Від учора на Майдані діє Молитовний міжконфесійний намет

06.12.2013, 10:01
Від учора на Майдані діє Молитовний міжконфесійний намет - фото 1
Міжконфесійний Молитовний намет, поставлений групою євангельських християн, покликаний об’єднати усіх небайдужих віруючих, які вирішили долучитись до протесту.

Від вчорашнього дня, 5 грудня, на Майдані Незалежності у Києві почав діяти Міжконфесійний Молитовний намет. Він поставлений групою євангельських християн і покликаний об’єднати усіх небайдужих віруючих, які вирішили долучитись до протесту.

Молитовний міжконфесійний намет

Намет встановили поруч з пам’ятником географічного розташування столиці, неподалік від Головпоштампту. Мала капличка вже облаштована лавками усередині, обігрівом. Тут можна попити чаю з печивом. Молитовний намет покликаний проявити солідарність між усіма християнськими течіями та стати точкою зібрання вірян, особливо під час щоденних молитов о 20:00.

Ідея організувати подібне місце збору виникла після того, як стався нічний розгін та побиття активістів ЄвроМайдану. Тоді поєднались три натхненних активіста – пастор церкви "Нове життя" Олег Магдич, Андрій Шеховцов та проректор зі зв’язків з громадськістю УЄТС Олесь Дмитренко. Вони вирішили зробити щось більше для Майдану, коли спершу виникли спільні молитви, а згодом і намет.

Цікаво, що в перший вечір до спільної молитви (яка об'єднала кілька сотень людей) долучився і православний священик Олекса, після чого намет було вирішено робити міжконфесійним, аби ще раз нагадати про важливість солідарності між усіма українськими християнами. До нього може завітати кожен бажаючий, поговорити на духовні теми, помолитись та відчути себе спокійніше.

Також на офіційному сайті об’єднання відкрита онлайн-реєстрація волонтерів, які можуть обрати найбільш зручний для себе час допомоги та вид діяльності.

При цьому очікування щодо майбутнього Майдану хоч і розходяться у головних організаторів, однак лишається спільним те, що головна зміна вже відбулась у людських душах та серцях. Відтак Олег Магдич бачить ситуацію такою, що завершиться або дуже добре, або дуже погано, але все одно це має призвести до зміни влади.

Одразу ж слово взяв Олесь Дмитренко, пояснивши, що змін не варто чекати – вони були і є саме зараз. «Майдан не приведе, а вже привів і буде приводити до народження і формування вільного, високоцивілізованого, морально-укріпленого українського народу. Він народжується і формується з 1991 року, поштовхом до активного прогресу став 2004 рік, однак зараз найбільш важливий етап. Це нова потужна хвиля, яка не залежить від геополітичних поривів політиків. Тому я хочу, аби люди чули про це», – підкреслив він.

Водночас Андрій Шеховцов додав, що зараз панує і скептицизм, коли немає плану дій, втрачається цінність того, що людина виходить на вулицю, заявляючи про свою позицію, вона готова щось зробити. «Але я думаю, що головний рубікон був перейдений», – з надією резюмує один з ініціаторів намету.

За його словами, можливі два сценарії розвитку подій: дуже добрий (відставка влади чи імпічмент президента або ж проведення дострокових виборів) та нормальний (досягнення домовленостей на політичному рівні, мінімум відставка уряду). Головне, на його думку, що завдяки Майдану вибори у 2015 році будуть зовсім іншими, а не технічними, якими б вони ймовірно стали.

Олесь Дмитренко прогнозує і реформацію церковного лідерства після масових протестів, коли церковні лідери будуть змушені відповісти на питання: «На кого вони насправді працюють?» Це вже починає відбуватись, критерієм розподілу є те, чи працює спільнота на «совок», чи вона має незалежних, вільних лідерів.

«Сподіваюсь, що християни визнають свою позицію як громадську та перестануть бути світлом лише у церкві, а стануть світлом для інших поза її межами», – додає пастор Олег. – «Тут питання ставиться до політиків. А молитви під час протестів допомагають зрозуміти, що ми є дітьми Божими на цій землі».

Цікаво, що спільнота намету запрошує і до загальних дискусій. Зокрема, однією з останніх тем стало обговорення біблійної заповіді «коритися владі». Відтак Андрій Шеховцов вважає, що не мусить бути сліпого підкорення, адже зовсім не до цього закликало Святе Писання, а до осмислення тих, хто керує людьми. «Існує неправильне розуміння або ж люди просто не задумуються над цими словами. Тільки зараз починається осмислення, бо в головах досі надто сильний вплив Союзу, коли треба було слухатись влади без слів».

Ініціатори проекту закликають усіх християн заходити до намету, аби об’єднатись у спільній молитві або ж обговорити різні питання. Окрім того, кожен бажаючий може безкоштовно отримати Євангеліє або Новий завіт. Додамо, що головна спільна молитва відбувається щодня о 20:00.

Молитовний міжконфесійний намет

Молитовний міжконфесійний намет. Організатори

Молитовний міжконфесійний намет

Молитовний міжконфесійний намет

Молитовний міжконфесійний намет

Молитовний міжконфесійний намет

Тетяна МУХОМОРОВА