Ікони з сірників створює вінницький майстер-аматор

12.03.2012, 13:38
Ікони з сірників створює вінницький майстер-аматор - фото 1
Для створення ікон та картин Сергій бере тільки білоруські сірники. Їх замовляє на базарі або друзям, які їздять закордон. Вітчизняні не підходять.

Вінницький майстер – аматор Сергій Савчук створює ікони та картини з сірників. При цьому не використовує ані клей, ані інші скріплюючи матеріали. Такою справою займається уже більше року. Розпочав з цікавості. До такої роботи відноситься ретельно. Каже, халтура тут не проходить. Спочатку перебирає сірники, відбирає однонакові. Потім ось так складає їх у кубики. З них уже створює роботи.

ікони-з-сірників.jpg

«Перші роботи були не ікони, а портрети, –  розповідає хлопець, – у моїх батьків був ювілей і захотілось зробити цікавий подарунок та ще й своїми руками. До того ж я хворів і не міг навіть вийти купити подарунка. В Інтернеті побачив, що можна зробити з сірників картину. Я вирішив зробити їм портрети. Сировинний матеріал, так би мовити, – усміхається, – вдома був, так і розпочав. Портрети зробив і відтоді воно мене захопило.

Після портретів батьків зробив кілька інших картин, згодом став робити ікони.

На одну роботу розміром 20 на 35 см, майстер витрачає 10 тисяч сірників та три тижні часу. Картини нічим не склеює. Сірники складає так, що вони тримаються самі по собі. Таку технологію придумав сам.

«В Інтернеті є подібна технологія, але не така. Там все одно використовують хоч декілька крапель клею, я зовсім без нього. Мені не цікаво повторювати шлях інших, тому вдосконалив цю техніку і у мене, окрім сірників, нічого немає. Я спілкуюсь з майстрами в Інтернеті, мене запитують, як у мене так виходить, але я секретів не виказую. Нехай це буде моєю родзинкою», – сміється.

Для створення ікон та картин Сергій бере тільки білоруські сірники. Їх замовляє на базарі або друзям, які їздять закордон. Вітчизняні не підходять.

Ікони-з-сіриників-2.jpg

«Наші сірники зовсім не підходять, – скаржиться Сергій, – можна перебрати декілька пачок аби знайти десяток потрібних. Мені ж треба аби сірники були однакового розміру та товщини. Адже ж ці ж сірники роблять таке собі панно на малюнок. А коли вони будуть не рівні, тоді не триматимуться між собою і буде нерівна поверхня.

Майстер спочатку обчищає від сіркової поверхні сірники, потім з них робить кубики. Їх між собою скріплює. Виходить панно для картини чи ікони. Між скріпленими сірниками утворюються дірки. За принципом вишивання майстер запихає інші сірники, уже не чищенні. Коричневі головки сірників й утворюють малюнки.

«Зараз мені уже просто, а спочатку була цікавість, потім нерви, потім бажання перестати цим займатися, але зараз це уже моє хобі», – ділиться майстер.

Складає роботи переважно у коричнево-бежевих тонах. Є й кольорові. Для цього використовує стійку водоемульсійну фарбу „екстра фасад.” Наразі він єдиний майстер на Вінниччині, який займається створенням таких ікон та картин. Мистецтвознавці поки що його роботи не відносять до шедевральних виробів. Але відзначають його талановитість, як майстра.

Дуже цікава техніка, але поки що про мистецтво важко говорити, – каже мистецтвознавець Тетяна Журунова.

Молодий майстер має  уже більше 30 робіт. Минулого року робив свою першу офіційну виставку. Наступну планує презентувати ближче до офіційного відкриття Євро – 2012.

Олена БУЧАЦЬКА

Теги: #Ікони