• Головна
  • Проекти
  • Луганщина: новий голова ОДА запевнив релігійних лідерів, що буде захищати міжконфесійний мир...

Луганщина: новий голова ОДА запевнив релігійних лідерів, що буде захищати міжконфесійний мир

10.08.2015, 12:30
Луганщина: новий голова ОДА запевнив релігійних лідерів, що буде захищати міжконфесійний мир - фото 1

Донбас у вогні. Кожен день гинуть люди. Луганщина кров’ю відхаркує «русскій мір», до приходу якого, на жаль, доклали зусиль і релігійні діячі. Про те, як священики УПЦ (МП) благословляли бойовиків та разом і з ними закликали: «Путін прийди!», вже сказано чимало слів. Але мало хто знає що дійсно відбувається на звільнених територіях України у релігійному житті.

Донбас у вогні. Кожен день гинуть люди. Луганщина кров’ю відхаркує «русскій мір», до приходу якого, на жаль, доклали зусиль і релігійні діячі. Про те, як священики УПЦ (МП) благословляли бойовиків та разом і з ними закликали: «Путін прийди!», вже сказано чимало слів. Але мало хто знає що дійсно відбувається на звільнених територіях України у релігійному житті.

«Добрий день! – Слава Ісусу Христу! – Здравствуйте!»

Декілька днів тому в мережі з’явилося дуже цікаве відео «Лисичане прогоняют со сцены священников Московского патриархата. Годовщина освобождения Лисичанска» Про те що насправді відбувається у релігійному житті на Луганщині, чи можливий компроміс, яка роль у ньому влади — наша розповідь.

Зустріч в Луганській ОДАНа минулому тижні, 4 серпня, відбулася важлива за своєю значимістю подія — зустріч нового керівника Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгія Туки з представниками різних релігійних об'єднань. Головний підсумок зустрічі — українська Луганщина буде територією, де з повагою ставляться до всіх релігійних конфесій, влада буде робити все залежне від неї для того, щоб у нас зберігалися мир і злагода. Окрім того, священнослужителі різних конфесій прийняли пропозицію нового керманича Луганщини та візьмуть участь у святкуванні Дня Незалежності України. І хоча спільне богослужіння проводитися не буде, представники всіх релігій будуть разом на одній сцені, що вже саме по собі є хорошим сигналом для пастви.

Не є таємницею, що дехто хоче, щоб на Луганщині, так само як і у всій Україні до протистояння з бунтівними сепаратистськими регіонами, які щедро спонсоруються російськими агресорами, додалося церковне протистояння. І тоді можна буде продовжувати роздувати пропагандистську брехню про те, що в Україні йде «громадянська війна», що тут панують хаос і свавілля... Не буде великим секретом сказати про те, що деякі бездумні дії з боку патріотичних сил дають прекрасний привід для розпалювання ворожнечі, для пліток, чуток і «страшилок».

Отже, зустріч почалася з традиційного: «Добрий день! – Слава Ісусу Христу! – Здравствуйте!». Тут були різні люди і вони хотіли бути почутими.

«Лисичанське непорозуміння»

Приводом для зустрічі Георгія Туки зі священиками стали нещодавні неприємні події, які відбулися в Лисичанську під час святкування Дня визволення міста від проросійських бойовиків. Що ж відбулося?

24 липня 2015 року на мітингу у Лисичанську місцеві жителі не дали провести траурне богослужіння священикам Української Православної Церкви (Московського Патріархату).

Люди вимагали, щоб молитву «за убієнних» прочитав капелан одного з добровольчих батальйонів Української Православної Церкви Київського Патріархату отець Андрій Чміль. Як можна бачити на відео, присутні звинуватили представників УПЦ (МП) в підтримці сепаратистів минулої весни і влітку 2015 року. Отже під крики присутніх «Ганьба!», священики поквапилися ретируватися.

У конфлікт втрутився новопризначений глава області Георгій Тука. Він був присутній на мітингу та намагався заспокоїти людей. Капелан, вибачившись за образливі слова прихожан, відслужив літію, а потім богослужіння провели представники УПЦ (МП).

