• Головна
  • Публікації
  • Фестиваль «Диканські передзвони» став нагодою для того, щоб перейняти безцінний досвід дзвонарства...

Фестиваль «Диканські передзвони» став нагодою для того, щоб перейняти безцінний досвід дзвонарства

06.09.2012, 16:20
Фестиваль «Диканські передзвони» став нагодою для того, щоб перейняти безцінний досвід дзвонарства - фото 1
Минулими вихідними жителі та гості Диканьки, що на Полтавщині, стали свідками унікального дійства – тут відбувся дводенний міжнародний фестиваль церковних дзвонів. Своє мистецтво дарували дзвонарі з найславетніших російських, білоруських храмів та наші земляки.

Дзвони-1.jpgМинулими вихідними жителі та гості Диканьки, що на Полтавщині, стали свідками унікального дійства – тут відбувся дводенний міжнародний фестиваль церковних дзвонів. Своє мистецтво дарували дзвонарі з найславетніших російських, білоруських храмів та наші земляки.

Організаторами дійства виступили фонд відродження пам’яті Марії Башкирцевої, Диканська РДА та Полтавська єпархія УПЦ.

За традицією, першого дня захід проходив у селі Великі Будища, у місцевій щойно реконструйованій Свято-Троїцькій церкві. Наступного дня гостей та учасників фестивалю приймав Диканський Свято-Миколаївський храм.

Послухайти дивовижну музику дзвонів прибували пошановувачі не тільки з усіх куточків Полтавщини, а й України. Адже з року в рік дійство набуває все більшої популярності. Дзвони Пасхальні, Різдвяні та престольні, а також традиційні дзвони православних обителей звучали над Диканькою.

Професійні виступи дзвонарів чергувалися виступами хорових колективів та сольних виконавців. Фестиваль «Диканські передзвони» – добра нагода для того, аби перейняти безцінний досвід у наших сусідів з Росії, які на шляху до відродження стародавніх традицій дзвонарства йдуть семимильними кроками.

У країні існує кілька потужних шкіл дзвонарів, десятки заводів, де їх виготовляють. Біля витоків цієї справи стояв і один з організаторів фестивалю, Голова Асоціації дзвонарського мистецтва Росії Володимир Петровський. Понад двадцять років він популяризує дзвонарство, свого часу по крупицях збирав надбання предків, адже мистецтво було майже втрачено у часи комуністичного терору.

Дзвони.jpg

«Всі, хто завітав на фестиваль, безумовно, зарядилися його атмосферою, тут панує надзвичайне відчуття божої благодаті. Настрій у всіх піднесений. До нас прибуло близько тридцяти професійних дзвонарів, але ще більше – тих, хто займається дзвонарством віднедавна та бажає набратися досвіду. Це – неодмінна складова фестивалю, ми влаштовуємо майстер класи для усіх охочих, із задоволенням популяризуємо кращі надбання. Серед загалу дзвонарів немає конкуренції, адже хіба можна змагатися у тому, хто краще славить Бога?» – зауважив Володимир Петровський.

За його словами, фестиваль розширює рамки, і наступного року окрім дзвонарського, тут можливо демонструватимуть інші види мистецтв.

Сергій ЄВТУШЕНКО