• Головна
  • Публікації
  • Баптистські світові лідери вважають Україну особливою з християнської точки зору...

Баптистські світові лідери вважають Україну особливою з християнської точки зору

30.08.2013, 13:45
Баптистські світові лідери вважають Україну особливою з християнської точки зору - фото 1
В українській столиці цими днями триває Міжнародний місіонерський форум євангельських християн-баптистів, на якому присутні більше трьох тисяч делегатів з 30 країн світу.

130830_1.jpgВ українській столиці цими днями триває Міжнародний місіонерський форум євангельських християн-баптистів, на якому присутні більше трьох тисяч делегатів з 30 країн світу. Основні заходи відбуватимуться 30-31 серпня на території міжнародного виставкового центру «КиївЕкспоПлаза».

Вчора, 29 серпня, високопоставлені представники ЄХБ давали прес-конференцію, на якій побувала кореспондент РІСУ Тетяна Мухоморова.

У конфренції взяли участь: Президент Всесвітнього Баптистського Альянсу Джон Аптон та Генеральний Секретар Європейської Баптистської Федерації Ентоні Пек, Голова Всеукраїнського об’єднання євангельських християн-баптистів В’ячеслав Нестерук та народний депутат шостого скликання ВРУ і Голова міжфракційної групи «За духовність, мораль та здоров’я України» Павло Унгурян.

«Я дуже радий представляти баптистську спільноту, яка налічує 110 мільйонів вірян у більш ніж 150 країнах світу. У вас в Україні багата християнська історія, а сьогодні особлива дата, оскільки співпали одразу два визначні свята – 1025-річчя Хрещення Київської Русі та 50-та річниця легендарної промови Мартіна Лютера Кінга молодшого, а також Марш Свободи у Вашингтоні», — розпочав свою промову пан Аптон.

За його словами, саме з України почалось поширення християнського руху на Схід, тому вона лишається тією країною, звідки виходять численні місіонери. Унікальною українською історичною умовою Аптон також назвав співставлення святкування ювілейної річниці Хрещення на церковному та державному рівнях, що досить рідко зустрічається в інших країнах.

«Ви можете пишатись тим, що Хрещення почалось з Володимира, у вас загалом давня історія християнства, — перехопив слово Тоні Пек. – Наша церква функціонує лише трохи більше ніж 400 років (початок від 1609 року в Амстердамі), коли у вас лік йде на тисячу років. Але ми усвідомлюємо себе як продовження християнського руху, який було розпочато тут».

Ентоні вважає Україну одним із найбільших центрів баптистського руху у світі, звідки виходять чимало місіонерів та священнослужителів. Один із гарних прикладів, за його словами, це Григорій Комендант, колишній Голова Всеукраїнського об’єднання ЄХБ, який обіймав посаду Президента Європейської групи баптистів.

Окрім того, Пек згадав про дискусію стосовно взаємодії Церкви та держави, що триває у Європі. Тому, на його думку, приклад України є цінним досвідом через наявну свободу віросповідання і разом з тим затвердження моральних цінностей на законодавчому рівні.

У свою чергу В’ячеслав Нестерук окреслив основні завдання української місії баптистів, а саме проповідування, місіонерська діяльність, благодійність (переважно направлена на дітей-сиріт), реабілітація алко- та наркозалежних, гуманітарна допомога (з якою іноді виникають проблеми на митниці).

Українські баптисти широко представлені і на міжнародній арені, а саме у країнах Європи, Африки та Азії, де вони активно проповідують. Також на території Росії з усіх баптистських пасторів приблизно 70% - саме українці, яких дуже люблять та поважають.

Однією з головних цінностей, про яку постійно згадували делегати – це цінність сім’ї. Одна з акцій, яка покликана пропагувати сім’ю – марш родин, що щороку відбувається на Волині. «Ми не винаходимо нічого нового, ми просто живемо за Євангелієм», — додав Нестерук.

У світлі розмов про співпрацю з владою Джон Аптон згадав про щорічний сніданок з Обамою, на який приходять національні лідери та духовні керівники і обговорюють важливість релігійної свободи та підтримки з боку влади. Генеральний секретар ООН Гі Мун організовує вечері на Різдво і на них запрошує релігійних лідерів.

Після виступів пролунало питання з залу стосовно законодавчого врегулювання одностатевих шлюбів у Європейському Союзі. Тоні Пек підкреслив, що баптисти дотримуються традиційної моделі сім’ї і намагаються регулювати ініціативи, які лунають у Європарламенті.

«Керівництво ЄС готове слухати і чути кожну думку. У Європейському парламенті діє церковна група, яка відслідковує закони та дає коментарі владі стосовно тих чи інших ініціатив. Тому Україні не варто боятись йти у ЄС», — відповів Пек.

Він додав, що Церква, звичайно, не може диктувати свої умови владі, але вона діє і до неї долучаються християни-юристи та християни-політики, які мають свій вплив на загальну ситуацію та законодавство загалом.

«Церква ніколи не була політичною організацією, вона лише молиться за владу та її рішення, за зміни у державі, в Україні. А далі ми лише можемо сприяти реформам чи заважати їхньому впровадженню. Стосовно ЄС ми бачимо позитивний досвід країн-сусідів, які зберегли свої моральні цінності, які не завжди співпадають з європейськими пріоритетами, але при цьому здобули економічні переваги», — долучився до дискусії Павло Унгурян. За його словами, нині в українському парламенті працюють 10 народних депутатів-баптистів, які долучились до міжфракційної організації «За духовність та моральність України».

Останнім акцентом зустрічі стало сирійське питання, яке зараз хвилює усю світову спільноту. На думку Ентоні Пека, в основні цього конфлікту лежить протиріччя між сунітами та шиїтами, а також радикалізація певних угруповань. При цьому він відзначив, що молиться, аби не почалась війна, хоча і переконаний, що використання хімічної зброї Асадом є неприйнятним.

Світові делегати окреслили низку важливих питань, які завжди лишаються актуальними, як то впровадження і закріплення моральних цінностей людства, які перегукуються з християнською мораллю, та утвердження свободи віросповідання. Однак, хоча ці проблеми щоразу постають перед сучасниками, наразі існує дуже мало чітких відповідей як їх треба вирішувати і які дії принесуть результат, оскільки на ці процеси мають вплив багато гравців – влада, Церква, громадські діячі, маргінали тощо.

«Щоразу у своєму житті, особисто, ми мусимо втілювати цінності у реальності, не покладаючись лише на сили високопоставлених представників, саме тоді варто чекати на позитивні зрушення», — наголосили баптиські лідери.