Пізніше, коли з'ясували всі причини конфлікту, стало зрозуміло, що в ньому винен секретар Лисичанської міської ради Михайло Власов. Як свідчать очевидці, пан Власов, чи то свідомо, чи то мимоволі, своїми словами спровокував протистояння. Але і деякі патріоти повели себе не дуже толерантно, чим надали привід для самих широких коментарів любителям «русского мира».

Духовні лідери

«Лисичанське непорозуміння» дало привід для зустрічі, і вона відбулася з ініціативи Георгія Туки. Начальник управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації Аліна Адамчук доклала максимум зусиль, щоб на зустрічі були присутні представники всіх релігійних конфесій.

керуючий Сєвєродонецької єпархією УПЦ (МП) єпископ Никодим (Барановський), секретар Сєвєродонецької єпархії УПЦ архимандрит Іринарх (Тимчук), прес-секратар єпархії о.Мелетій

Вважаємо важливим назвати всіх поіменно: керуючий Сєвєродонецької єпархією УПЦ (МП) єпископ Сєверодонецький і Старобільський Никодим (Барановський), секретар Сєвєродонецької єпархії УПЦ, архимандрит Іринарх (Тимчук), керуючий Луганською єпархією УПЦ КП єпископ Луганський і Старобільський Афанасій (Яворський), секретар Луганської єпархії УПЦ КП єромонах Кирило (Сіренко), уповноважений представник Луганської єпархії УПЦ (МП), настоятель Свято-Іоанна Предтеченського чоловічого монастиря (с. Чугинка, Станично-Луганський район) архимандрит Варфоломій (Кузнєцов), парох парафії Різдва Пресвятої Богородиці Української Греко-Католицької Церкви (Кремінна) єромонах Онуфрій (Ріпецький), настоятель парафії УАПЦ (Сватове) протоєрей Дмитро (Романків), уповноважений представник обласного об'єднання громад Української Християнської Євангельської Церкви «Слово життя» Сергій Анічкін, глава релігійної організації мусульман «Бісмілля» (Сєвєродонецьк) імам Темур Берідзе, регіональний служитель Церкви Адвентистів Сьомого Дня на підконтрольній українській владі території Луганської області Олексій Коробка, голова юдейської релігійної громади Сєвєродонецька Юрій Аронович Шверк, виконуючий обов'язки пастора церкви Христа Спасителя християн віри євангельської (п'ятидесятники) Олександр Руденко, заступник старшого пресвітера Луганського обласного об'єднання громад Церкви Євангельських Християн Баптистів Геннадій Шульженко, пастор церкви «Благодать» ЄХБ м. Лисичанська Юрій Іванович Вєжлєв, пастор релігійної організації Церкви Божої ХВЄ «Вихід» м.Сєвєродонецька Владислав Ігорович Бєлянін.

Всього 15 духовних осіб. Ми спеціально поіменно і детально назвали всіх присутніх духовних лідерів Луганщини, бо за кожним з них стоїть його паства, і кожен священнослужитель є мостом між нами, грішними, і Богом.

парох парафії Різдва Пресвятої Богородиці УГКЦ (Кремінна) єромонах Онуфрій (Ріпецький), глава релігійної організації мусульман «Бісмілля» (Сєвєродонецьк) імам Темур Берідзе, керуючий Луганською єпархією УПЦ КП єпископ Афанасій (Яворський)

Проведення подібних зустрічей вимагає не тільки великого обсягу підготовчої роботи, а й ретельного дотримання протокольних дрібниць. Власне кажучи, все це і було враховано в Сєвєродонецьку. На зустрічі також були присутні заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішік, начальник управління культури, національностей та релігій Аліна Адамчук.

Заступник голови Луганської облдержадміністрації Ольга Лішік, керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука, начальник управління культури, національностей та релігій Аліна Адамчук.

Уникати помилок

Георгій Тука, відкриваючи зустріч, щиро подякував усім священнослужителям. Він підкреслив, що їх духовне служіння є безумовним моральним і духовним орієнтиром для багатьох наших співгромадян, які потрапили в складні умови воєнного протистояння.

