«Тезе в Україні – то велика мрія!»

14.01.2012, 14:57
«Тезе в Україні – то велика мрія!» - фото 1
Тезе для кожного символізує щось особливе. Для когось це нагода міжконфесійного спілкування, комусь – шанс покращити розмовну англійську. А хтось тут вперше вчиться переживати присутність Божу в тиші, хоч і в оточенні тисяч і тисяч людей.

Тридцять тисяч молодих людей з усіх континентів зустріли 2012 рік у Берліні, під час 34-ї зустрічі Європейських днів довіри, які протягом багатьох років на європейському континенті організовує екуменічна монаша спільнота Тезе з Франції.

Париж, Варшава, Лондон, Брюсель, Будапешт, Женева, Барселона... У кінці кожного року Тезе проводить континентальні зустрічі молоді в одному з головних міст Європи. У них беруть участь десятки тисяч молодих людей з усього світу. Цього року таким містом став Берлін, який чекав на можливість приймати Дні довіри Тезе понад 25 років. З 28 грудня до 1 січня 2012 року німецька столиця, її церкви та мешканці міста відкрили двері для молодих людей з 54 країн світу, які приїхали у пошуках нової солідарності зі своїми однолітками з різних країн і різних церков.

молитва зі свічками

Про програму цьогорічної зустрічі Тезе, а також німецьку гостинність ми розповідали вже раніше. У матеріалі Олени Кулигіної та Ірини Кондратюк пропонуємо подивитись, як Тезе побачили українські паломники, зокрема й ті, що побували тут вперше.

молитва ТезеТезе для кожного символізує щось особливе. Для когось це нагода міжконфесійного спілкування, комусь – шанс покращити розмовну англійську. А хтось тут вперше вчиться переживати присутність Божу в тиші, хоч і в оточенні тисяч і тисяч людей.

Міжконфесійний формат зустрічі дозволяє чутися тут затишно католикам і протестантам, православним і тим, хто ще шукає свій шлях до Бога. А сама спільнота Тезе налічує понад сто братів, католиків та з різних протестантських конфесій із близько 30-ти країн світу. Ця єдність між братами Тезе, за їхніми словами, є знаком примирення між розділеними християнами і народами. Це примирення і солідарність паломники миру прагнуть передати кожному, хто долучається до таких зустрічей довіри.

Українці вже традиційно належать до числа найбільш активних учасників європейських зустрічей молоді Тезе. Цього року на Дні довіри у Берліні було зареєстровано 2 тисячі молодих людей із нашої країни. Це понад 40 автобусів і груп, які різними шляхами, різними маршрутами, з різних регіонів приїхали до Німеччини, щоби вперше, або знову і знову відкривати для себе духовність Тезе і переживати досвід міжконфесійного та міжнаціонального єднання і порозуміння.

Зустріч Українців в Тезе

«Ми щасливі, що на зустріч у Берліні багато людей з України приїхали приєднатися до нас. Це одна з найбільших груп, яка бере участь в цій зустрічі. Тож тут багато людей з України, зі Східної частини Європи, які представляють східні церкви. І хоча кількість учасників з України така ж, як і торік, ми раді, що цього разу багато хто приїхав у якості волонтерів. Близько тисячі українців приїжджали до нас влітку до селища Тезе у Франції. І багато з них залишилися в нас на чотири, шість місяців, щоб допомогти приймати інші паломницькі групи. І це дуже важлива справа: показати, що це можливо – присвятити час іншим людям та церкві», – поділився з кореспондентом РІСУ брат Георг з Тезе, який відповідає за контакти з Україною.

Національна зустріч Українців в Тезе

Одним із зворушливих моментів для українців в Тезе є національна зустріч. Багато молоді, які приїхали зі своїми групами, можуть тут, в центрі Берліна, випадково зустріти своїх знайомих, дізнатись, що з мого міста чи регіону в Тезе приїхав не лише я, але й інші молоді люди, які шукають солідарності.

