Люди в очікуванні нового Предстоятеля УПЦ (МП)

13.08.2014, 14:49
Люди в очікуванні нового Предстоятеля УПЦ (МП) - фото 1

З самого ранку під стінами Києво-Печерської Лаври збираються віряни різних деномінацій, які чекають оголошення нового Предстоятеля УПЦ (Московського Патріархату). Однак там знаходяться не лише парафіяни УПЦ (МП), а й вірні інших Церков, які вимагають створення єдиної Церкви та обрання дійсно патріотичного митрополита, який не залежатиме від Москви.

З самого ранку під стінами Києво-Печерської Лаври збираються віряни різних деномінацій, які чекають оголошення нового Предстоятеля УПЦ (Московського Патріархату). Однак там знаходяться не лише парафіяни УПЦ (МП), а й вірні інших Церков, які вимагають створення єдиної Церкви та обрання дійсно патріотичного митрополита, який не залежатиме від  Москви.

Протести під лаврою

Ще на під’їзді до Лаври стоять кордони міліції, чимало з них чекають на подальші команди у сусідніх дворах. Порядок стережуть навіть правоохоронці на конях, але ніхто з них активно у справи віруючих не втручається. Їхнє завдання – розділити мітингувальників та парафіян УПЦ (МП), тому що вже відбулись перші провокації.

Зокрема, люди постійно сперечаються між собою, обіцяючи один одному «муки пекла», «горіти у вічному полум’ї» та апелюючи до совісті за всіх загиблих бійців. Серед вірян присутні не лише люди старшого віку, а й молоді хлопці спортивної статури, також 30-літні активісти Народного руху.

Так, на одну з представниць НР напала парафіянка Лаври, порвавши її плакат, який закликав обрати проукраїнського кандидата. «Ми сьогодні тут, бо хочемо вибрати українського патріарха, який буде відстоювати наші інтереси, інтереси України. Тому що московський митрополит нам не потрібен, він буде відстоювати інтереси Кирила, який навіть не хоче поминати наших бійців, що загинули на Сході. Це ганьба! Народ цього не пробачить та не об’єднає Церкви, ніколи. Ми будемо намагатись зняти московського патріарха і поставити нашу людину», - ділиться Каріна, киянка, яка встигла замінити зіпсований плакат.

Проте, ніхто з людей не готовий назвати імені конкретного кандидата, який, на їхню думку, заслуговує обрання предстоятелем. За словами мітингувальників, вони хочуть саме українського митрополита, лише іноді наголошуючи на об’єднанні Церков в Єдину помісну.

Водночас частина протестувальників перемістилась з плакатами на інший бік вулиці на прохання міліції, аби не провокувати подальших зіткнень. «Сьогодні я тут, щоб висловити свій протест Московському Патріархату та спонукати, щоб під час виборів був обраний патріот України. Все ж МП –Українська Православна Церква і її завдання служити Україні, а не агресору. Я не знаю кандидатів, але знаю, що є певні негідники, як священик, що порівняв Віктора Януковича з Ісусом Христом. Такі люди нам не потрібні. Церква забов’язана служити народу, а якщо вона відстоює інтереси Москви, то вона може поїхати в Росію і там працювати на них», - підкреслює В’ячеслав, активіст Народного руху з Києва.

Протестувальники припускають, що радше варто чекати поєднання УАПЦ та УПЦ КП, до яких пізніше зможе долучитись і УПЦ (МП). Але є деякі серед них, які налаштовані більш радикально та взагалі не знаходять місця  в Україні для УПЦ (МП). «Має бути лише об’єднання Церков. Чому багато людей обирають московську Церкву? Тому що в них живе рабська психологія, раб завжди хоче бути рабом. Вони всі повинні йтиу Київський Патріархат, оскільки саме Київ є духовним центром,справді  українським. А московські представники захопили церковну владу шахрайським шляхом, давши хабара Константинопольському Патріарху. Треба звільнитись від цього духовного рабства», - каже ветеран війни Іван.

Думку представників Народного руху презентує координатор Іван, відповідаючи, що російська Церква в Україні – посібники терористів: «В церквах Московського Патріархату навіть зберігалась зброя для терористів на Сході. Ця церква послідовно впроваджувала ідею «Русского мира» в Україні, обдурювала українських людей та захоплювала їхні душі. Ми виступаємо взагалі проти цієї церкви. Ми розуміємо, що можна обрати більш українського чи більш російського предстоятеля, але в жодному разі це не буде український патріарх. Ми виступаємо за Єдину помісну православну Церкву в Україні».

Міліції лише частково вдалось відокремити мітингувальників від вірян МП, які продовжують молитви біля зачиненої брами Лаври. Повз людей проходять семінаристи та священики УПЦ (МП), до яких лунають заклики «згадати про совість» та «одуматись». Самі ж вірні Московського Патріархату стоять за щільним кордоном міліції, куди лише потім почали пропускати журналістів. Спершу віруючі за участі духовенства співали «Многая літа» новому митрополиту, а далі розпочали панахиду за Митрополитом Володимиром (Сабоданом).

Парафіяни, в основному, не хочуть спілкуватись. Вони кидають короткі погляди на пресу та відмовляються від коментарів. Лаконічну оцінку ситуації дав киянин Олександр: «Обираємо нашого нового предстоятеля Церкви. А цей мітинг навколо – це бардак, провокація».

Разом з мітингувальниками у суперечки з вірними УПЦ (МП) виступав й о. Павло Добрянський, який нащзиває себе «духовним комендантом» Майдану. Він переконаний, що ситуації змінить рух з низів, оминувши «аморфність верхів», що призведе до утворення єдиної Української Церкви.

«Сьогодні це вже один із останніх подихів Московського Патріархату. Бо українці вже побачили їхнє справжнє обличчя під час «революції гідності» та АТО. Тому довіри до них немає в більшості громадян. А миряни, які ходять церквами Києва, рідко коли усвідомлюють в який патріархат вони приходять. Рух об’єднання має починатись з низів, з суспільства, яке не буде ходити в їхні храми, купувати в них свічки та хрестити дітей. І тоді ми отримаємо єдину Церкву», - певен він.

Нагадаємо, 13 серпня в Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі в трапезній палаті Храму преподобних Антонія і Феодосія обиратимуть серед 74 чинних єпископів нового Главу УПЦ (МП).

Разом з тим інтронізація новообраного Митрополита Київського і всієї України Предстоятеля Української Православної Церкви (Московського Патріархату) відбудеться 17 серпня.

Тетяна МУХОМОРОВА