Умань готується святкувати два в одному: день міста і Рош га-Шана

27.09.2016, 11:02
Умань готується святкувати два в одному: день міста і Рош га-Шана - фото 1
Кожного року на початку осені Умань «лихоманить». Провінційне місто в центрі України на 10 днів стає «меккою» для юдеїв усього світу. Однак цього року ж в часі практично збіглись святкування дня народження міста та Рош га-Шана.

Кожного року на початку осені Умань «лихоманить». Провінційне місто в центрі України на 10 днів стає «меккою» для юдеїв усього світу. Однак цього року ж в часі практично збіглись святкування дня народження міста та Рош га-Шана.

Цієї осені Умань відзначає 400-річчя від часу першої писемної згадки про місто. І хоч традиційно день міста – це перша субота жовтня, та цього року святкування триватимуть три дні – з 30 вересня по 2 жовтня. Окрім того, 24-25 вересня в Умані вперше пройшли Дні європейської спадщини.

Умань на запрошення Львова приєдналась до європейського проекту з привернення уваги до культурної спадщини. І ці заходи стали певною репетицією святкування дня міста. Загалом, до ювілею місто готувалися цілий рік, буде багато різнопланових заходів, фестивалів, концертів і, сподіваюсь, триденна святкова програма буде цікавою усім. Окрім того, Умань взяла курс на розвиток туризму, ми цього року вже провели чимало фестивалів, які були цікавими не лише уманчанам. Тому сподіваємось, що і відзначення дня міста з такою насиченою програмою також привабить туристів, — розповів міський голова Олександр Цебрій.

День міста Умані 2015

Кожного із трьох святкових днів уманчани і гості міста матимуть можливість стати учасниками майже двох десятків святкових заходів. До слова, кожного ранку у православних храмах служитимуть урочисту літургію з молитвою за процвітання міської громади.

Рош га-Шана, 2015

Що стосується Рош-га-Шана, то святкування 5777 юдейського нового року припадає на 3-4 жовтня. Очікується, що до Умані в ці дні приїдуть більше 30 тисяч хасидів. Одним із моментів підготовки міста до прийому паломників став офіційний візит до Умані Посла Держави Ізраїль Еліава Бєлоцерковські. 7 вересня керівники міста і області та члени ізраїльської делегації провели закриту зустріч. Як було оголошено на брифінгу, головним питанням закритої наради стало питання безпеки. Міський голова Олександр Цебрій зазначив, що подібні наради напередодні Рош га-Шана проводяться постійно.

Мер та посол

Це унікальний рік, бо уманчани святкуватимуть 400 років від першої писемної згадки про місто. І так співпало, що святкування Рош га-Шана припадає на той самий період. Тому питання безпеки є першочерговим, — зазначив Олександр Цебрій. – Головне питання місцевої влади – це забезпечення комфортного проживання уманчан на той період і створити всі необхідні умови, щоб паломники-хасиди могли зробити усі свої релігійні обряди.

Забезпечувати цілодобову безпеку і порядок в Умані, під час перебування хасидів, вже традиційно буде зведений загін правоохоронців в складі понад 400 працівників поліції, службу нестимуть також майже сто рятівників, в місті працюють 20 відеокамер. Посол Ізраїлю Еліав Білоцерковські зазначив, що загін ізраїльських поліцейських буде сприяти тому, аби хасиди дотримувались українських законів.

Ми зробимо все можливе, що від нас залежить, для того, щоб провести цей захід з найменшими труднощами для уманчан. Але найголовніше, з нашої точки зору: всі хасиди без винятку, які приїжджають сюди, повинні повністю неухильно виконувати закони України. Це найголовніше, що вони повинні знати, — запевнив посол Ізраїля.

Прибувати до Умані паломники почнуть 27 вересня, а від’їжджатимуть до 7 жовтня.

Це вже не перший випадок, коли світське і релігійне свята переплітаються, та у 2016-му вони вперше мають такі грандіозні масштаби.

Рош га-Шана, 2015

Вікторія ШИБІНСЬКА