День народження Луганщини: молитви та святкування під обстрілами

07.06.2016, 12:55
День народження Луганщини: молитви та святкування під обстрілами - фото 1
На Луганщині 4 червня святкували 78-річницю від дня утворення Луганської області. У заходах взяли участь представники різних конфесій, у храмах молилися за мир і спокій в Україні.

На Луганщині 4 червня святкували 78-річницю від дня утворення Луганської області. У заходах взяли участь представники різних конфесій, у храмах молилися за мир і спокій в Україні.

Святкування дня Луганщини

З самого ранку урочисте богослужіння за мир, злагоду на Луганщині та в Україні відбулося в Свято-Христо-Різдвяному кафедральному соборі Української Православної Церкви (МП). В ньому взяв участь голова Луганської обласної державної адміністрації, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Гарбуз. Як повідомили у Сєвєродонецькій єпархії, молебень відбувся з благословення владики Никодима, архиєпископа Сєвєродонецького і Старобільського відправив секретар єпархії архимандрит Іринарх (Тимчук). До речі, він взяв участь у святкових заходах на центральній площі міста.

Юрій Гарбуз в храмі УПЦ (МП)

Заступник голови Луганської облдержадміністрації Юрій Клименко взяв участь Богослужінні у молитовному приміщенні Української Православної Церкви Київського Патріархату, яке розташоване на базі дислокації батальйону особливого призначення Національної поліції України «Луганськ-1».

єпископ Луганський і Старобільський Афанасій та старший капелан АТУ Луганськ протоєрей Олександр Підгорний

Службу провели єпископ Луганський і Старобільський Афанасій та старший капелан АТУ Луганськ протоєрей Олександр Підгорний. Разом зі священнослужителями помолилися за мир та спокій на Луганщині керівництво луганської поліції, керівники силових структур, бійці.

У свою чергу, заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішик взяла участь у богослужінні в храмі Різдва Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви у місті Кремінна.

Після богослужіння в громаді УГКЦ

Діалог з представниками Церков нове керівництво області розпочало з дня призначення.

А напередодні свята області Юрій Гарбуз зустрівся з керівниками обласних об’єднань та управлінь релігійних організацій Луганщини, які діють на території області, підконтрольній українській владі. У зустрічі, яка відбулася у Сєвєродонецьку, взяли участь 14 духовних осіб.

Голова обласної адміністрації просив духовних лідерів про допомогу. Говорили про те, як священнослужителі можуть допомагати владі, про об’єднання зусиль та можливостей на шляху досягнення миру та спокою в регіоні. Представники релігійних громад проінформували очільника області про заходи, які застосовуються релігійними спільнотами для дотримання релігійного миру та спокою в регіоні, розповіли про гуманітарну допомогу вимушеним переселенцям та військовим. Також вони висловили пропозицію про доцільність безоплатного виділення у містах та районних центрах області окремих приміщень для зберігання, розподілу та видачі гуманітарної допомоги.

Сьогодні на підконтрольній українській владі території Луганщини діє 325 релігійних організацій, або 39,3 % від загальної кількості зареєстрованих релігійних організацій області (828 одиниць).

Між тим, ситуація на Луганщині залишається напруженою. Російські найманці знов обстрілюють населені пункти на лінії розмежування: Станиця Луганська, Новозванівка, Попасна та інші.

Зустріч з представниками Церков

Напередодні свят, 3 червня, бойовики з автоматичних гранатометів, крупнокаліберних кулеметів, стрілецької зброї обстріляли район залізничного мосту та пішохідного переходу у смт. Станиця Луганська, зі стрілецької зброї обстріляли околиці міста Попасна. За словами Юрія Гарбуза, «обстрілами керівництво терористичного угрупування «ЛНР» привітало Луганщину зі святом 78 річниці утворення Луганської області».

Перед цим, 2 червня, над селом Смолянинове Новоайдарського району (17 км. до Сєвєродонецька) українські військові збили безпілотний літальний апарат терористів. В той же день терористи обстріляли Станицю Луганську. Один військовий отримав поранення і потім помер у лікарні. А на вулиці Барабашова в наслідок обстрілу, сталося займання житлового будинку, полум’я вчасно вдалося загасати, але згоріли господарські споруди, які стояли поряд.

Зустріч з представниками Церков

Фото: Луганська обласна ВЦА та відділ комунікації ГУ Національної поліції

Володимир ЛЄРМОНТОВ