Дана Кушплер, одна із активістів Тезе в Україні

«Так багато тут знайомих облич, так багато українців у робочих групах Тезе, я пишаюсь вами, українці»,- сказала під час регіональної зустрічі львів'янка Дана Кушплер, одна із ініціаторів молитовних груп Тезе у Києві і Львові. 

Багато учасників свідчили, що Тезе руйнує стереотипи про німців та європейське християнство загалом, і разом з тим показує, як багато ще нам самим на своїй землі потрібно працювати над тим, щоби зростала довіра і християнська єдність між людьми в Україні. Привезти цей вогник додому і світити ним у своєму оточенні закликали одне одного молоді українці, що зустрілись у Німеччині. Ті, хто зміг побачити і почути історичні факти про руйнування берлінської стіни, багато говорили про потребу руйнування духовних стін між українцями: на Заході і Сході, тими, хто говорить українською і російською, тими, хто належить до східної чи західної християнської традиції.

«Якщо нам так добре це вдається закордоном, то невже ми не зможемо з тим самим повернутись в Україну?», - ділились між собою вони.

в Берлін приїхали учасники з усієї України

Паломницько-реколекційний центр «Рафаїл» зі Львова організував подорож на європейські дні довіри Тезе для 80 молодих людей з усієї України. Серед учасників групи – греко- та римо-католики, а також протестанти. Окрім паломників зі Львова, тут є харків'яни, донеччани, дніпропетровці, жителі Запоріжжя і Чернівців, Одеси і Києва.

Близько 80% з них відвідали таку зустріч вперше. Більшість їхали в Тезе, не маючи певних очікувань або дуже приблизно уявляючи собі, що саме на них чекає у німецькій столиці.

«Де ми будемо жити?», «Що будемо їсти?», «Ми потрапимо на католицьку парафію чи протестантську?», «Чи обов’язково брати спальник?» - ці та інші питання протягом кількох місяців підготовки до подорожі молоді люди ставили багато разів. Але описати і уявити досвід перебування в Тезе дуже непросто, поки не побуваєш там особисто. І тому для багатьох учасників з нашої групи зустріч в Берліні стала цілковитою несподіванкою.

група паломницького центру

о.Роман Сапужак - вперше в ТезеОтець Роман Сапужак вперше приїхав в Тезе як духівник греко-католицької групи молоді.

«Тезе – це платформа для міжконфесійного єднання. Дуже шкода, що у нас в Україні такого  формату зустрічей немає, а якщо щось є, то дуже на локальному рівні. Немає в Україні когось, хто запропонував би християнам різних традицій об’єднатись у спільній молитві так, щоби кожен почував себе тут комфортно», - так передав свої враження від зустрічі.

Для греко-католицького священика це також стало першим досвідом ближчого знайомства і спілкування з українськими протестантами, які приїхали у складі групи від паломницького центру «Рафаїл».

За словами священника, в с. Щуровичі Радехівського району на Львівщині, де він служить у місцевій греко-католицькій парафії, є протестанти. На жаль, вони не йдуть так відкрито на діалог і співпрацю з іншими конфесіями. Тому завдяки Тезе, а також формату поїздки, запропонованому «Рафаїлом», це знайомство з носіями іншої християнської традиції відбулось досить цікаво і невимушено.

«Дуже цікаво було поспілкуватись з протестантами, які їхали з нами, дізнатись, як вони прийшли до своєї церкви, чим відрізняється їхня традиція від нашої, а також нагода більше розказати їм про східних християн. Ми ж їдемо в Тезе, щоби бути учасниками міжконфесійної зустрічі. Так що заважає нам практикувати такий досвід і на своїй рідній землі?», - ділиться о.Роман.

Катерина зі Львова побачила і дізналася в Тезе набагато більше, ніж очікувала

Катерина Сорока, Львів, студентка:

«Найперше, що я очікувала від цієї поїздки – це отримати новий досвід і поділитися своїм. Але все-таки поняття не мала, чого очікувати. Спочатку все залишалося досить незрозумілим для мене, особливо те, як така кількість християн може знайти компроміс у спілкуванні, формі молитви і служіння. Але після приїзду в Берлін, якось всі ці питання мене перестали турбувати. Я просто хотіла відчути цю атмосферу, відчути те, що мало об’єднати усіх нас в ці дні.

