Перший християнський кінофестиваль «Світло» відбувся у Києві

30.09.2013, 16:32
Перший християнський кінофестиваль «Світло» відбувся у Києві - фото 1
У Києві протягом трьох днів, з 26 по 28 вересня, у Будинку кіно відбулась історична для українського кінематографу подія, а саме Перший Християнський кінофестиваль «Світло». Організатори орієнтовані на створення морального кіно, яке нестиме світло у людські душі.

У Києві протягом трьох днів, з 26 по 28 вересня, у Будинку кіно відбулась історична для українського кінематографу подія, а саме Перший Християнський кінофестиваль «Світло». Організатори орієнтовані на створення морального кіно, яке нестиме світло у людські душі.

Нагородження переможцівДебют фестивалю відбувся у Будинку кіно у самому серці Києва, куди свої творіння привезли режисери не лише з України, а й з Росії, Білорусі та США. Головна мета організаторів – створити новий конкурс для митців, які пропагуватимуть кіно без насилля, аморальності, адже в основі стрічок має лежати те саме духовне світло, на честь якого і виникла назва проекту.

Подібний задум треба варто сміливим, адже три дні марафону фільмів із вічними цінностями зібрали чимало поціновувачів. Приємною деталлю стало те, що подібний захід привабив не лише старше покоління, а й молодь, представники якої були серед публіки та учасників.

Атмосфера фестивалю була надзвичайно домашньою. Хоча там не було ввімкнене опалення і кожен був змушений щосили кутатись у верхній одяг, однак було настільки тихо, щиро та тепло від представлених стрічок. Зі свого боку можу лише подякувати організаторам, які оперативно та радісно відповідали на всі питання.

«Можу тільки уявити, скільки роботи стояло за кожної хвилиною фільмів. Цьому допомагали дві головні складові. Перша – це істина, момент творчості, які були народжені від зустрічі двох людей. А друге – це сам діалог між людьми, розуміння одне одного не лише на зовнішньому, а й на внутрішньому рівні. Через подібне єднання можлива і творчість, і передача того світла від внутрішнього вогню митця. Дякуємо за вашу радість, якою ви поділились з нами», — зазначила у своїй промові представник спонсора, видавництва від Києво-Могилянської академії «Дух і літера».

Фестивальні стрічки, короткометражні та повнометражні творіння, кліпи та соціальні ролики викликали іноді сльози, а іноді й щире захоплення та радість. Протягом трьох днів глядачі змогли ковтнути свіжого повітря та поринути в атмосферу однодумців, які ставлять на меті пропагування християнських цінностей. Можна сміливо сказати, що фільми-учасники усіма силами намагались втілити ідею світла у життя.

«У кожному представленому фільмі було світло і нам важливо, щоб воно тривало і продовжувалось наступного року, щоб фестиваль жив далі», — йшлося у вітальній промові від членів журі.

Мирослава Которович і Ігор СаєнкоНа завершення третього фестивального дня організатори подарували глядачам неперевершений виступ Мирослави Которович (скрипка) та Ігоря Саєнко (акордеон), які віртуозно зіграли два танго та «Аве Марія». Окрім того, вечір прикрасили виступи співачки Реал Іванни та театрально-хореографічний номер зі свічкою.

Невимушену паузу, поки журі встановлювали переможців, легко перекрила ведуча вечора, зачитавши свої два вірші, які скоро вийдуть у збірці. За цей час для переможців приготували авторські нагороди фестивалю, виконані у формі червоного полум’я свічки.

Після цього на сцену піднявся президент «Світла» і голова Союзу християнських письменників України Костянтин Андрійович Шаповалов, який оголосив початок нагородження, до чого перейдемо і ми.

Номінація «Кращий документальний повнометражний фільм»

3 місце – «Право на маму», режисер Олексій Бурикін, Росія, Москва;

2 місце – «Богоискание славянских народов. Приход християнства на Русь», реж. Тамара Нінічук, автор Олександр Шевченко, США, Сакраменто;

З першим місцем журі не визначилось.

Номінація «Кращий короткометражний ігровий фільм»

3 місце – «Поговори со мной, папа!», реж. Ілля Воєвудчук, Україна, Київ;

2 місце – «Гвозди», реж. Монахиня Іоанна (Орлова), Білорусь, Мінськ;

1 місце – «Как Спаситель в гости ходил», реж. Віталій Любецький, Білорусь, Мінськ.