Глава області розповів про те, що як і багато хто з нас, він був звичайною людиною, яка рідко замислюється про Бога, проте події на Майдані змінили його світогляд. «Під час подій на київському Майдані я на власні очі бачив, який вагомий внесок зробили релігійні діячі. Я бачив їх у спільній молитві і не помітив між ними суперечок. І я переконаний, що не існує більшого злочину, ніж створення умов для релігійного протистояння в суспільстві. Релігія для кожної людини найбільш інтимна частина свідомості. Бог єдиний, і Він у душі кожного з нас», — сказав Георгій Тука.

За словами Туки, неприємна ситуація, яка трапилася під час молитви в Лисичанську, є «величезною помилкою, яка була спровокована політиками». Її цілком можна було уникнути.

В якості позитивного прикладу він назвав місто Рубіжне, нагадавши, що 21 липня була відслужена жалобна панахида біля пам'ятного знака українським військовослужбовцям Новоград-Волинської 30-ї окремої механізованої бригади, які загинули під час бойових дій в 2014 році. Нагадаємо, тоді літію за загиблими воїнами відслужив благочинний Рубіжанського церковного округу Сєверодонецької єпархії УПЦ (МП) архимандрит Іосаф, а також військовий капелан іншої конфесії, але ці богослужіння були рознесені у часі.

Георгій Тука особливо підкреслив, що «якщо хтось чекає, що я буду захищати або відстоювати інтереси певної релігійної громади — цього не буде. Так само я не буду відстоювати інтереси однієї політичної партії». «Я закликаю вас, релігійних діячів, до того, що б ви самі і паства розуміли, що ми всі живемо на одній Богом даній землі, у нас одна батьківщина — Україна. Іншої у нас не було і не буде», — наголосив Георгій Тука.

«І сьогодні, під час неприхованої агресії з боку Російської Федерації, ми бачимо біди і страждання: тисячі смертей наших співгромадян, зруйновані будинки, сотні тисяч сімей біженців, розбиті храми... Та навіть за умов, коли руйнуються храми та знищуються духовні святині, ви спрямовуєте власний досвід та авторитет на відновлення духовного спокою мирян, закликаєте до миру та злагоди, робите все для того, щоб зберегти притаманні Луганщині релігійні традиції», — сказав Тука.

Він зазначив, що на частині території Луганської області, яка підконтрольна українській владі, діє 325 релігійних організацій 45-ти конфесій та віросповідань. За його словами, «нинішні часи є великим випробуванням як для потужних церковних інституцій, так і для пересічних віруючих людей. Неможливо, наприклад, без хвилювання спокійно сприймати той факт, що внаслідок бойових дій на Луганщині від артобстрілів постраждали 47 храмів трьох єпархій Української Православної Церкви».

Георгій Тука запропонував всім священнослужителям подальшу співпрацю для того, щоб «не були остаточно зруйновані людські душі, а наші з вами нащадки могли жити в цивілізованому, а не дикунському світі».

Побажання наснаги та сил

Після вступного слова Георгія Туки, слово було надано керуючому Сєвєродонецькою єпархією УПЦ (МП) єпископу Сєверодонецькому і Старобільському Никодиму. Владика Никодим привітав Георгія Туку та сказав слова про Боже благословення.

Після нього виступив єпископ Луганський і Старобільський УПЦ КП Афанасій. Він привітав очільника області з новою посадою та благословив його на добрі діла. Також владика підкреслив, що «прикро вражений подіями в Лисичанську, але наголосив, що якщо би місцева влада запросила Київський Патріархат на святкування, то такого б не сталося. І прикладом цього є святкування у місті Рубіжному». Нагадаємо, мерія Лисичанська не запросила УПЦ КП, а тільки – УПЦ (МП) та капелана.

Георгій Тука сказав, що капелани роблять дуже вагому справу. Владика Афанасій це підтвердив. Оскільки сам владика Афанасій є капеланом і здійснює духовну опіку над деякими добровольчими батальйонами, крім того займається розповсюдженням гуманітарної допомоги, то висловив побажання разом з адміністрацією брати участь у соціальних проектах та допомагати чим зможе потребуючим.

уповноважений представник Луганської єпархії УПЦ (МП), настоятель Свято-Іоанна Предтеченського чоловічого монастиря (с. Чугинка, Станично-Луганський район), архимандрит Варфоломій (Кузнєцов)

Наступне слово було надано уповноваженому представнику Луганської єпархії УПЦ (МП) архимандриту Варфоломію (Кузнєцову). Він також привітав Георгія Туку з новою посадою та передав вітання від керуючого Луганською єпархією владики Митрофана. Як відомо, сам владика Митрофан знаходиться в окупованому Луганську. Архимандрит Варфоломій сказав, що священики моляться «за мир, за те, щоб закінчилася братовбивча війна».

