• Головна
  • Публікації
  • Одеська Народна Церква та Благодійний фонд «Добрий самарянин» стали притулком для біженців із зони АТО...

Одеська Народна Церква та Благодійний фонд «Добрий самарянин» стали притулком для біженців із зони АТО

28.07.2014, 11:26
Одеська Народна Церква та Благодійний фонд «Добрий самарянин» стали притулком для біженців із зони АТО - фото 1
Церква покликана допомагати і бути підтримкою для тих, хто перебуває в біді. Ситуація в нашій країні сьогодні перевіряє кожного з нас, наскільки наші слова не розходяться з нашими вчинками.

Одеса_5.jpgОдеса. Вокзал. Третя година ночі. На перон із київського поїзда напружено виходять луганчани. Група понад 40 осіб, в основному жінки, діти, літні люди. В очах втома і надія. Надія на те, що все страшне вже позаду і вони нарешті в безпеці.

Ранок. Реєстрація службою МНС (координаційний центр розташований просто в будівлі вокзалу). Сніданок в Одеській Народної Церкви. Звідти в пансіонат «Добрий самарянин» в с. Маяки. У Маяках вже все готово до зустрічі. Тут буде можливість розміститися сім'ями в окремих кімнатах ...

На жаль, ця група не єдина. Скільки їх ще буде? Одеська область прийняла вже більше 4000 переселенців. І ця цифра постійно зростає. «Ми співчуваємо тим людям, які потрапили у важку ситуацію, і хочемо всіляко допомогти їм, роблячи все від нас залежне,–  зазначає пастор Одеської Народної Церкви Денис Сердиченко. –  Ми –  українці, одна нація і повинні допомагати один одному незалежно від місця проживання».

Одеса_2.jpg

Саме з цієї причини одеситів не залишали байдужими новини зі Слов'янська, якими ділився у Фейсбуці пастор Петро Дудник. Інформація з перших вуст про те, що відбувається в захопленому Слов'янську і з якими труднощами вдається вивозити з міста людей, підштовхнула Благодійний фонд «Добрий самарянин» два місяці тому підняти тему переселенців на круглому столі. «Запросили на зустріч керівників громадських організацій та ЗМІ. Свої двері відкрила обладміністрація в особі Зої Казанжи та Ірини П'янкової. Почали думати про те, що, ймовірно, люди поїдуть до нас, а що ми зможемо їм запропонувати? » –  Розповідає Петро Сердиченко, один з керівників фонду.

Одеса_3.jpg

На перших етапах, завдяки інформації в групах Фейсбуку, було виявлено основні активісти-одесити, включилися забезпечені люди, охочі допомогти. Зараз це величезна багаторівневе співтовариство, яке працює паралельно заради однієї мети - допомогти постраждалим і військовим в зоні АТО (фактично - війни).

Одеса_6.jpg

«З активістами зустрічаємося кожну п'ятницю. При обладміністрації був створений координаційний центр МНС. МНС–  молодці, зустрічають і реєструють людей на вокзалі, а далі направляють з талоном реєстрації в різні організації», – ділиться Денис Сердиченко.

Одеса_4.jpg

«Розміщуємо переселенців на території санаторіїв і баз, намагаємося ближче до моря. Люди дуже різні,– зізнається Петро Сердиченко. –Перші дні зазвичай всім не задоволені, в стані стресу. На другий день вже чути слова подяки».

Серед переселенців багато інвалідів і людей, які потребують спеціалізованого догляду та медикаментів. Завдяки тому, що організувалося таке співтовариство одеситів, вдається покривати всі необхідні витрати і закуповувати життєво важливі медикаменти.

Одеса_1.jpg

На щоденному утриманні (проживання, харчування, одяг) фонду «Добрий самарянин» та Одеської Народної Церкви сьогодні 92 людини. Крім повного утримання, надається  і разова допомога. Нею було охоплено вже близько 2000 чоловік.

«Діти, що приїхали з зони АТО, розповідають нам про бомби, вибухи, про трупи. Причому їх розповідь звучить як звичайна життєва історія, тому що за час бойових дій вони до цього вже звикли, –  ділиться Роман Медянник, співробітник фонду «Добрий самарянин». –  Єдине бажання, яке можна почути від кожного з цих дітей: "Припиніть війну, вистачить смертей. Ми хочемо просто жити, ходити у садочки та школи, а не ховатися в підвалах чекаючи смерті"».

Церква покликана допомагати і бути підтримкою для тих, хто перебуває в біді. Ситуація в нашій країні сьогодні перевіряє кожного з нас, наскільки наші слова не розходяться з нашими вчинками.

Одеса зустрічає наступний поїзд ...