З найперших вражень – це теплий і дуже гостинний прийом парафії і особливо родини, яка приймала мене і ще семеро моїх, тепер уже, друзів :) На цих кілька днів їхній дім став і нашою домівкою. А оскільки родина ще була російськомовною, то ми багато спілкувалися, часто навіть засиджуючись по вечорах:)

Німецькі церкви і сім'ї гостинно прийняли українських паломників

Щодо атмосфери, яка панувала вже на загальних  зустрічах Тезе, то її просто важко передати словами. 

Її було відчутно ще в транспорті на якому ми туди добиралися. особливо цікаво було те, як ми обідали і вечеряли. На перший погляд здавалося, що черга за їжою нереально довга, а після отримання їжі диким вже здавалося те, що їсти треба було, сидячи на підлозі. Але в хорошій компанії це вже не важливо! Атмосфера була настільки теплою і дружньою, що здавлося, ніби всі в тому залі сидять за одним великим столом!

Далі спільна молитва. На перший раз формат такої молитви був для мене незвичний, але кожного разу потрохи я все більше розуміла ціль такої молитви. 

Катя зі своїми новими друзями в Берліні

Також дуже сподобалися спілкування в окремих групах на парафіях – дуже плідно і цікаво, це мабуть єдиний час, де можна було краще познайомитися з людьми з інших країн, поспілкуватися ближче, дізнатися більше. Зрештою, і саме святкування нового року мені теж дуже сподобалося! Звичайно, певна кількість молоді приїжала туди не зовсім тому, що їх цікавила саме християнська зустріч. Але принаймні вони поважали всіх учасників Тезе і формат зустрічі, і я надіюся, що це позитивно вплине на їхнє духовне життя.

Загалом у мене повністю позитивні емоції, я для себе, окрім того, тепер маю багато нових друзів з різних куточків України! :)

Конкретно для моєї церкви (християн віри євангельської п’ятидесятників) вважаю, було би корисним для молоді їздити на такі зустрічі. Але шкода, що більшість з нас не цікавиться чужим досвідом, не виходить зі своєї "зони комфорту", і можливо навіть боїться опинитися серед такого різноманіття поглядів».

Юлія Завадська, журналіст католицького часопису «CREDO», Кам’янець-Подільський

Журналістку Юлію Завадську найбільше вразила приймаюча сім'я

«Мене найбільше вразили, як не дивно, самі німці. Молитва Тезе мені подобалася завжди, вона така глибока, проста, звичайна. А коли ми тільки їхали, я казала, що мені цікаво подивитися на німців, тому що існує дуже багато стереотипів про них. Кажуть, що «німці сина рідного не нагодують, якщо він прийде без запрошення». А виявляється, це зовсім неправда. Так як інші люди нам розповідали про свій досвід, і так, як ми потрапили в сім’ю, то спочатку були в шоці, тому що нас наша фрау обіймала, цілувала кожен день по декілька разів. Хоча ми взагалі були їй чужі люди. І вона виходила завжди нас зустрічати, завжди турбувалася про нас. Дуже нас тепло приймали! Тепер ми ніколи не будемо вірити тим, хто буде казати, що німці беземоційні, педантичні і так далі».

Анна Лянна, Дніпропетровськ, християнський психолог:

«Найбільше вражає масштабність заходу і дійсно єднання всіх конфесій, культур. Пошук того, що об"єднує, а не розділяє і простота. Мені сподобалася дійсно простота у тому, що люди відкриті, не закриваються один від одного. Разом спілкуються, їдять. І в усьому цьому можна побачити образ Христа, який був доступним для людей, а також це смирення, коли Він учив іншого ставити вище за себе. Тезе мені нагадало про це».

в Тезе скрізь панує гарний настрій і добре спілкування між людьми

В’ячеслав Халанський, Донецьк, євангельський служитель, викладач Донецького Християнського Університету

«Я вперше відвідав Тезе. Перед цим багато чув і прочитав про це дивовижне місце і ту місію, яку вони виконують. Я побачив, що Тезе це такий же феномен у 21 столітті, як і явище Біллі Гремма і рух Лябрі Френсіса Шеффера. Я не тільки побачив 30.000 молодих хлопців і дівчат, які приїхали в Тезе, щоб зміцнити свою віру, але особисто для себе відкрив феномен Іншого розуміння Бога, себе і людей.