Потім по порядку висловився кожен священнослужитель. В їх висловлюваннях також звучали теплі слова новому голові адміністрації, а також надія на співпрацю. Крім того, звучали прохання — надати сприяння в оформленні перепусток для церковних волонтерів. Головне, що почули і зрозуміли церковні діячі — Тука готовий вислухати особисто кожного з них, готовий допомогти в питаннях, які є проблемними в діяльності релігійних громад.

Голова ОДА запропонував усім взяти участь в урочистостях з нагоди Дня Незалежності України. Він упевнений, що навіть якщо спільного богослужіння різних конфесій не проводитиметься, то сам факт того, що представники всіх релігій будуть разом на одній сцені, вже сам по собі є хорошим сигналом для пастви.

Офіційно

За даними управління культури, національностей та релігій Луганської облдержадміністрації, на частині території Луганської області, котра підконтрольна українській владі, діє 325 релігійних організацій 45-ти конфесій та віросповідних напрямків або 39,3 % від загальної кількості релігійних організацій області (828 одиниць), які зареєстрували свої статути (положення) згідно із вимогами Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» та діяли відповідно до вимог останнього.

Станом на 01.08.2015 року відсутні офіційні повідомлення або інша інформація про наявність випадків міжконфесійного протистояння в середовищі віруючих вищенаведених релігійних спільнот розташованих на підконтрольній українській владі території Луганської області.

Не були також зареєстровані й факти здійснення спроб захоплення парафій УПЦ (МП) на користь УПЦ КП.

У свою чергу, узгоджені рішення щодо вжиття заходів із запобігання загостренню міжконфесійних відносин на разі приймаються в рамках діяльності обласної консультативно-координаційної ради з питань сприяння діяльності релігійних організацій, до складу якої входять керівники обласних об’єднань та управлінь релігійних організацій. Остання така зустріч з обговорення питань проведення почергових богослужбових відправ була проведена в управлінні культури, національностей та релігій облдержадміністрації 16 липня цього року.

На підконтрольній українській владі території Луганської області зареєстровані: 119 парафій Сєвєродонецької єпархії та 54 парафії Луганської єпархії УПЦ (МП); 17 парафій УПЦ КП; 4 парафії УАПЦ; 3 парафії УГКЦ; 34 громади Всеукраїнського союзу об’єднань ЄХБ та інші релігійні спільноти.

Першою з проблем діяльності цих релігійних інституцій є відновлення культових споруд, котрі зазнали руйнувань під час ведення бойових дій або терористичних обстрілів. На сьогодні пошкоджень зазнали, наприклад, 12 культових споруд Сєвєродонецької єпархії УПЦ, котрі парафіяни самостійно відновлюють за власні кошти або за рахунок благодійних пожертв.

Друга за рахунком проблема торкається питання надання гуманітарної та інших видів допомоги вірянам церков, котрі перебувають на окупованій території Луганської області, Необхідно зауважити, що більша частина релігійних організацій УПЦ (МП), УПЦ КП, УАПЦ, УГКЦ, РКЦ та протестантських церков знаходяться за межами підконтрольної українській владі території області. Останні або частково припинили свою діяльність, або ж проводять власні молитовні зібрання у небезпечних умовах через негативне ставлення до них з боку терористичної влади.

По третє, на сьогодні є очевидним, що деякими обласними управліннями релігійних організацій не встановлені контакти та не налагоджена взаємодія із капеланами споріднених Церков, що здійснюють духовну опіку бійців українських військових підрозділів. Це призводить до виникнення конфліктних ситуацій під час проведення масових громадсько-релігійних заходів за межами церковних територій з увічнення пам’яті загиблих під час проведення АТО українських військовослужбовців.

Зважаючи на ці обставини, управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації продовжує ведення моніторингу випадків міжконфесійного протистояння та вживає заходів із запобігання загостренню міжконфесійних відносин на підконтрольній українській владі території Луганської області.

Антон Синиця