Татари організували у Запоріжжі Сабантуй

12.09.2016, 11:21
Татари організували у Запоріжжі Сабантуй - фото 1
У неділю, 11 вересня, в Запоріжжі відбулося багатолюдне свято за традиціями татарського народу «Запорізький Сабантуй-2016». Організував свято центр татарської культури «Алтин Ай», який цього року відзначає 20-річчя.

У неділю, 11 вересня, в Запоріжжі відбулося багатолюдне свято за традиціями татарського народу «Запорізький Сабантуй-2016». Організував свято центр татарської культури «Алтин Ай», який цього року відзначає 20-річчя.

Сабантуй

Свято проходило напередодні мусульманського свята Курбан Байрам, яке мусульмани всього світу відзначають 12 вересня. Голова центру татарської культури «Алтин Ай» Ряхіма Ахмерова з цієї нагоди вручила директорові департаменту культури, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владиславу Мороко та заступникові міського голови Анатолію Пустоварову екземпляри священної книги Корану.

Сабантуй

Сотні запоріжців та гостей міста прийшли на веселе свято та стали дійовими особами урочистості. Велика делегація кримських татар прибула з Мелітополя, були гості з Києва, з різних міст.

Кримські татари

Імам запорізької мусульманської громади Мухамед Мамутов благословив свято та прочитав молитву: «Я молюся за цілісність України, за збереження Криму та Донбасу, за виведення ворогів з території України».

Імам

«В нашій області чимало культурних заходів проходять за ініціативою представників національних меншин, яких в Запорізькій області близько 80. Ми єдині у нашій різноманітності,  зараз лише наша монолітність допоможе перемогти ворога», — від імені обласної влади присутніх на святі привітав Владислав Мороко.

Владислав Мороко з Кораном

«Алтин Ай» підготував велику концертну програму творчих колективів, виставку народних умільців, конкурси та ігри. Учасниками урочистого дійства стали різні національно-культурні товариства Запорізької області.

Парад

Свято розпочалося урочистою ходою творчих колективів, які пройшли парком в українських, татарських, білоруських, грецьких народних костюмах. Під час концерту звучали татарські, кримськотатарські, українські, білоруські, грецькі пісні та мелодії. Присутні на святі висловили слова підтримки на адресу кримськотатарського народу.

Рахіма Ахмерова

«За стародавніми традиціями мого народу скромний татарський тканий рушник — це символ мудрості, символ добра, символ спільного проживання на одній для всіх землі, — розповіла керівник запорізького центру татарської культури "Алтин-Ай" Ряхіма Ахмерова. — Сьогодні ми вручили його представникам міської влади, щоб вони зберегли його до наступного року. І нехай він буде оберегом нашої багатонаціональної землі! Нехай Всевишній зберігає всі наші добрі справи. Запорізький край завжди відрізнявся толерантністю, у нас дружно і в злагоді проживає багато народів. Запорізький край — це справжнє сузір'я національностей».

Кримсько-татарський танець

Багато бажаючих пригостилися національними стравами: пловом, чебуреками, пахлавою. У гігантському самоварі зварили тибетський чай. На святі демонстрували чимало яскравих костюмів, вчили жінок одягати традиційні хустки, наносити малюнки хною. Діти брали участь у веселих східних народних забавах.

Частування

Танці

Олена Піддубна