Хрест і ваги: у Києві юристи-християни сперечались, як очистити сферу права від аморальності

Хрест і ваги: у Києві юристи-християни сперечались, як очистити сферу права від аморальності - фото 1
Тепер Феміда може зняти пов’язку з очей, бо з приходом послідовників Ісуса у сферу права необхідність у стримуванні упередженості зникає. Причина цього – традиційні християнські цінності, впевнені учасники III Всеукраїнської конференції християн-юристів, що відбулась 24-25 листопада 2012 року.

У Києві вже втрете зустрілись ті, кого з Ж.Кальвіном, М.Лютером та митрополитом А.Шептицьким поєднує любов до права, – юристи-християни. Це була субота, день вшанування пам’яті загиблих у Голодоморі. Близько 70 професійних правників та студентів зібрались у Київській Православній Богословській Академії УПЦ КП.

За програмою учасники конференції мали обговорити тему: «Роль християн-юристів у збереженні християнських цінностей у сучасній Україні». Серед організаторів зустрічі – Асоціація «Духовне відродження», Альянс християн-професіоналів, КПБА та Центр протидії корупції.

Розпочати зустріч планували о 10.00. Патріарх Філарет прибув о 9.45 (тоді, коли більшість знавців "букви закону" або ще виходила з метро "Майдан Незалежності" чи "Золоті ворота", або стояла у корку. Чи з того, що немало юристів спізнювались, чи з розуміння серйозності поставленої конференцією задачі, вітання Предстоятеля УПЦ КП було категоричним: «Християни в Україні нібито існують, у той же час їх немає: по імені – є, а по життю – ні».

Засідання Асоціації юристів-християн

Патріарх засвідчив, що усі моральні і етичні виразки, на які хвора Україна, спричинені у тому числі бездіяльністю юристів-християн, які, на думку першоєрарха УПЦ КП, «повинні ставити на юридичну основу добро та вічні цінності». Ніхто проти цього не мав заперечень, але християн-юристів радше турбувала оцінка Патріархом моральних компромісів на роботі.

Відповідь не забарилась: «Якщо християни погоджуються зі злом, то тоді скажіть: які ви християни, якщо не проти приймати нехристиянські закони?» «Прийняти нехристиянський закон – означає відмовитись від Христа», – безапеляційно підсумував Глава УПЦ КП.

Не оминув Патріарх Філарет і питань євроінтеграції. Він поділився думкою, що вступ у Європу, на жаль, вимагає значного послаблення моральних засад в рядового українця. «Якщо перед вами дилема – захищати добро або вступати у ЄС, – треба триматись Бога», – така його позиція щодо ролі юристів-християн у геополітичних питаннях. Напевно, розуміючи гостроту своїх попередніх слів, Патріарх Філарет звернувся до українських правників вже з теплими словами: «Бажаю, щоб ця конференція стала символом активної участі християн-юристів у житті».

Засідання Асоціації юристів-християнМіжконфесійний характер зустрічі зробив можливим те, що після Предстоятеля УПЦ КП вітальний мікрофон передали Михайлові Паночкові, президенту Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської-п’ятдесятників. Він пригадав, що за радянські часи комуністи нав’язували масам нові закони замість (моральних) законів, що діяли тисячоліттями.

«У Верховній Раді я запитував у депутатів, чи знайомі вони з першим юридичним документом в світі, Біблією, – розповідає М.Паночко про свій досвід спілкування з володарями дорогих годинників. — І багато з них не знали!» Саме з Біблії походять цінності, які зробили Європу такою, якою вона зараз є, але християни-юристи повинні захищати вічні цінності, які не змінюються, «немов погода у Львові, або українське законодавство».

Першим юристом, якому дали слово на конференції, був представник від УГКЦ – протоєрей Олекса Петрів. Він – кандидат юридичних наук, і це стало одразу зрозуміло з тієї майстерності, з якою він поєднує традиційну віру та відданість юридичній науці. Головний вимір його віри – у високих моральних стандартах для юристів: «Хто, як не ми маємо подавати приклад законослухняності і високої правової культури». А що, якщо не вдасться? «Найлегше впасти у гріх марнославства», – о. Петрів посилається на заключні слова героя Аль Пачіно у містичній драмі «Адвокат диявола».

