Схід є Схід, Захід є Захід. І вони зустрічаються у Львові

27.03.2014, 23:40
Схід є Схід, Захід є Захід. І вони зустрічаються у Львові - фото 1
Протягом березня, квітня, травня львівські студенти прийматимуть гостей з Донецька, Запоріжжя, Луганська, Дніпропетровська, Харкова, Маріуполя, Кривого Рогу, Криму.

77% українців ніколи не були за кордоном, кожен третій мешканець нашої країни не бував за межами свого регіону. Львівські студенти, а ініціатива саме належить студентам Українського католицького університету, вирішили долати ворожнечу і незнання та запросили своїх колег з різних міст на сході України до себе в гості. Першими приїхали гості з Донецька. Між Львовом і Донецьком майже 1200 кілометрів, потягом, а потяги в Україні досить повільні, їхати 20 годин. Ці міста часто протиставляють політики – російськомовний промисловий Донецьк і україномовний туристичний Львів - різна ментальність,історія, національна ідентичність. Чи можуть вихідні у Львові змінити думку донеччан?

Про глибші зміни можна буде говорити пізніше, але вже зараз організатори відмічають, що крига скресла. Ініціюючи акцію «Зі Сходу на Захід» вони побоювалися, що через складні події та існуючі стереотипи охочих приїхати до Львова не буде багато, адже країна перебуває в стані неоголошеної війни з Росією, в ході якої уже втрачено Крим, схід та південь країни постійно трусить загроза сепаратизму, суспільство ще перебуває у стані посттравматичного шоку після кривавих подій на Майдані, коли було розстріляно близько ста людей. Проте молоді люди зі сходу України, виявилися набагато відкритішими, аніж представники старшого покоління. За перший тиждень оголошення акції через соціальні мережі (в середині березня) до участі зголосилися 800 осіб, зараз кількість охочих сягнула більше 2000 і організатори були змушені зробити конкурс – учасниками можуть бути активні студенти, які ще жодного разу не були у Львові.

sxid_zaxid.jpg

Багатьом довелося долати внутрішні стереотипи та думку середовища, особливо батьків.  «Я фактично втекла з дому, щоб приїхати до Львова, – розповідає студентка четвертого курсу Донецького національного університету факультету журналістики Валерія Свіщук. – Мене батьки не пускали сюди, говорили, що тут страшно». До речі, деяких батьки таки не відпустили. Загалом у перші вихідні акції, яка триватиме протягом усієї весни, Львів відвідало 80 гостей, а очікують більше 1000 студентів зі східної України.

«Кожен, хто їде сюди, робить своєрідний подвиг. Адже людина долає свій страх, робить щось нове і це нове обов’язково привезе до себе додому. Це потрібно для східної і західної України, щоб краще порозумітися», – розповіла організатор акції Юлія Гнатів.

sxid_zaxid2.jpgПрограма відвідин Львова включала ознайомлення з традиціями міста, яке увійшло до Топ-10 міст Європи, які варто відвідати у 2014 році за версією британського путівника Rough guides, його кулінарними особливостями, знайомство з студентським середовищем Львова та зустріч з міським головою Андрієм Садовим. До речі, варто зазначити,що влада міста, гаслом якого є «Відкритий для світу» дуже охоче відгукнулася на студентську ініціативу. Також щедро долучилися львівські бізнесмени – хостели приймали, кафе та ресторанчики годували, а гіди проводили екскурсії безкоштовно.

Гості захоплені Львовом, туристичними атракціями та самими людьми, від яких не відчували жодного упередження, навпаки відкритість і щире бажання показати своє місто.

«У нас у Донецьку ситуація більш напружена, аніж тут. На вулицях ходять чужі люди, вони агресивні. Багато донеччан боїться виходити на вулицю. Ми, коли повернемось, розповімо через ЗМІ про Львів, що про це місто говорять неправду російські ЗМІ», – каже студентка з Донецька Даша. Російські ЗМІ часто говорять про неприязнь львів’ян до російськомовних, проте студенти на власному досвіді переконалися, що цієї проблеми не існує. Львів є україномовним містом, але його мешканці толерантно ставляться до російськомовних гостей (варто також зазначити, що у Львові мешкає близько 20% етнічних росіян, які не відчувають утисків). «Мені ніхто навіть слова не сказав, що я постійно говорив російською, хоча і можу говорити українською. Не було навіть найменшої агресії чи неприязні», - зазначає Богдан Карасьов.

Хоча варто зазначити, що самим гостям подобалося переходити на українську та пізнавати культуру, яка, як виявляється об’єднує різні частини України, а не ділить.

Відкриттям стали активні донеччани і для організаторів.

«Ми побачили молодих ініціативних людей, для яких не байдужа доля України. Вони хочуть змін на краще. Вони розуміють, що в них ще багато чого попереду, і вони готові до різних зустрічей і спілкувань», – поділилася своїми враженнями від гостей керівник відділу розвитку УКУ Наталя Климовська.

Важливо, що ці молоді люди з Донецька отримали можливість зустрітися з однодумцями зі свого міста і поспілкуватися, обговорити свої плани на майбутнє, щоб організувати спільні проекти.

«Вони з різних університетів з Донецька і вперше познайомилися між собою у Львові. Вони побачили і пережили щось разом. І готові в Донецьку працювати для створення громадського суспільства. Це є підтвердженням того, що нам потрібно зустрічатися. Їм їхати до нас, нам – до них», – зазначила Наталя Климовська.

sxid_zaxid1.jpg

Протягом березня, квітня, травня львівські студенти прийматимуть гостей з Донецька, Запоріжжя, Луганська, Дніпропетровська, Харкова, Маріуполя, Кривого Рогу, Криму. Звичайно, організатори усвідомлюють, що навіть 1000 гостей зі сходу не зможуть кардинально змінити ситуацію, проте сподіваються, що вони стануть агентами впливу, які поступово нищитимуть стереотипи і упередження, що все ще існують між українцями. Вже під час перших відвідин прозвучала думка, що і студентам зі Львова та інших західних міст варто відвідати Донецьк, Луганськ та краще познайомитися зі сходом України загалом. Це маленький крок на зустріч одне одному. Львів і Донецьк стануть на кілька тисяч людей ближчими, незважаючи 1200 кілометрів, 20 годин подорожі,політичні проблеми та розбіжності.

Мар'яна КАРАПІНКА