• Головна
  • Проекти
  • В Одесі представники влади за підтримки ОБСЄ вивчали як дбати про релігійну свободу...

В Одесі представники влади за підтримки ОБСЄ вивчали як дбати про релігійну свободу

15.06.2015, 14:28
В Одесі представники влади за підтримки ОБСЄ вивчали як дбати про релігійну свободу - фото 1
Чим живе та дихає поліетнічний Одеський регіон, в якому необхідно враховувати інтереси різних конфесій? Це обговорювали під час семінару-практикуму «Зміцнення безпеки релігійних громад та інших груп в Україні» в Одесі.

Як уживаються під одним дахом православні та юдеї? Чи нема між ними конфлікту щодо праці по суботах? Чи варто боятися баптистів? В якому обсязі слід дітям розказувати про релігію та як освітянам її викладати маленьким слухачам? Взагалі, чим живе та дихає поліетнічний Одеський регіон, в якому необхідно враховувати інтереси різних конфесій? Це обговорювали під час семінару-практикуму «Зміцнення безпеки релігійних громад та інших груп в Україні», який 11-12 червня відбувся в Одесі.

Семінар в Одесі

На зустрічі підійняли питання щодо міжнародних стандартів та національного законодавства, сучасні тенденції в регіоні у релігійній сфері, проблематику рівності, недискримінації та свободи релігії й переконань.

Захід проводився з метою посилити системну співпрацю між структурними підрозділами, які відповідають за питання взаємодії з релігійними організаціями в районних державних адміністраціях та відповідними органами виконавчої влади і місцевого самоврядування, управління культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації. Серед партнерів заходу – Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини (ОБСЄ/БДІПЛ).

Як підкреслила зарубіжний незалежний експерт-релігієзнавець, керівник Департаменту толерантності та недискримінації БДІПЧ ОБСЕ Флоріан Хохенберг, тренінг визвав серед учасників неабиякий інтерес. Їх цікавили як співпрацювати в інституціях влади з представниками різних релігійних конфесій, які межі релігійного компоненту в освіті, як пояснювати на законодавчому рівні розуміння прав людини у свободі віросповідання та релігії.

— Я побувала на багатьох подібних семінарах та тренінгах. Звісно, у кожному окремому місті є своя специфіка роботи. Але є й спільне спостереження: багато хто з них не знає, які є міжнародні норми та законодавчі стандарти щодо релігії, як правильно їм виконувати у тому чи іншому випадку. Практичні питання, які ми розглянули на семінарі, допомогли ідентифікувати проблеми та вирішити їх, — зауважує Флоріан Хохенберг.

Європейський експерт закликала всіх учасників залишатися толерантними та безконфліктними, бо підтримка від держави у релігійних питаннях дуже важлива, вони повинні приймати до уваги проблеми кожної релігійної організації, сприяти дружньому співіснування між собою.

Максим ВасінІнший доповідач, виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін звернув увагу, що Одеській регіон доволі мирний, адже тут мешкають 133 національності. Звісно, не обходиться без досудових справ, які, між тим, вирішуються мирно. Але не вистачає знань у галузі юриспруденції – «є гостра необхідність підвищувати рівень законодавчих понять».

— На жаль, українські реалії такі, що законодавство не в повному обсязі надає релігійним організаціям розгорнуті відповіді на їх питання. Інколи чиновникам доводиться приймати рішення у неоднозначних ситуаціях самостійно. Тому цей семінар має показати та розказати на практичних прикладах, як діють в таких випадках міжнародні стандарти, — вважає український фахівець у сфері релігійної свободи.

Семінар в ОдесіЗа словами учасників, семінар став хорошою площадкою для спілкування та обміну досвідом серед представників влади, які працюють з релігійними, міжконфесійними організаціями. Саме тут їм надали можливість на реальних подіях моделювати та знайти вирішення проблем. Найголовніше, на що акцентувалася увага: держава повинна не просто захищати релігійні організації, але й не втручатися у їхню діяльність та не перешкоджати їм у розповсюджені літератури, проведенні заходів, молитов та зустрічей. Крім того, представники держави повинні вживати заходи щодо запобігання насиллю над релігійними свободами людини. Для цього необхідно підвищувати рівень обізнаності громадян, вважає голова відділу культури Кілійської райдержадміністрації Одеської області Людмила Опаріна.

Людмила Опаріна— Нам у роботі з представниками різних конфесій допомагає компроміс та вміння домовлятися, тому й проблем в нас немає ніяких, а конфліктів уникаємо. Наприклад, є в нас віруючі, які не працюють по суботах чи то віра не дозволяє нічого робити у свята чи у траур – ми переробляємо йому графік праці. Інші працівники до цього відносяться толерантно. До того ж, ми щільно працюємо разом з представниками різних національних спільнот, проблеми вирішуємо спільно, кожен має виразити свою думку, бо коли йдеш на зустріч – й тобі відкриваються щиро, — твердить Л.Опаріна.

Як приклад вона згадала, 8 травня пройшла спільна молитва пам’яті, на яку прийшли представники всіх релігійних організацій в районі. А їх там – 32 зареєстрованих та 10 незареєстрованих спільнот.

На зустрічі в Одесі йшлося також і про загальнодержавну проблему стосунків відповідальних за релігійні питання в місцевих держадміністраціях та державного органу в столиці.

— Коли існував Держкомітет з питань національностей та релігії, була чітка вертикаль, де кожен відповідав за свою сферу. Тепер вона поруйнована, з’явилися нові люди, які тільки-но починають будувати свою роботу. Тому ми вирішили провести такий практичний семінар, — ділиться заступник начальника управління культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олена Петрова.

За її словами, гострих проблем в регіоні немає, їх вдається уникати. А якщо виникають – то тільки внутрішні, які відбуваються саме у громаді. В основному, це питання, які необхідно роздивлятися окремо та пов’язані вони з нерухомою власністю, приміщеннями.

Загалом, як зауважували організатори заходу, це пілотний проект БДІПЛ/ОБСЄ. Подібні семінари з підвищення обізнаності громадянського суспільства і релігійних громад України щодо міжнародних стандартів і національного законодавства в сфері свободи совісті та релігії відбулися, окрім Одеси, у Вінниці та Херсоні.

Ганна ВОЛОШИНА