Київські мусульмани зібрали гостей на урочистий іфтар

05.08.2013, 11:21
Київські мусульмани зібрали гостей на урочистий іфтар - фото 1
У п’ятницю, 2 серпня, у Києві у мечеті Духовної общини мусульман Ар-Рахма відбулася офіційна вечеря — іфтар, яка проводиться щороку під час священного місяця Рамадану.

НамазУ п’ятницю, 2 серпня, у Києві у мечеті Духовної общини мусульман Ар-Рахма відбулася офіційна вечеря — іфтар, яка проводиться щороку під час священного місяця Рамадану. На заході були присутні міжнародні дипломати, бізнесмени, громадські активісти, представники міністерств та урядових установ, які мали чудову нагоду зібратись разом та обговорити важливі питання.

Вже за годину до початку заходу біля Ар-Рахма зібралась чимала кількість машин, велика частина з яких була з дипломатичними номерами. На вході до мечеті стояла урочиста арка на червоному килимі, гостей вітали чемні організаторки. Ми, як журналісти, попросили дозволу позичити хустину на голову, аби дотриматись усіх правил заходу. Так, нам відкрилась жіноча частина мечеті, яка розташована ліворуч від входу. На той час в окремому приміщенні при вході усі дівчата роззувались, чепурились та готувались до вечірнього намазу. Жінки хоч і здивувались нашій появі, але одразу ж запропонували хустини на вибір, аби ми не порушували внутрішніх правил.

Вже за півгодини до початку іфтару у мечеті було людно та душно, серйозні дипломати та бізнесмени, діячі культури та чиновники вітались одне з одним, роздивляючись присутніх. Основна зала була заставлена круглими білими столами, за якими вже сиділи гості та знімали перші проби з вечері. При цьому обидві зали для молитов, для жінок та чоловіків, були відмежовані дерев’яними ширмами.

О 20:50 імам закликав усіх мусульман до вечірнього намазу. В обох кімнатах почали молитись під величний та красивий спів, поки гості продовжували їсти частування, через що спів звучав на фоні стукання виделок. Однак намаз скінчився і всі повернулись на свої місця, аби розпочати офіційну вечерю. Як нам пояснили, до молитви під час Рамадану дозволяється вживати лише солодкі фініки та воду, що і робили чоловіки в очікуванні обряду, розташувавшись на численних килимах.

Після церемонії нам запропонували приєднатись до столу з двома жінками, оскільки місця для преси зайняли більш хуткі гості. І це виявилось дарунком долі, оскільки ми присіли поруч з самою дружиною шейха та головного муфтія Духовного управління мусульман України Ахмеда Таміма, Радою. Тому з нею вдалось поспілкуватись на різноманітні теми та познайомитись з надзвичайно приємною та мудрою жінкою, вже бабусею та матір’ю чотирьох доньок.

«Ми обов’язково влаштовуємо офіційний іфтар раз на рік, за тиждень до завершення священного місяця Рамадану. Однак під час посту іфтари проводяться для мусульман щоденно, на них приходять 300-400 чоловіків, не враховуючи жінок. Ми разом читаємо намаз, а потім вечеряємо, община годує усіх гостей. Головна ж мета офіційного іфтару – зібрати усіх друзів та шанованих гостей, більшість з яких не мусульмани, аби мати змогу поспілкуватись та відзначити Рамадан», — розказала вона.

Варто підкреслити, що всі страви, які були на столах, пані Рада готувала власноруч протягом місяця (!), їй допомагали лише молодші члени сім’ї. Спершу всі присутні мали змогу скуштувати суп, салат зі свіжих овочів, фрукти, голубці з виноградного листя, пиріжки зі шпинатом та сиром, маленькі котлетки з м’яса та рису, солодку пахлаву, а також традиційний арабський лаваш піту. Оскільки Рада приїхала з Лівану, то більшість страв на столах були традиційно ліванськими. На другу подачу страв чоловіки-офіціанти в охайних білосніжних рукавичках принесли м’ясо та варену картоплю.

«Рамадан – це перш за все обов’язок, піст для кожного. Одночасно протягом нього у мені зароджується легкість, душевна та фізична, я радію цьому. Це ще й гарна можливість очистити свій організм на майбутнє», — пояснила дружина шейха суть священного місяця. Цікаво, що посту можуть не дотримуватись вагітні жінки, які непокояться за свій стан, та хворі люди чи мандрівники під час подорожі. Однак всі вони мусять потім «відпрацювати» пропущені дні читанням намазу, постом або ж годуванням бідних. Двома днями пізніше, на 27-й день Рамадану, відбувається святкування Аль-Кадару, священної ночі, коли Аллах послав пророку Мухамаду священний Коран. Також під час Рамадану щодня для мусульман проводяться уроки, проповіді о 17-18 годині, а також традиційне читання намазу. Кожен бажаючий може в будь-який час звернутись до імаму, який готовий відповісти на питання чи допомогти порадою.

Після початку вечері почалось читання Корану, яке проводив спеціально запрошений гість з Узбекистану (фрагмент читання ви можете подивитись на нашому відео). Під час усіх церемоній шейх Ахмед Тамім спілкувався з гостями, піклуючись, щоб кожному було зручно та цікаво. На питання чому ж Рада сидить окремо від свого чоловіка, вона відповіла, що не хоче йому заважати та любить сидіти за столами разом з усіма, щоб знайомитись з новими людьми та спілкуватись зі старими знайомими.

Завершували офіційну частину вечора представники офіційних установ України. Відтак, з урочистими промовами виступили речники з Міністерства культури, Внутрішніх військ, Державної пенітенціарної служби та Експертної комісії з питань захисту моралі.

«Вітаємо зі святом усіх мусульман України, зі священним місяцем Рамаданом. Варто зазначити, що мусульмани є невід’ємною частиною української культури, що обумовлено історією та етнічними традиціями України. Дякуємо за запрошення, за теплий прийом та ще раз вітаємо від міністерства», — йшлося у промові від Мінкульту.

Вечір добігав свого кінця, коли гості почали покидати затишну залу мечеті. Ми попрощались з надзвичайною гостинною дружиною шейха Радою та її подругою Абрамович Ларисою, головою правління Міжнародної громадської організації з прав нацменшин «Інтернаціональний союз». Відтак, мечеть Ар-Рахма проводжала нас, відсвічуючи зеленою підсвіткою величних стін.

Вхід до Духовного центру

Урочистий іфтар

Урочистий іфтар

Урочистий іфтар

Тетяна МУХОМОРОВА