• Головна
  • Публікації
  • УКУ починає свою діяльність у Києві як майданчик справжніх інтелектуальних дискусій...

УКУ починає свою діяльність у Києві як майданчик справжніх інтелектуальних дискусій

02.12.2016, 11:40
УКУ починає свою діяльність у Києві як майданчик справжніх інтелектуальних дискусій - фото 1
Про необхідність відкриття представництва УКУ в Києві розмови велися вже дуже давно. Що ж саме треба засновувати: повноцінний ВУЗ з освітніми напрямками, чи спочатку центр з окремими навчальними програмами?

У Києві першого грудня відбулося відкриття Київського центру Українського католицького університету. На урочисту подію зібралися численні гості, серед яких чинні та колишні політики, науковці, бізнесмени та громадські діячі.

Про необхідність відкриття представництва УКУ в Києві розмови велися вже дуже давно. Що ж саме треба засновувати: повноцінний ВУЗ з освітніми напрямками, чи спочатку центр з окремими навчальними програмами?

Оксана Кулаковська

Як повідомила директорка київського відділу УКУ Оксана Кулаковська, що перш за все місією нового представництва буде комунікація. «Нам вкрай бракує майданчиків для спілкування, де будуть точитися справжні інтелектуальні дискусії», – зазначила вона.

Патріарх Святослав (Шевчук)

Перед безпосередньою презентацію до всіх присутніх звернувся Глава УГКЦ – Патріарх Святослав (Шевчук). Він наголосив на особливому символізмі сьогоднішньої дати, адже 25 років тому українці на всенародному голосуванні підтримали Акт проголошення незалежності абсолютною більшістю. «І Крим, і Севастополь, і Донецьк, і Луганськ – теж проголосували за незалежність України». Три роки тому українці знову прийняли доленосне рішення – виступити проти злочинної влади, саме 1 грудня 2013 року відбувся перший «марш мільйонів».

Першоєрарх зазначив, що Церква має від населення великий кредит довіри, а отже на ній лежить серйозна відповідальність. Від неї чекають реакції на виклики сьогодення.  Дати відповідь на актуальні проблеми сучасності без ґрунтовного наукового діалогу майже неможливо. В цьому і полягає, на думку очільника УГКЦ, необхідність присутності ВУЗу у столиці нашої Держави.

Еліав Бєлоцерковські

На адресу університету з нагоди відкриття центру в Києві надійшли вітання від представництв Канади і Австрії в Україні, а посол Ізраїлю Еліав Бєлоцерковські прибув особисто привітати освітян з цією подією. В своїй промові він підкреслив вміння УКУ не тільки цінувати, але й примножувати human capital. Жартома пан Посол натякнув, що його країна навчилася це робити, оскільки має брак інших ресурсів, на відміну від України.

Лілія Гриневич

Завітала привітати відкриття центру і Міністр освіти і науки – Лілія Гриневич. Вона наголосила на унікальних досягненнях УКУ в рамках імплементації закону України «Про вищу освіту» і побажала центру стати майданчиком, який об’єднуватиме людей, спроможних робити зміни в країні.

Владика Борис (Ґудзяк)

З пастирським словом звернувся до гостей президент УКУ – владика Борис (Ґудзяк). Він зазначив, що УКУ у Львові є дуже популярною та потужною структурою, хоча частка студентів від загальної по місту складає всього лише 1%. В Києві не буде навіть цієї потужності, однак в цьому і є сенс УКУ – «бути тією небагато чисельною сіллю, якою можна насолити багато прісного».

Урочистість

Прийшли в цей день на відкриття і його сенатори – представники колегіального університетського органу. Так, в своїй промові Данило Білак, директор Офісу залучення та підтримки інвестицій України, висловив надію на поліпшення якості освіти в Україні. Його турбує стан юридичних наук. Підтримав свого колегу і Тарас Фініков, президент Міжнародного фонду досліджень освітньої політики. Однак останній більше цікавиться сучасною релігійною філософією та соціологією релігій. Він сподівається, що київське представництво буде платформою для дискусій на ці теми.

Урочистість

Завітав привітати і колишній прем`єр-міністр України Юрій Єхануров. Він наголосив на необхідності подолання релігійних розділень та актуалізації дискурсу Київської Церкви, оскільки саме її історичне виникнення об`єднує як схід так і захід країни. Взірцем такої єдності був би діалог «з братами з протилежної вулиці». В цьому випадку Юрій Іванович мав на увазі Києво-Печерську Лавру УПЦ, яка фактично знаходиться на тій самій вулиці Івана Мазепи. Однак юридично, за проханням Патріарха Кирила, частину вулиці, що примикає до самого монастиря, назвали «Лаврська».

Софія Опацька в центрі

Проректорка УКУ з науково педагогічної роботи Софія Опацька запевнила, що київський офіс буде розвиватися дуже стрімко, оскільки багато випускників ВУЗу, що нині живуть у Києві, висловили побажання співпрацювати та допомагати центру.

Нагадаємо, що презентаційні зустрічі з нагоди відкриття київського представництва Українського католицького університету відбуватимуться три дні. З детальною програмою заходів можна ознайомитись на сайті РІСУ.

Дмитро ГОРЄВОЙ

Світлини УКУ