У Києві відзначили річницю від дня встановлення Молитовного намету

У Києві відзначили річницю від дня встановлення Молитовного намету - фото 1
Рік тому, 4 грудня, на Майдані з’явився Молитовний намет, який встановили протестанти. Пізніше він відігравав ключову роль у релігійному житті Майдану, там перебували служителі різних конфесій, які стояли на варті та допомагали потребуючим не лише духовно. Київські активісти вирішили пригадати події пройдешнього року та розповісти про наслідки діяльності намету.

Місце, де під час Революції гідності стояв Молитовний намет

«Мені пощастило, що я був в наметі з першого дня, я ставив його та допомагав його збирати. Минулий рік пройшов під прапором Майдану та намету як його невід’ємної складової. Мабуть, стільки теологічних питань, скільки їх породив цей намет, у мене ніколи раніше не було. Намет дав контакти з людьми, він став тим місцем, де різні віруючі мали змогу зустрітись і потім діяти разом», — поділився учасник Молитовного намету Антон Калюжний.

Активність учасників Молитовного намету не завершилась разом з його демонтажем. Звідти народились такі ініціативи, як відбудова дитячого притулку «Вітрила Надії» у Слов’янську, Батальйон військових капеланів, який тепер тісно працює з військовими в зоні АТО, та інші волонтерські проекти.

Про діяльність служителів й активістів розповів і ведучий зустрічі Андрій Шеховцов. Він закликав усіх зацікавлених вірян долучатись до ініціатив та допомагати у служінні. Окрім того, пастори попросили людей молитись за мир, за спасіння бійців та за успішну місію капеланів, які також потребують підтримки.

Місце, де під час Революції гідності стояв Молитовний намет

Олег МагдичСеред головних активістів, які підтримують бійців, лідер молодіжного служіння церкви «Нове життя», пастор Олег Магдич. Він розповів про основні потреби хлопців на передовій та попросив постійної молитовної підтримки. За його словами, в зоні АТО він якось зустрів бійця, який мав саме те Євангеліє, яке отримав у дарунок від Молитовного намету у час Майдану. І це ще раз засвідчило для нього значення служіння минулої зими.

Олексій СатенкоДля пастора церкви Голгофи Олексія Сатенка, активного служителя Батальйону військових капеланів, минулий рік став одним з найважчих: «Рік, що минув, був складним. За цей час з’явилось багато протиріч. З одного боку, народився патріотизм та щире бажання робити все правильно. Багато невіруючих звернулись до слова Божого, шукаючи шляхи правдивих вчинків. А з іншого боку мав свій вплив людський фактор, десь з’являється нетерпимість та розчарування, гнів, пошуки винуватих і бажання помсти. Тому цей рік складний тим, що необхідно дотримуватись біблійних істин. Тільки благодать Ісуса Христа може дати людині силу втілювати свої вірування».

Анатолій КалюжнийЗробити майдан в собі, кинути самому собі виклик та вбити у собі корупціонера закликав старший єпископ церкви «Нове життя» Анатолій Калюжний. Він вбачає зараз те, що люди живуть у паралельному світі, коли війна знаходиться десь «там». Так само і служителі вже забувають про своє служіння.

«Ми побачили, що Бог чує наші молитви. Я бачив найбільше чудо за все своє життя — коли такий тиран був просто скинутий, що говорить про те, що наші молитви діють. Але я закликаю та мобілізую себе – не можна розслаблятися. Ситуація досить критична, Бог дав нам рік-півтора на зміни і якщо ми цього не зробимо, то можемо повторити долю Росії. Тільки молитва, віра та діло зможуть допомогти. Потрібно служити там, де хто тільки може. Нам потрібно довести, що ми посвячені Богом і ми гідні тієї України, якої ми просимо в Бога», — підсумував він.

Зустріч завершилась спільною молитвою за мир та Україну. Наступний збір наразі запланований на 11 грудня, так само на місці Молитовного намету задля продовження молитов та координації служіння.