Мусульмани України підписали спільну Хартію

06.12.2016, 09:11
Мусульмани України підписали спільну Хартію - фото 1
В Києві 5 грудня представники мусульманських організацій підписали спільну хартію. Урочиста подія зібрала не тільки представників ісламських духовних організацій, але й жіночі мусульманські об’єднання, волонтерські рухи та капеланські ініціативи.

В Києві 5 грудня представники мусульманських організацій підписали спільну хартію. Урочиста подія зібрала не тільки представників ісламських духовних організацій, але й жіночі мусульманські об’єднання, волонтерські рухи та капеланські ініціативи.

Сама заява руйнує деякі усталені стереотипи щодо України, як от уявлення про «виключно православну державу». Так, в преамбулі Хартії стверджується, що «сьогодні мусульмани є невід’ємною частиною українського суспільства». Сама ж ініціатива є відкритою і кожен, хто поділяє викладені в ній положення, може до неї приєднатися.

Хартія_1.jpg

 

Хартія_жіночі_організації.jpg

З нагоди урочистого підписання документу, було запрошено представників численних громадських та релігійних ісламських організацій, експертів, науковців та представників влади.

Хартія_Саган.jpg

Релігієзнавець Олександр Саган представив експертний висновок Відділення релігієзнавства Інституту Філософії НАН України, в якому наголосив на максимально чіткому та конкретному формулюванні тексту Хартії. Він порівняв її з відомою «Хартією мусульман Європи» 2008 року, яка на відміну від української більш загальна та декларативна.

Ісламознавець Михайло Якубович презентував фаховий аналіз тексту, який проводив центр ісламознавчих досліджень при Острозькій Академії. Представлена Хартія, так само як і аналогічний європейський документ, описує позиції мусульман у суспільствах, де вони складають релігійну меншість. Також експерти зазначили чітку і недвозначну проукраїнську, державницьку позицію, що декларують мусульманські організації у тексті документу.

Маріуш.jpg

Експерт з Польщі Маріуш Маржевські акцентував увагу на важливості цієї ініціативи, оскільки вона формує підвалини ісламського громадянського суспільства. В Європі існують непорозуміння між мусульманами і європейцями, оскільки перші не завжди бажають інтегруватися у суспільство, а другі не завжди раді їх приймати. Чим більше зростає між ними напруга, тим більше цим спекулюють політики правого спрямування, отримуючи електоральні преференції. Як результат – висока ймовірність отримання влади у низці країн ЄС ультраправими партіями.

 

Саїд.jpg

 

Примітно, що Хартію не підписали представники Духовного управління мусульман Криму (муфтій Еміралі Аблаєв), які залишилися під окупацією на півострові та голова Духовного управління мусульман України муфтій Ахмед Тамім. ДУМК та ДУМУ – це єдині ісламські організації, які представлені у Всеукраїнській раді Церков і релігійних організацій.

Хартія_Саїд.jpg

Зазначимо, що не передбачається ніякого покарання порушникам принципів Хартії, оскільки, як наголосив муфтій Саїд Ісмагілов, віруючі-мусульмани сподіваються в цих питаннях на Аллага, який спросить з тих, хто порушив прийнятий на себе договір.

Хартія_3.jpg

З експертною думкою ісламознавця Михайла Якубовича та безпосередньо самим текстом «Хартії мусульман України» можна ознайомитись на сайті РІСУ. 

Дмитро ГОРЄВОЙ