• Головна
  • Публікації
  • Моя рука простягнута до кожного з вас: Київський мер з церковними діячами обговорив питання допомоги переселенцям...

Моя рука простягнута до кожного з вас: Київський мер з церковними діячами обговорив питання допомоги переселенцям

20.09.2014, 09:03
Моя рука простягнута до кожного з вас: Київський мер з церковними діячами обговорив питання допомоги переселенцям - фото 1

Публічна соціальна діяльність релігійних організацій стає все більш помітною, священнослужителі різних конфесій активно займаються різноманітними гарячими соціальними проектами, залучені до активного волонтерства. Тому 19 вересня відбулась зустріч голови КМДА Віталія Кличка з представниками різних конфесій, присвячена саме актуальним соціальним проблемам.

Віталій КличкоПісля Майдану питання співпраці влади та релігійних організацій стало розглядатись під іншим кутом. Публічна соціальна діяльність релігійних організацій стає все більш помітною, священнослужителі різних конфесій активно займаються різноманітними гарячими соціальними проектами, залучені до активного волонтерства. Тому 19 вересня відбулась зустріч голови КМДА Віталія Кличка з представниками різних конфесій, присвячена саме актуальним соціальним проблемам.

Зайшовши до конференц-зали мерії, Кличко особисто потиснув руку кожному з присутніх предстаників релігійного і громадського середовища. Він першим взяв слово, щоб переконати усіх присутніх, наскільки зараз потрібна співпраця влади і громадськості. «Наскільки б сильною людина не була, але сама вона нічого зробити не зможе, без підтримки громади. Я не зможу вирішити ті проблеми, що існують, без вашої підтримки. Хочу завірити, що я максимально відкритий до діалогу та пропозицій, моя рука простягнута до кожного з вас», — запевнив столичний голова.

При цьому він окреслив основні сфери, які на сьогодні потребують надзвичайної уваги. Все це стосується переселенців, які вимушені були покинути свої домівки на Сході та Півдні країни. За залучення релігійних організацій Кличко сподівається на покращення їхньої соціалізації, реабілітації та інтеграції у столиці. На сьогодні офіційно у Києві перебувають 30 000 біженців, але їхня чисельність насправді більша. Наразі працевлаштовані з них тільки 100 осіб, що саме по собі становить величезну проблему. Мер підкреслив, що всі вони особливо гостро потребують «засобів особистої гігієни, одягу, посуду, продуктів тощо».

Зустріч у Київській мерії

Після міського голови слово взяв представник Церкви Адвентистів сьомого дня, запевнивши, що релігійні організації активно включені в процес допомоги біженцям з першого дня. Вони надають власні приміщення, забезпечують усім необхідним, надсилають гуманітарну допомогу на Схід. За його словами, місію духовенства він бачить в тому, щоб якомога ефективніше соціалізувати та реабілітувати переселенців. Ще одна важлива мета – це робота примирення, тобто пропагування любові та прощення, що не може бути прописано в державних законах.

Наступними виступив директор Київської громади єврейських спільнот Анатолій Шенгайт, відреагувавши на окреслення майбутніх енергетичних проблем столиці. Він запевнив, що має власних спеціалістів з цього питання та пропонує координуватись в єдиний штаб, щоб ефективно пережити зиму, яка обіцяє бути найважчою за часи незалежності.

Його слова підтримав представник євангельської церкви «Благодать», зазначивши, що постійно триває молитва за самого Віталія Кличка та за його команду. «Приміщення нашої семінарії віддані біженцям, а наші парафіяни регулярно відвідують поранених у госпіталях. Церкви несуть ці справи на своїх плечах», — додав він.

Про діяльність своєї організації відзвітував представник Відділу соціального служіння та благодійності УПЦ Київського Патріархату о. Сергій Дмитрієв. Він розповів про діяльність Психологічної служби допомоги, яка була утворена спільно з Кризовою службою психологів Майдану. Кабінет психолога відтепер працює для всіх бажаючих щодня з 13:00 до 18:00. Окрім того, священик розповів про спільну акцію з мусульманами, юдеями, греко-католиками та протестантами – Автопоїзд миру та єднання, який стосувався проблеми біженців. Також була створена база даних для переселенців, за останній тиждень вдалось знайти житло для 15 родин зі Сходу.

Виступ продовжив Максим Потапчук, представник громадського сектору, який займається дітьми-біженцями та їхнім дозвіллям у Києві. Він певен, що саме у співпраці з Церквами можливе досягнення максимальної ефективності. Активіст звернувся до мера, заявивши, що у випадку соціального служіння фактор віри та національності не має значення, важливий тільки сам поклик до допомоги.

Про мотивацію до допомоги та постійне інформування щодо діяльності Церков додала свою тезу делегація від Всеукраїнського союзу церков Євангельських Християн-Баптистів. Вони попросили мера підготувати звернення від Києва в Європу, щоб представити себе на офіційному рівні задля отримання ще більшого обсягу допомоги для біженців. Після такого листа постачальники допомоги зможуть зрозуміти реальний обсяг потреб та долучаться до врегулювання ситуації.

Віталій Кличко відповів, що подібне звернення обов’язково буде зроблене, а представники релігійних організацій можуть вже сьогодні звертатись до різних Департаментів КМДА, щоб налагодити співпрацю.

Представник Відділу соціального служіння Християн Віри Євангельської Рустам Фатулаєв розповів, що бачився з теперішнім мером років 20 тому, коли він заявив про свій намір стати чемпіоном світу з боксу. Тоді він йому не повірив, однак на сьогоднішній день обидва брати стали чемпіонами. Тепер, підтвердив Фатулаєв, він не сумнівався в його словах, коли він оголосив про наміри стати київським головою. Представник п’ятидесятників попросив, щоб він і надалі дотримувався свого слова. «Давид сказав: Той, хто панує над людьми залишиться праведним, хто буде панувати в страху Божому. Завжди пам’ятайте, що людина править під Богом, а ми готові допомагати в цьому процесі», — звернувся він.

Про власні досягнення в допомозі відзвітували і представники УПЦ (МП). Священик з питань гуманітарної допомоги о. Владислав Тиханов розповів про діяльність Центру збору гуманітарної допомоги, Центру соціальної адаптації та духовної підтримки та про можливості надання тимчасового житла з безкоштовними обідами для біженців, особливо при Свято-Преображенському монастирі у Голосієво, Києво-Печерській лаврі та монастирях Київської області.

Мер столиці підсумував виступ, запевнивши, що радий надзвичайній активності представників духовенства. «Найпотужніша зброя – це інформація, яку ми правдиво доносимо до людей. Чому брат вбиває брата? На це питання не можна однозначно відповісти, але це наслідки інформативного зомбування. Моя рука простягнута до кожного з вас і я сподіваюсь, що ми будемо проводити регулярні робочі зустрічі раз на місяць-півтора», — підкреслив він.

Варто додати, що в столиці діє постійний Штаб допомоги на центральному залізничному вокзалі. Там постійно чергують спеціалісти від КМДА та Держслужби з надзвичайних ситуацій, готові надати допомогу новоприбулим до Києва. Його цілодобовий телефон: (044) 481-14-92. Також можна звертатись до Київського департаменту з питань соціального захисту за телефоном: (044) 408-39-74.

При цьому Віталій Кличко підкреслив, що вже за тиждень його заступник збере всі дані від релігійних організацій, щоб зробити єдину базу контактів на офіційному сайті мерії. Тому слідкуйте за оновленнями та звертайтесь за необхідністю.

Тетяна МУХОМОРОВА