• Головна
  • Публікації
  • Перший Всеукраїнський зліт молоді УПЦ (МП) з вадами слуху став плацдармом для плідного неформального спілкування...

Перший Всеукраїнський зліт молоді УПЦ (МП) з вадами слуху став плацдармом для плідного неформального спілкування

11.05.2015, 12:51
Перший Всеукраїнський зліт молоді УПЦ (МП) з вадами слуху став плацдармом для плідного неформального спілкування - фото 1
Вознесенська єпархія УПЦ (МП) на загальноукраїнському рівні започаткувала нову традицію – духовне спілкування православної молоді з вадами слуху.

Вперше в Україні, починанням Вознесенської єпархії УПЦ (МП), було організовано та проведено протягом 8-10 травня на Первомайщині – північному районі Миколаївської області – духовний форум православної нечуючої молоді.  Захід відбувся за благословенням Предстоятеля Української Православної Церкви (МП) Митрополита Київського і всієї України Онуфрія.

форум-1w.jpg

Напередодні події єпископ Вознесенський і Первомайський Алексій (Шпаков) зазначив у коментарях, що люди з обмеженими можливостями сприйняття навколишнього світу не повинні мати перешкод для пізнання Бога. "Але для цього їм необхідно звіщати  Слово Боже на рідній для них мові жестів. Творчий підхід православних пастирів, помножений на багату спадщину Церкви, вже сьогодні дає можливість багатьом людям з вадами слуху пізнати красу Православ'я", – підкреслив владика Алексій.

За даними інформаційної служби Вознесенської єпархії УПЦ (МП), до міста Первомайськ на форум прибуло 65 молодих православних віруючих, деякі учасники приїхали цілими родинами разом з малолітніми дітьми. На  зібранні були представлені громади людей з вадами слуху з різних міст України: Одеси, Херсону, Первомайська, Києва, Білої Церкви, Житомиру, Луцьку.

Форум-2w.jpg

Офіційне відкриття заходу відбулося 8 травня. Воно розпочалося з молебну, який у співслужінні з духовенством єпархії звершив правлячий архиєрей. Після чого владика Алексій благословив усіх присутніх іконами «Зцілення німого», – йдеться на сайті єпархії.

Були представлені електронні презентації та відеофільми православних громад глухих із різних міст України. Протоєрей Святослав Мінаєв з міста Одеса розповів про діяльність общини при храмі Святої великомучениці Єлизавети. Хоча перша Літургія була звершена  у серпні  2013, сьогодні фактично усі богослужіння можуть супроводжуватися мовою жестів і навіть таїнство вінчання.

Форум-3w.jpg

Отець Дмитро Дзядевич продемонстрував присутнім відеофільм про життя та діяльність громади глухих при Хрестовоздвиженському храмі міста Херсон. Громада існує вже два роки року, її члени беруть участь у богослужіннях з сурдоперекладом та є активними паломниками.

Диякон Євген Симаков, клірик Спасо-Преображенського кафедрального собору в Білій Церкві, розповів про проблеми і успіхи молодої громади православних з вадами слуху. Всього за рік існування значно збільшилася її чисельність, що свідчить про духовні потреби людей, які не чують або мають обмежений слух.  

Єромонах Ілля (Вишневський), директор недільної школи при Свято-Покровському кафедральному храмі у місті Луцьк, зазначив, що громада була утворена у 2010 році. Священик проводив активну місіонерську роботу у Волинській обласній організації Всеукраїнського товариства глухих. Сьогодні богослужіння супроводжуються сурдоперекладом. Священнослужитель вивчив мову жестів і у нечуючих парафіян може приймати сповідь сам на сам.

Форум-4w.jpg

Найбільший досвід у справі духовної опіки над віруючими з особливими потребами має Троїцький Іонинський чоловічий монастир  у Києві. При  ньому вже більше десяти років існує громада православних людей з вадами слуху. Її душпастирем є священик Григорій Крижановський. Члени громади представили відеофільм про своє насичене духовне життя. При монастирі проводяться катехізаторські курси,  бесіди про Євангеліє, діє недільна школа для нечуючих дітей, організуються різні форми спільного дозвілля для парафіян.  Важливим доробком  стало створення "Словника жестової мови: церковна лексика", який розміщений на сайті УПЦ "Православ'я в Україні". Його можуть застосовувати не тільки віруючі з обмеженими можливостями, але й майбутні священнослужителі. Так, наприклад, сурдоперекладач монастирської громади глухих Анна Блощинська викладає курс "Основи мови жестів" у Київській духовній семінарії. Студенти семінарії практикуються у перекладі Літургії мовою жестів. Київській православна громада людей з вадами слуху стала певним взірцем при заснуванні громад у різних містах нашої країни.

У місті Первомайськ  вже рік дії православна громада людей з вадами слуху, вона  становить близько 40 осіб, — про це повідомив кореспонденту РІСУ отець Дмитро Бойко, настоятель храму Святої Варвари. Серед парафіян з особливими потребами є люди різного віку, в тому числі й діти. Зліт надав можливість місцевим прихожанам отримати досвід, який напрацювали інші православні громади країни, спільно визначити існуючі проблеми на шляху духовного зростання людей з вадами слуху та знайти оптимальні шляхи їх подолання.

У День Перемоги – 9 травня – відбулася спільна молитва за загиблих захисників Батьківщини, заупокійну літію очолив отець Григорій Крижановський.

Далі на розгляд учасників зібрання від Київської духовної семінарії був представлений відео-молитвослов для глухих. Першою у його переліку знаходиться молитва про мир, яка є насущною для сучасної України і кожної людини. Ще присутніх ознайомили з іншими молитвами мовою жестів, які розміщені у вільному доступі на відео-каналі YouTube.

Були проведені бесіди про Літургію, про православну віру та сім'ю. У ході спілкування з'ясувалося, що поряд з проблемами осягнення православної віри для віруючих людей з вадами слуху залишаються важливими питання створення сім'ї, порозуміння між подружжям, виховання дітей. Саме у цьому плані вони також потребують уваги і підтримки з боку Церкви та одновірців, — зазначив у розмові з кореспондентом РІСУ продиякон Микола Ліщенюк, керівник інформаційної служби Вознесенської єпархії. Крім того, учасники зльоту висловили бажання продовжувати спілкування у запропонованому Вознесенською єпархією УПЦ (МП) форматі.

10 травня, в останній день проведення форуму, православна молодь з вадами слуху взяла участь у Літургії мовою жестів у старовинному храмі Різдва Пресвятої Богородиці, що розташований у с. Грушівка Первомайського району.

Всеукраїнський зліт православної нечуючої молоді проходив на Первомайщині, на теренах якої розкинувся Національний природний парк "Бузький Гард". Мальовнича місцевість цього краю багата на унікальні природні краєвиди та  козацьку культурну спадщину, тому сприяла плідному неформальному спілкуванню  молоді та зав'язуванню дружніх стосунків, що є  необхідним для  наповненого життя кожної людини, – зауважує кореспондент РІСУ Тетяна Длінна.

Світлини зі сайту Вознесенської єпархії УПЦ (МП)

Тетяна Длінна