Кутюр від архиєпископа УПЦ (МП)

13.05.2016, 09:52
Кутюр від архиєпископа УПЦ (МП) - фото 1
12 травня в Запоріжжі, у виставковому центрі "Козак Палаці" пройшов показ моделей та аукціон жіночого вбрання з колекції "Православним жінкам".

12 травня в Запоріжжі, у виставковому центрі "Козак Палаці" пройшов показ моделей та аукціон жіночого вбрання з колекції "Православним жінкам".

Мода_2.jpeg

Показів модного вбрання в Запоріжжі не було давно, кілька років тому зникли навіть подіуми для цих дійств. Ініціатором відродження «модних вечорів» став архиєпископ Запорізький і Мелітопольський Лука Української Православної Церкви (Московського Патріархату). Показ відбувся в рамках благодійної акції «Любов милосердствує» - одну з колекцій виставили на аукціон, виручені від аукціону кошти підуть на медичне обладнання для дитячих лікарень.

Мода_4.jpeg

Архиєпископ Запорізький і Мелітопольський Лука перед показом жіночого вбрання сказав журналістам:

Православна жінка може й має бути вдягнена красиво і одночасно скромно, без викликів. Адже, якщо одяг викличе осуд оточуючих, винною в цьому буде та, яка вдягла таке вбрання. Влаштовуючи показ православного жіночого вбрання, ми відзначаємо православний Жіночий день, присвячений пам'яті жон-мироносиць.

Мода_5.jpeg

Три колекції, які мали продемонструвати православність вбрання, підготували викладачі та студенти Державного навчального закладу «Запорізьке вище професійне училище моди та стилю». Перед показом студенти демонстрували вміння плети коси, робити квіти, створювати сувеніри у модному нині стилі «декупаж».

Дві колекції вбрання – «Урок вальсу» та «Берегиня» - було підібрано з уже готових колекцій училища. Третя ж колекція – «Квітка-душа» - виготовлена на замовлення владики Луки, її й продавали з аукціону. Ми обговорювали всі деталі цієї колекції, - розповіла консультант створення православної колекції матінка Ірина Марущак, яка очолює відділ соціального служіння та благодійності Запорізької єпархії УПЦ (МП).

На показ в якості глядачів та потенційних покупців запросили представників керівництва великих підприємств, місцевої влади. Одяг деяких глядачок шоу був не менш модний, ніж колекції, які створила група викладачів училища.

Перші дві колекції були просто вечірніми сукнями, готовими колекціями училища. Щоб додати «православності», на оголені плечі дівчатам-моделям накинули однакові пелеринки.

Мода_6.jpeg

Спеціально створена на замовлення владики Луки колекція «Квітка-душа» - стилізоване в українському народному стилі вбрання. Це були сукні-сорочки до підлоги, зверху – стилізована спідниці-пояси. Рукав не менше «три чверті», ніяких декольте. Вишивка та розпис тканин – яскраві, із традиційними червоними маками. А от стильних головних уборів не було, хоча перед цим учасниці ансамблю «Оксамит» провели цілий майстер-клас із одягнення традиційної української намітки. На моделей на час дефіле просто вдягли однакові трикутні хустиночки, деяким їх прикрасили квіточками. Саме ці хусточки «випадали зі стилю», бо, на відміну від яскравих розшитих вбрань колекції, мали однаковий «пісний» вигляд. Високі підбори моделей також не дуже відповідали оголошеній православності. Усі три колекції демонструвалися під записи пісень Анастасії Матвієнко.

Мода_7.jpeg

Усім, хто цікавиться модою, відомо - є одяг «prеt-а-porter» - моделі вбрання, які можна носити у повсякденному житті чи на свята. І є мода «haute-couture» - авторський одяг, який дуже красивий, але зроблений «заради мистецтва», щоб радувати око. Носити його у реальному житті неможливо, хоча б як цього хотілося. Колекція «Квітка-душа», яку можна назвати «кутюр від владики», безумовно належить до другої категорії.

Мода_9.jpeg

Хоча для Запоріжжя показ «православної моди» був першим, саме поняття та подібні покази вже кілька років активно пропагуються в Росії. Після благодійного аукціону запорізький православний модний вечір завершився невід’ємним від гламурних заходів фуршетом.  

мода_1.jpeg

Олена ПІДДУБНА