За словами священика, християни-юристи повинні звертати увагу на екологічне право (бо це частина творіння), на аборти (бо це життя), на свободу віросповідання, пропаганду гомосексуалізму та… на проблеми дорожнього руху. Всі зрозуміли, що конференція стане місцем не дозвілля, а роботи тоді, коли юрист запропонував ідею внесення змін до Конституції: «Україна має характеризуватись в Основному Законі як християнська держава».

Трохи згодом о. Олекса Петрів понизив градус дискусії і знов, не вперше і не востаннє, поставив юристів перед дилемою: «Ми з вами є сучасним фарисеями і садукеями, і тільки від нас залежить, будемо ми переслідувати Христа або уподібнюватись Гамалиїлу».

Завершувати частину промов вийшов Андрій Сомов, керівник Асоціації християн-юристів України. Сомов, що має юридичну практику у рідному Херсоні, послався на слова Патріарха Філарета і обурився тим, що «80% українців вважають себе християнами, але ми запитуємо – де вони?». За його словами, діяльність Асоціації – це лише тестова спроба поєднання віри і правничих навичок, але це дає результати. «Невеличка група з 14 осіб змогла у партнерстві з Центром протидії корупції попередити «розпил» 1 млрд гривень та залишити у церковних бюджетах 2,5 млн гривень через участь у судовому захисті їхніх прав».

Нескладно було помітити, що багато юристів хотіли послухати іноземних гостей – Ніколя Дюваля (Nicolas Duval), французького юриста-медіатора, та Джеремі Кука (The Hon Mr Justice Cooke), одного з небагатьох консервативних суддів у Великобританії.

«Чому акули не нападають на юристів? Відповідь: з професійної солідарності». Саме так гість з Франції почав свій виступ. Його слова з легкістю розходились на цитати, як от наступна, про місію і професію: «Вважають, що якщо християнин хоче служити Богові, він має стати місіонером. Але це не так: Бог кличе нас працювати юристами». Будучи юристом Юридичної фірми NOUAL-HADJAJE-DUVA, Дюваль впевнений, що саме медіація (юридичне посередництво) – це та сфера, де християни можуть виявитись найкращими миротворцями, ніж будь-де. «Ми працюємо там, де маємо працювати – у юриспруденції», – надихнув він українських колег вигравати судові справи та служити Богові.

Дводенна конференція далі містила спеціалізовані спецкласи з податкового і адміністративного права (за участю юриста Юридичної фірми Астерс Івана Михальчука) та семінари для представників громадських організацій.

Релігійні провідники – про основне:

Патріарх Київський і всієї Руси-України ФІЛАРЕТ: «Я не тільки не заперечую, я радий, якщо б і православні юристи мали справу з цією організацією. Але це їх добра воля. Для справи це було б корисно, якщо б ми спільними зусиллями відстоювали загальнохристиянські цінності. Мені здається, що тут вірні Московського Патріархату можуть спілкуватись з протестантами, бо ми всі це робимо у ВРЦіРО. Йти треба до однієї мети».

Михайло ПАНОЧКО, президент Всеукраїнського Союзу Церков християн віри євангельської-п’ятдесятників: «Я задоволений і благословляю те, що християни-юристи можуть будувати нові відносини, пропагувати нові цінності та українську правову базу ставити на основу моралі. Бо аморальний адвокат – це вже є злочинець. Аморальний чиновник теж є проблемою для держави і людей. Створення таких професійних зв’язків дає надію на те, що нова генерація юристів зможе задати новий тон на противагу беззаконню, яке є в нашій країні. Процвітання Україні принесуть люди, які здорові, розумні і знають Бога. Тут нас об’єднує тривога за наше суспільство і одна конституція, яка має назву – Біблія».

Засідання Асоціації юристів-християн