Єдиний у світі сліпоглухий священик представив свою книгу у Львові

14.05.2016, 19:48
Єдиний у світі сліпоглухий священик представив свою книгу у Львові - фото 1
В Українському католицькому університеті 11 травня відбулася презентація книги «І починається подорож» священика о. Кирила Аксельрода, який народився глухим, у 2000 р. втратив зір, але попри все, продовжує свою катехитичну діяльність для глухонімих людей.

Книга о. Кирила АксельродаВ Українському католицькому університеті 11 травня відбулася презентація книги «І починається подорож» священика о. Кирила Аксельрода, який народився глухим, у 2000 р. втратив зір, але попри все, продовжує свою катехитичну діяльність для глухонімих людей.

«Фізична вада – це не прокляття, а часто – дар Божий, — запевняє священик. — Одного разу під час зустрічі один з буддистів сказав, що народитися сліпим – це кара від Бога, на що я його запитав: «Якщо я сліпий і допомагаю іншим, то чи це кара від Бога?». Його це здивувало і заглибило у роздуми. Дуже важливо для Церкви проповідувати, що інвалідність може бути і даром. Якби у цьому світі не було людей з вадами, то як би ми дізналися про Боже милосердя і Божу любов. Як би ми дізналися про людей, які здатні підтримувати інших?».

Отець Кирило Аксельрод народився у сім’ї ортодоксальних євреїв і в свідомому віці прийняв християнство. Однак каже, що ніколи не покидав юдейства і не відчужує його від християнства. «Я просто асимілював католицьку віру. Я сприймаю юдейство і католицтво як одне ціле. Часто святкую Пасху разом з євреями і по краплинці розповідаю їм про Христа. Але роблю це не так відкрито. Якщо ви зустрічаєте людину іншої віри, яка не приймає Ісуса, говоріть про Нього у прихований спосіб. Це феноменологія. Ми є фізично католиками, але духовно ми є юдеями», — зазначає отець.

На запитання, ким би був, якби мав слух і зір, усміхаючись відповідає: «Я був би просто порядним євреєм, а, можливо, став би рабином».

Отець Кирило Аксельрод народився у Південній Африці, навчався у католицькій школі для глухих святого Вікентія, а пізніше у Вітватерсранському та Ґалладетському університетах.

У 1970 році його висвятили на священика і він почав місію з роботи з чорношкірими людьми в Африці. У Йоханнесбурзі збудував першу школу для чорношкірих людей. Там почали засновувати організації для сліпоглухих людей. У 1984 році переїхав до Китаю і заснував школу для глухих китайських дітей. Протягом цілого життя дуже активно працював у різних країнах, зокрема у Південній Африці, Макао, Гонконгу, Сінгапурі, для розвитку спільнот глухих, заснування навчальних програм для глухих і заохочував глухих людей вчитися. У 2000 році переїхав до Великобританії і після цього цілковито осліп. Але продовжив свою місію проповідництва до сьогоднішнього дня.

Священик вболіває за те, щоб у суспільстві з’явилося краще розуміння культури глухонімих людей.

о. Кирило Аксельрод«Глухонімі не можуть зрозуміти Боже одкровення через слухання і читання. Вони спілкуються візуально, користуються жестовою мовою. Мова жестів може передати почуття натхнення і розуміння. Люди, які чують, залежать від звуку, а люди, які спілкуються жестовою мовою, залежать від відчуттів і натхнення. Глухим часто забороняють приймати причастя, бо вони нездатні вивчити катехизм. З цієї причини один глухонімий чоловік до 39 років не приймав причастя. Він не вмів ні писати, ні читати. Я показав йомумалюнок з Ісусом, взяв його до церкви, показав йому малюнок із жертовником і сказав, що ці картинки означають одне і те ж. Він похитав головою на знак розуміння», - розповідає отець.

На його переконання, у католицьких школах для таких людей мають викладати катехизм за спеціальною програмою.

Частина глухонімих добре вловлює невербальну жестову мову і швидко засвоює знання, а частині важко вловлювати мову і вони не можуть так швидко навчатися. «Людям, які добре вловлюють, варто ходити до звичайної школи за підтримки перекладача з жестової мови. Щоб допомогти в освітньому процесі, треба вчити глухонімих людей освоювати невербальну мову», — зазначив священик.

Священик належить до згромадження редемптористів. За його словами, саме вони допомогли йому зрозуміти Слово Боже і глибину віри, якою можна ділитися з глухими людьми.У 2001 році отець отримав звання почесного доктора Ґаладетського університету. Ставши сліпим, він навчався у коледжі у Пітерборо. У 2014 отець Кирило був удостоєний звання офіцера Ордена Британської імперії.

До УКУ священик о. Кирило Аксельрод приїхав на запрошення Центру «Надія» УГКЦ і перебував у Львові протягом 9-12 травня. Він провів зустрічі зі студентами і працівниками університету та презентував для всіх зацікавлених український переклад своєї автобіографії «І починається подорож» 11 травня.

Світлини зі сайту УГКЦ

Ірина НАУМЕЦЬ