із хронічної депресії та дошкульного болю очей, народився в мені абсолютно новий і несподіваний проект – ілюструвати Святе Письмо. Коли б декілька років раніше хтось сказав, що я малюватиму релігійні теми, я б назвав його божевільним. Релігія чинила мене хворим, бо я був практикуючим атеїстом. Але терпіння інколи привертає людині Бога. Хоч-не-хоч (так тоді здавалося), я повернувся, щоб простудіювати християнство. Врешті, коли я побачив світло, то воно й осінило мене думкою, щоб почати монументальну серію ілюстрацій, яка давно мріялась. Яка ж історія у всьому світі краще підходила для ілюстрації, як Слово самого Бога? Звичайно, я знав, що впродовж майже 2000 років християнства жодну книгу не зображено в малюнках стільки разів, як Біблію. Але ж, запитав я себе, чи ж хтось будь-коли проілюстрував її як історію актуальних подій? І чи хто-небудь зробив цілу Євангелію, рядок за рядком? Мабуть, ні. Найближчим цього був ще Жак Тіссо, відомий французький мистець на переломі останнього століття. Книга його малюнків, що ілюструють окремі події життя Христа та вибрані свобідно з усіх чотирьох євангелистів, проявилась також друком під заголовком “Життя Христа”. Для своїх картин він провів на місці 10 років студій”.

Б-6w.gif

Назва книги Курилика - англійською мовою “The passion of Christ”, вступне слово самого Василя Курилика подано українською та французькою мовами, а ось кожна картина має біблійний підпис тільки англійською мовою. Ці підписи, зроблені великими буквами, ще більше передають емоційність картини. Художні роботи охоплюють біблійні події, які передували розп’яттю: вечеря Христа з учнями, коли він повідомляє їм, що один з них його зрадить, ламання хліба, молитва Ісуса до Бога “Якщо це можливо, нехай мине ця чаша мене, але не як воля моя, а Твоя”. Далі Василь Курилик зображує засудження Христа, одягання на нього тернового вінка, прибиття до хреста… Останні картини із серії мають назву: “ Отож ідіть і зробіть учнями всі народи” та “Я буду з вами по всі дні”.

Б-7w.gif

…“Я ходив дорогами, що ними ходив Христос”

Художник каже, що вибрав Євангеліє від Матвія тому, що цей Святий подає найповнішу розповідь Христового життя.

Б-8w.gif

“Навіть ще перед прийняттям до Католицької Церкви я почав попередні рисунки для ілюстрації, - зауважує митець, - намагаючись їх виконати певне число кожного тижня. Я зробив майже 800 впродовж двох років. Вони були мені потрібні, щоб знати, яких ще відомостей мені засягти, відвідавши Святу Землю. Щоб відчути реальність історії Нового Заповіту, я зосередився на відвіданні всіх місць, які згадуються у Святого Матвія. Я ходив дорогами, що ними ходив Христос. Я обмежився з видатками, ночував тільки по молодечих притулках та по монастирях, їв самі лиш помаранчі, булочки та іншу дешевизну. Після 2000 років будов і перебудов, більшість місць, де відбулися важливі події в Христовому житті, постарілися так, що годі їх пізнати. Тож на кінці довелося мені звернутись по детальні довідки до книги Тіссо. На 12 апостолів я вибрав довільно 12 типів із пресових фотографій, що їх купив у Тель Авіві… Повернувшись до Канади, я почав ілюстрування Страстей у дні Нового 1960 року. Моя завзята працьовитість дала мені можливість виконувати по одній картині кожного тижня впродовж трьох років, які громи не били би. … Бог ніколи не може вичерпати Своєї щедрості. Я добровільно дав Йому проект Святого Матвія, щоб місіонери могли користуватися прозірками або формовими стрічками у своїй катехетичній роботі. Після цього я подумав, що можна буде продати картини. Але в мене не було великої надії на продаж, бо я знав, що релігійна тематика не надто популярна в нашу похристиянську епоху. Тож я мало не зомлів, коли з’явився купець. Власники торонтської української мистецької галереї, Ольга й Микола Колянківські, не були захоплені з першого погляду, коли бачили поодинокі картини із серії, але коли побачили цілу серію Страстей на виставці, вона їх вразила. Сказали, що роботи так їх захопили, що вони хочуть купити їх в цілому і примістити в галереї і музеї, що їх планують побудувати в Ніагара Фоллс”.

Б-9w.gif

Отож з того часу “Страсті Христові” Василя Курилика знаходилися у спеціально збудованій для них галереї в місті Ніагара Фоллс. Художник зізнавався, що намагався робити кожну картину так близько до історії, як тільки можливо.

Б_10.jpg

Мистецьку галерею “Страстей Христових” Курилика відвідало чимало людей не тільки українського походження, а й багато туристів з різних країн світу.

Фото із книги, яку надала для перефотографування Світлана Герегова із Чернівців, історик, науковець, яка досліджує творчість Василя Курилика