Протести біля Десятинки: обійшлося без інцидентів (ФОТО)

04.02.2018, 14:30
Протести біля Десятинки: обійшлося без інцидентів (ФОТО) - фото 1
Мітинг на підтримку двох архітекторів, що підпалили двері МАФу (що називає себе монастирем) на фундаменті Десятинної церкви в Києві, відбувся 3 лютого без інцидентів.

Мітинг на підтримку двох архітекторів, що підпалили двері МАФу (що називає себе храмом Десятинного монастиря) на фундаменті Десятинної церкви в Києві, відбувся 3 лютого без інцидентів. Хоча одна сутичка і була, але нагадувала вона скоріше зіткнення двох гарячих опонентів сам-на-сам, ніж початок чогось більшого. Хоча могли бути й інші варіанти.

3 лютого біля Десятинки

Ще за три години до початку оголошенного мітингу до "монастиря" зібрались його "оборонці" та почали молебень. Скупчились навколо МАФу близько сотні прихильників самозабудови, добра третина яких — в рясах під верхнім одягом. Представників силових структур теж вистачало. Окрім поліцейського загону швидкого реагування на місце прибули два автобуси нацгвардії, що розташувалася обабіч.

3 лютого біля Десятинки

О першій годині з плакатами та патріотичною музикою почався мітинг на захист архітекторів. На відміну від настрашених прихильників Московського Патріархату, що активно молилися та чекали, коли "радикали" підуть на штурм їх оплоту, мітингарі вільно пересувалися по всій території навколо, там і тут створювали невимушені мистецькі перформанси.

Дещо знервувала присутність на цьому мітингу представників ВО "Свобода" та товариша Корчинського з командою, але організатори мітингу зробили все, щоб на ньому мова йшла переважно про ув'язнених архітекторів, апеляційне засідання суду по їхній справі повинно пройти 5 лютого, в понеділок. Закликами на підтримку цих фактично заручників у справі МАФу на Десятинній вулиці активна частина мітингу й завершилась.

3 лютого біля Десятинки

3 лютого біля Десятинки

3 лютого біля Десятинки

У висновку цих подій можна зауважити, що мистецька спільнота Києва на цьому мітингу показала, що зібрані понад 10 тисяч підписів під електронною петицією з вимогою до київської влади позбутися незаконної забудови на фундаменті Десятинної церкви — не є непорозумінням чи накручуванням кількості голосів.

Самозахоплення столичної землі та в подальшому побудова на цьому місці капличок-храмів-монастирів-соборів Московським Патріархатом все більшою кількістю людей сприймається як аналог спецоперацій ФСБ РФ із захоплення територій інших держав і зустрічає все більше суспільне невдоволення.

У цій ситуації Московський Патріархат вимушений перейти в глуху оборону, сподіваючись на швидку втому "активістів-радикалів" від активних дій. Сподіванням "перестояти та перемолитися" проти "безбожної інтелігенції", що "атакує піснями "Лента за лентою" та " Ми, хлопці з Бандерштадту" "істинновіруючих", вони затягують, а не вирішують конфліктну ситуацію.

Тому, на жаль, але далі буде.

3 лютого біля Десятинки

3 лютого біля Десятинки

3 лютого біля Десятинки

3 лютого біля Десятинки

3 лютого біля Десятинки

3 лютого біля Десятинки

3 лютого біля Десятинки

В'ячеслав НЕСТЕРОВ