Одеські греко-католики допомагають переселенцям

09.06.2015, 11:18
Одеські греко-католики допомагають переселенцям - фото 1
8 червня у новому приміщенні благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ» урочисто відкрили Центр допомоги вимушеним переселенцям.

У новому приміщенні благодійного фонду «Карітас Одеса УГКЦ» 8 червня урочисто відкрили Центр допомоги вимушеним переселенцям. Він буде працювати у трьох напрямках: екстрена допомога, забезпечення основними потребами постраждалих та простір, дружній до дитячого розвитку. Тут також планують надавати матеріальну допомогу дорослим та помагати їм шукати роботу й розвивати свої бізнес-проекти.

Новий офіс Карітасу

Центр тільки-но відкрився, а ось Олена Мороз з Луганська вже знайшла тут роботу – вона буде працювати з дітьми саме у цьому центрі. До речі, це дуже зручно – адже свої малята двох та шести років будуть під наглядом.

— Я прийшла сюди по допомогу майже рік тому. Поки чоловік не знайшов роботу, на початку життя в Одесі тут надавали грошову допомогу, що було для нашої сім’ї дуже суттєво. Звісно, перше, чому ми вирішили їхати з Луганська – це обстріли. Спочатку ми їздили жити до батьків, але дуже важко все ж таки було з дитиною, яка ще не ходить, жити в таких обставинах.

Олена Мороз

Як згадує Олена, вони їхали до Одеси на чотири дні – думали, що зовсім скоро вернуться додому. З одягу нічого не брали. І тому, коли вже почалися холоди, нема було навіть за що колготи дітям купити. Але все ж таки волонтери БФ «Карітас Одеса УГКЦ» не залишили їх на призволяще. Наразі сім’я Мороз винаймає квартиру. Та, звісно, мріє повернутися до свого дому, побачити рідних.

— Діти постійно питають, чому ми не їдемо до бабусі… Та й ми теж хочемо побачити своїх батьків, вже скучили, — не приховуючи сліз, розповідає жінка.  

Загалом, фонд охопив близько 3000 осіб, які потребували допомогу, а це – майже 10% від офіційно зареєстрованих переселенців на всій території Одеської області. Як розповідає керівник проектів БФ «Карітас Одеса УГКЦ» Світлана Колодчин, допомога переселенцям реалізується в Одесі та Запоріжжі. Грошову допомогу та продуктові набори загалом отримують 2650 родин. Серед них – 800 одеських родин отримує грошову допомогу та 200 – продуктові набори, вартістю у 100 доларів.

— Ці виплати будуть проводитися три місяці – у червні, липні та серпні. Набори отримують двічі – взимку та влітку. Але це не тільки продукти. Ми закуповуємо також зимовий одяг, взуття, медикаменти, засоби гігієни та іграшки дітям, помагали розібратися й з юридичною документацією переселенців, адже для них це наразі дуже велика проблема, — розповідає Світлана.

БФ «Карітас Одеса УГКЦ» почала активно допомагати вимушеним переселенцям Сходу України та АР Крим з жовтня. На цей час вже 555 родин отримали грошову допомогу та 300 родин були забезпечені продуктовими наборами. Як розповів Отець Василь Колодчин, директор фонду, найбільшу та першочергову увагу співпрацівники надавали багатодітним та неповним сім’ям, людям з обмеженою працездатністю та різними захворюваннями, тим, хто не отримував допомогу, вагітним та літнім жінкам, які виховують дітей самостійно.

Олександр Славський

А ось дружній партнер проекту – Impact Hub Odessa надає можливість переселенцям відкрити свій бізнес. Як говорить програмний директор Hub Odessa Олександр Славський, при центрі відкривається так званий офіс програми «Новий відлік», який допоможе у пошуках роботи, проконсультує про тенденції та розвиток одеського бізнесу, аби переселенці змогли відкрити щось своє. За результатами наданих бізнес-планів та проектів, найкращі отримають інвестиції на їх реалізацію від 14 до 100 тис. грн. Загальний обсяг суми інвестицій – 1 млн грн.

— На жаль, багато одеських роботодавців не вірять у те, що зможуть знайти хороших працівників серед переселенців. Найкращі юристи, бухгалтери, економісти з Донбасу вже знайшли місце роботи. Але на ринку праці необхідні також й робочі руки. Наприклад, багато молодих жінок з дітьми приїхали сюди, та їм підходить працювати півдня чи на дому. У центрі їм допоможуть у пошуках такої роботи. Список вакансій наразі формується.

Крім цього, у центрі будуть проводитися семінари та тренінги, як писати резюме, складати договір, писати листи, а також як відкривати свою справу, де шукати фінансування, ділитися враженнями та порадами від професіоналів на нетворкінгах.

Ярмарка талантів для дітей

А поки батьки будуть зайняті, діти зможуть погратися у спеціальному дитячому просторі. А допоможе в цьому соціальний психолог та вихователь Тетяна Пшенична, яка працює в цьому центрі вже три роки. Вона розповідає, що вже сформувалися зі 100 дітей дві групи – від 3 до 6 років та 7-12 років.

— Ми не ставимо перед собою задачу замінити школу чи дитячий садок. Нам важливо, аби дитинка відчула себе у безпеці, адже у цих дітей психічний стан буде чутливий. Планується, що діти будуть ходити на екскурсії, розважатися та гратися, підтягуючи шкільну програму.

— Благодійний фонд незалежно від політичних поглядів та конфесійній приналежності надасть допомогу людині, якщо це потрібно. І це є основою нашої праці. Кожна людина – це Боже створіння, і ми мусимо допомагати, — підсумував отець Василь.

о. Василь з партнерами з різних конфесій

Анна ВОЛОШИНА