Сергій Жадан читав вірші у костелі, а ізраїльські поети – в синагозі

Сергій Жадан читав вірші у костелі, а ізраїльські поети – в синагозі - фото 1
У Чернівцях єзуїтський костел та синогога вже кілька років поспіль є незмінними локаціями на поетичному фестивалі “MERIDIAN CZERNOWITZ”.

Цього року подія, що відбувалася у недіючому та занедбаному єзуїтському храмі Найсвятішого Серця Ісуса, стала чи не наймасовішою на фестивалі. Тут свою нову книгу “Тамплієри” презентував відомий сучасний письменник Сергій Жадан. Як він розповів кореспонденту РІСУ, вже не вперше читає свої вірші у церкві. А потім вже не вечорі додав: "Вірші треба читати у церквах, а прозу — на вокзалах".

Вірші у костелі

Поетичний вечір Сергія Жадана розпочався пізно ввечері, о 21 годині. Перед цим глядачі, в основному молодь, бувально заполонили все подвір’я. Вхід до костелу був забитий людьми. Храм був заповнений вщент. Жадан годину читав вірші із нової книги, яка вийшла друком у серпні. Збірку доповнив 18 ілюстраціями відомий одеський художник Олександр Ройтбурд, який також приїхав на фестиваль до Чернівців.

Вірші у костелі

“«Тамплієри» — це 39 віршів про війну, яку ніхто не оголошував, про біль, із яким ніхто не може впоратися, про любов, від якої ніхто не може відмовитися, та надію, на якій усе тримається”, — каже Сергій Жадан. Поет додав, що вже читав ці вірші перед українськими бійцями. А на запитання, чи не зарано писати про війну, відповідає, що “писати треба тоді, коли пишеться”.

Вірші у костелі

Вибираючи єзуїтський костел для однієї із фестивальних подій, організатори кажуть, що таким чином хочуть привернути увагу громадськості до цього храму, який потребує великої і коштовної реставрації.

Зустріч в синагозі

А ось Головна синагога Буковини імені Ісраеля та Зельди Майберг діє вже майже 5 років. У 2001 році вона була відреставрована і відкрита. І на фествиалі “MERIDIAN CZERNOWITZ” вона стає місцем, де свою поезію читають автори з Ізраїлю. Цього року тут слухали поезію Ронні Сомека та Аді Кессар. Їхні читання модерували перекладачі Юрій Андрухович та Андрій Любка.

Зустріч в синагозі

Зустріч в синагозі

Фото автора