Віа Долороса: шлях страждань Ісуса Христа показали в Одесі

19.04.2017, 12:52
Віа Долороса: шлях страждань Ісуса Христа показали в Одесі - фото 1
На одній з головних вулиць міста - Дерибасівській - 15 квітня, напередодні Світлого Воскресіння, зібралося близько 2,5 тис. людей, щоб побачити постановку останніх годин життя Спасителя Ісуса Христа.

На одній з головних вулиць Одеси - Дерибасівській - 15 квітня, напередодні Світлого Воскресіння, зібралося близько 2,5 тис. людей, щоб побачити постановку останніх годин життя Спасителя Ісуса Христа.

На Дерибасівській - ніде яблуку впасти: тут гуляють жителі Ізраїлеві, в блискучих обладунках за порядком строго стежать римські легіонери ... Звичайні одесити - в очікуванні. Зовсім скоро судитимуть Ісуса Христа. Так, городяни і гості Одеси готувалися до зустріти «Великодньої реконструкції», яка вперше за п'ять років відбулася в самому центрі - на Дерибасівській.

Римські легіонери

За словами організаторів - БФ «Добрий самарянин», Одеської народної церкви та військово-історичного Всеукраїнського клубу реконструкторів «Вексілляція римських військ Нижньої Мезії VEMI», ця постанова носила історико-культурно-освітній характер і здійснювалася на основі біблійного оповідання.

До масштабного театрального дійства - ходи останнього шляху Христа - готувалися майже півроку. Для того, щоб історія ожила, шили автентичні костюми, вивчали історичні факти, писали сценарій, вчили ролі. Всього було задіяно 300 акторів, з них - історики та реконструктори, які приїхали з Києва і Дніпра.

Автентична їжа

Варто зазначити, що римляни, щоб одесити могли ближче познайомитися з побутом легіонерів, повністю відчути ті часи і реалістичність подій, жили кілька днів у встановленому наметі, харчувалися автентичної їжею, яку готували на грилі. Її, до речі, вперше вирішили використовувати саме в Одесі на «Великодню реконструкцію» і вона є точною копією, яку знайшли під час розкопок в Помпеї. Конструкція може варити, смажити і випікати, так що римляни харчувалися смачно і ще навіть перехожих пригощали. Тут ще легіонери встановили рідкісний експонат - давньоримську баллісту епохи імператора Траяна (I-II н.е.) - її відтворили із залишків подібних споруд, знайдених в різний час на території Румунії, Англії та Німеччини. Адже, як відомо, саме тоді римляни вперше з'явилися в Таврії і Акермані та принесли в наші краї християнство.

Також одесити могли побачити, як воїни розважалися - історична гра в кості (праобраз шахів) привела глядачів у повне захоплення.

Шлях Скорботи

Перед початком  Шляху Скорботи Ісуса Христа у 700 метрів, римські легіонери виконували видовищні стройові команди центуріона, який потім і вів процесію.

Вся постанова йшла не більш години, зате емоцій вистачило! Кожна сцена - а їх було встановлено 4 - окрема історія. Ось Понтій Пилат вирішує, кого судити - Варавву чи Христа, вся біль і переживання написані на його обличчі, але вибір зроблено. На обличчях людей з'явилися справжні сльози.

Шлях Скорботи

А ось Ісус несе важкий хрест, він падає, здирає коліна в кров, його руки трясуться, але він продовжує нести свій хрест як символ віри, смирення і Життя вічного. Нагадаємо, він був споруджений в натуральну величину, його висота - майже 3 метри, вага - 50 кг, а ширина одного бруса - 30 см. Словом, дуже важко і незручно було його нести.

Шлях Скорботи

Зворушливою вийшла сцена з центуріоном - його дочка одужала і він повірив у силу Христа.

До інсценування міг долучитися будь-який бажаючий і стати частиною театрального дійства, як і зробили багато одеситів та гостей міста.

Шлях Скорботи

«Дуже реалістично все вийшло. Я був в Барселоні на подібній дії, але так, як це сталося в Одесі - емоційно, зворушливо, атмосферно і максимально наближено до дійсності по тексту Біблії, я не очікував», - зізнається 38-річний одесит Євген.

Після «Великодньої реконструкції» і слів вітання від представників протестантських церков Одеси, одеситам показали костюмовану презентацію 5-ти століть протестантизму, присвячену святкуванню 500-річчя Реформації.

Протестантська історична реконструкція

Всією підготовкою керував реконструктор, дослідник, художник Сергій Шаменков, який збирав матеріали під кожну епоху. На завершення всі історичні герої виконали старовинний християнський гімн «О, благодать», датований XVI століттям.

Протестантська історична реконструкція

І в завершенні одеситів чекало частування - справжня пасхальна їжа в єврейських традиціях. Гіркі трави, коржик з м'ясом та виноградний сік - все дуже символічно.

«Нам дуже важливо пам'ятати, в ім'я чого страждав Ісус Христос. Саме тому не варто забувати суть свята», — підкреслив старший пастор Одеської народної церкви Денис Сердиченко.

Молитва

Анна ВОЛОШИНА