Ювілейне засідання ВРЦіРО відбулося у Верховній Раді

24.11.2016, 15:35
Ювілейне засідання ВРЦіРО відбулося у Верховній Раді - фото 1
Представники ВРЦіРО провели зустріч зі спікером Парламенту та обговорили поточну ситуацію в релігійній сфері в Україні. Андрій Парубій подякував членам Церков за підтримку України, а також подарував символічні подарунки на честь двадцятилітнього ювілею ради.

24 листопада 2016 у Верховній Раді України відбулося урочисте засідання Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. В засіданні взяв участь спікер Парламенту А. Парубій та народні депутати. В цьому році Рада відзначає двадцятилітній ювілей від дня її створення.

На зустрічі йшлося про питання духовності, релігійних свобод і про діяльність релігійних організацій, яка б була спрямована на зміцнення держави і моральних основ суспільства. Усі висловилися за посилення діалогу між владою і суспільством.

rada_cerk.jpg

Парубій.pngСпікер Парламенту Андрій Парубій привітав членів ВРЦіРО з ювілеєм, а також подякував за активну підтримку України. Всеукраїнська Рада Церков підтримує знедолених людей, які постраждали внаслідок війни, як це було на останньому засіданні в Краматорську. Голова Верховної Ради подякував Церквам за благодійність та підтримку як Збройних сил, так і постраждалих внаслідок російської агресії мирних мешканців України.

Також Андрій Парубій розповів про нещодавній візит до Туреччини, де, він мав зустріч з Вселенським Патріархом Варфоломієм. Як повідомив спікер Парламенту, Патріарх добре обізнаний із ситуацією в релігійній сфері України. Варфоломій прийняв запрошення відвідати Україну та зустрітися з представниками Церков і релігійних організацій.

Філарет_ВРУ.pngВисловивши подяку за привітання, Патріарх Філарет наголосив, що ВРЦіРО підтримує український народ і його Державу, демонструючи приклад єдності. Також очільник УПЦ КП вкотре говорив про неприпустимість розхитування ситуації в середині країни задля вирішення власних політичних амбіцій.

Голова Духовного управління мусульман України муфтій Ахмед Тамім акцентував на тому, що саме завдяки міжрелігійній співпраці в рамках ВРЦіРО забезпечується релігійний мир та зменшення стереотипів, негативних уявлень один про одного, зокрема і відносно мусульман. Він також висловив пропозицію більш тісної співпраці з парламентами країн, де мусульмани становлять більшість населення. Окремо муфтій висловив занепокоєння ліберальним законодавством України стосовно релігійно орієнтованих організацій, які міжнародною спільнотою визнані терористичними.

Позицію УГКЦ представив о. Олекса Петрів. Греко-Католицька Церква вважає, що законопроект, який пропонує зміни до другого розділу Конституції є неприйнятним. УГКЦ хоче, щоби в Конституції була прописана унікальна,  традиційна самобутність української культури, було вилучено положення про одностатеві відносини та скасування принципу відділення школи від Церкви. Докладніше з цими та іншими пропозиціями УГКЦ можна ознайомитись на сайті Церкви.

Макарій.pngПредстоятель УАПЦ Митрополит Макарій говорив про необхідність швидко прийняти Закон №5050, стосовно статусу не прибутковості релігійних організацій, оскільки очолювана ним Церква має проблеми з реєстрацією статутів. Він наголосив, що не може співпрацювати з владою (Президентом, Прем`єр-Міністром, Головою Верховної Ради України), хоча визнав, що проблем в комунікації з державними службовцями Міністерства культури та депутатами комітету культури і духовності в нього немає.

Старший єпископ ВСЦ ХВЄ – п`ятидесятників Михайло Паночко висловив сум відносно поведінки деяких депутатів в Парламенті та закликав передати їм прохання від Церков керуватися принципами моралі у своїй повсякденній поведінці, оскільки саме вони мають бути прикладом для багатьох людей в нашій країні.

Єпископ ВСЦ ХВЄ – баптистів Валерій Антонюк  звернувся з проханням запровадити в школах вивчення креаціоністської теорії. Оскільки еволюціонізм, на думку єпископа, несуміжній з релігійним світоглядом. Баптисти хочуть, щоби їхні діти вивчали в школі ті теорії та концепції, що не суперечать їхнім віруванням.

ювілей_ВРЦ.jpg

Нагадаємо, що протягом свого двадцятилітнього функціонування ВРЦіРО активно займається не тільки релігійними питаннями, але також висловлює колективну позицію відносно проблем, що турбують суспільство.

Так, члени Ради Церков в березні 2013 відвідали Брюссель, де з представниками Європейського союзу обговорювали умови та перспективи підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Активну позицію продемонструвала Рада і під час Революції Гідності. Вже 10 грудня після перших широкомасштабних сутичок протестуючих з правоохоронцями ВРЦіРО виступила з заявою, де народ України закликала утриматися від провокацій, а владу покарати тих, хто вчинив протиправні дії.

Після були заклики припинити насильство після перших смертей на Майдані. Неодноразово ВРЦіРО була ініціатором політичних перемовин між владою та опозицією, сама виступала у перемовинах з тодішнім Президентом України, засуджувала вбивства протестувальників, підтримувала цілісність країни, виступала на підтримку легітимності нової влади, зверталася до світового співтовариства за підтримкою України тощо.

Загалом представники ВРЦіРО беруть активну участь у житті як держави так і суспільства. Вони разом з народними депутатами та громадськими експертами працюють над законопроектами, що пов`язані з релігійною тематикою, як наприклад, щодо військового капеланства.

Слід зазначити, що згідно з Положенням ВРЦіРО, остаточну редакцію якого було затверджено 11 грудня 2007 року, членство в Раді можна отримати подавши заяву, яку потім буде розгляну членами Ради. З 2007 року і до тепер у складі ВРЦіРО перебуває 19 членів (18 конфесій та 1 міжцерковна релігійна організація), однак в Україні на сьогоднішній день представлено 55 конфесій. Вочевидь не всі з них представлені у ВРЦіРО, можливо саме тому, деякі з них вирішили об`єднатися у нещодавно утворену Всеукраїнську релігійну раду. Ця організація має на меті об`єднувати релігійні меншини, що не увійшли до складу ВРЦіРО.

 Довідка. Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій (ВРЦіРО) була утворена у грудні 1996 року, як представницький міжконфесійний консультативно-дорадчий орган з метою об’єднання зусиль Церков і релігійних організацій з духовного відродження України, координації міжцерковного діалогу як в Україні, так і за її межами, участі в розробці проектів нормативних актів з питань державно-конфесійних відносин, здійснення комплексних заходів добродійного характеру. Усі рішення ВРЦіРО приймаються тільки на основі консенсусу.

Дмитро ГОРЄВОЙ