Номінація «Краща режисерська робота» отримала єдиного тріумфатора, якого підтримало Об’єднання кінематографістів України, а саме режисера Віталія Любецького з Білорусі. Судді особливо підкреслили його роботу у фільмі «Лампадка».

Нагорода фестивалюНомінація «Кращий музичний кліп»

3 місце – «Лишь у тебя прощение», реж. Світлана Кривич, Україна, Київ;

2 місце – «Пусть все творенье воспоет», реж. Михайло Банковський, Україна, Сімферополь;

1 місце – «Прости», реж. Віктор Завальнюк.

«Під час запису кліпу у мене лились сльози, я відчув цю пісню, переоцінив цінності. Зупиніться, можливо, ми когось недолюбили чи недопробачили, це гарний час, аби все змінити. Дякую за світло від фестивальних творів, багато робіт торкнулись мого серця. Пам’ятайте, що ми є сіль землі і є світло її, так давайте будемо вершити Його волю», — подякував за нагороду один з авторів кліпу-переможця Роман Ващук.

Номінація «Кращий соціальний ролик»

3 місце – «Гвозди», реж. Олексій Милокост, Україна, Київ;

2 місце – «Давай дружить», реж. Євгеній Ісаченко, Білорусь, Мінськ;

1 місце – «Цени жизнь», реж. Роман Гураль, Україна, Тернопіль.

Номінація «Кращий короткометражний документальний фільм»

3 місце – «Художник», реж. Юрій Захватаєв, Україна, Дніпродзержинськ;

2 місце – «Молитва», реж. Світлана Соколено, Україна, Київ;

1 місце – «Доверие», реж. Сергій Шараєвський, Україна, Луцьк.

Номінація «Кращий фільм для дітей»

2 місце – «Сын прокурора спасает короля», реж. Оксана Холодова, Росія, Москва;

1 місце – «Кто-то рядом. Встреча», реж. Марія Ховенко, Росія, Москва.

Усі переможці

Окрему подяку висловили представники Білорусі зі студії На ім’я Святого Іоанна Воїна, які були зворушені теплим прийомом та кількістю нагород: «Ми хочемо знімати світле та добре кіно. Але хочеться, щоб його бачили не тільки люди у залі, а й більш широка публіка, через телебачення та інші засоби. То ж давайте робити гарне кіно разом!»

Варто зазначити, що білоруська студія активно шукає гарних письменників та сценаристів, а також усіх, хто має ідеї щодо створення фільмів на християнську тематику. Отже, якщо у вас є конкретні та практичні ідеї, прохання надсилати листи на адресу: [email protected] (Романенкова Елена Евгеньевна).

Особисту подяку від Новомедіа та журі отримала молода режисер з Росії, Ярославля, Тетяна Комягіна, яка представила ігровий короткометражний фільм «Рождество вслепую». «Для мене це велика честь і шана, я просто в шоці. У Росію я повертаюсь з купою емоцій. Для мене це вклад не лише у християнське мистецтво, а й у творчість загалом», — прокоментувала приємно здивована володарка спеціального призу.

Кадр з фільму Головний приз кінофестивалю, Гран-прі, отримала команда, яка представила фільм «Владика Андрій» про митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Приз отримали відомі українські режисери Олесь Янчук та Михайло Шаєвич. Члени журі відзначили особливу майстерність творців, а також професійну режисуру, драматургію та ідею стрічки.

«Це дуже зворушливий момент. Ми робили цей фільм дуже щиро, а тому особливо вдячні за подібну оцінку нашої роботи. Вітаємо народження нового кінофестивалю, певні, що з такою назвою та духовністю він стане дуже важливим для нашого суспільства. Ми намагатимемось нести саме ці цінності через призми екранів», — підкреслили вони під час промови.

ШаповаловПісля цього президент фестивалю додатково вручив їм «Знак пошани» у вигляді орденів від Спілки християнських письменників України.

Голова заходу Шаповалов подякував усім учасникам та гостям, урочисто закривши Перший християнський кінофестиваль «Світло» та пообіцявши більш грандіозне продовження у наступному році. Зі свого боку хочеться побажати успіху організаторам, більш широкої аудиторії та нових цікавих, світлих творінь. Хочеться сподіватись, що фестиваль «Світло» матиме той самий світлий шлях, на який він заслуговує.

Варто додати, що усі роботи з події всі бажаючі зможуть переглянути на телеканалах CNL, «Культура» та «Глас». Вони будуть транслюватись найближчим часом.

Побувала і описала Тетяна МУХОМОРОВА