молитва Тезе

Я виявив, що Тезе – це не подання певної богословської концепції, це не ідея (про Бога або суспільство), це смиренний і простий шлях до Бога, що виявляється в тихій літургії. Перші два дні я чекав оратора або мудреця з Тезе, так прийнято в наших євангельських громадах, і я думав, що цей оратор має бути дуже обдарований, але моє здивування полягало в тому, що всі люди були об'єднані в літургійному зверненні до Бога.

Феномен Тезе став Іншим досвідом у всіх сенсах для мене. Я більшою мірою зрозумів і пережив те, що Бог це не ідея чи стратегія, а любов і солідарність з іншими людьми .

Тезе – це те, що українські євангельські церкви повинні смиренно відкрити для себе. У той час, коли ми в Україні турбуємось євангелізаційними стратегіями, пошуком нових програм, ідей і грошей, Тезе привертає до себе величезну кількість молоді з 54 країн світу у своїй простоті звернення до Бога. Тезе для мене – це приклад того, що привабливість життя з Богом актуальна і можлива для Української молоді в 21 сторіччі! Це мій перший досвід екуменічного взаємодії, і я сподіваюся його розвивати і практикувати».

молитва біля хреста

 «Паломництво довіри на землі»: найближчі переспективи

«На шляху до нової солідарності» - такою є провідна тема 2012 року, яку брат Алоїз, настоятель спільноти Тезе, передав всім учасникам через «Лист Тезе 2012». «Довіра до людей», «довіра до Бога», «Христос сопричастя» та «Намагаючись бути сіллю землі» - над такими темами роздумували разом учасники цьогорічної зустрічі Тезе.

«Наступні три з половиною роки наше «Паломництво довіри на землі» намагатиметься реалізувати на практиці ідеї цього листа задля нової солідарності. Нова солідарність може поєднати разом всіх паломників миру та довіри, як вірян так і невіруючих. Три з половиною роки на те, щоби молодь з усіх континентів мобілізувала свою енергію і поєднала свої прагнення, інтуїцію та досвід», - йдеться в Листі настоятеля спільноти Тезе.

брат Алоїз, настоятель спільноти Тезе, скоро відвідає Україну

Так, 2012 рік Тезе проведе, відкриваючи шляхи довіри між людьми, 2013 – виявляючи шляхи довіри до Бога, 2014 – шукаючи видимого сопричастя між усіма, хто любить Христа, а у 2015 спільнота разом буде говорити і думати над тим, як стати «сіллю землі».

Підсумком цього плану нової солідарності стане «зустріч для нової солідарності» у серпні 2015 року в селищі Тезе, Франція, з нагоди 75-ліття заснування спільноти Тезе та ста років з дня народження її засновника, брата Роже.

Також у Берліні були оголошені плани Тезе на 2015 рік. У березні настоятель Тезе брат Алоїз візьме участь у Ассамблеї Всесвітньої ради церков у Женеві.

У листопаді Тезе проведе міжнародну зустріч в Африці, Руанді. А з 28 грудня 2012 до 1 січня 2013 європейські дні довіри Тезе триватимуть в Римі.

Українська мрія "Тезе"

брат Георг з Тезе добре знає українцівПід час регіональної зустрічі українці також отримали приємну новину від спільноти Тезе. Зокрема, про те, що у вересні 2012 брат Алоїз приїде до української столиці. Все більше людей в Україні мріють про зустріч Тезе на нашій землі. Чи це реально, чи можливо, чи ми готові – ці питання інколи навіть в голос промовляти важко.

На запитання нашого кореспондента до брата Георга, відповідального за контакти з Україною: «Чи можливо організувати європейську зустріч молоді Тезе в Україні?» – він відповів: «Ми побачимо! Ми побачимо! 2012-го року ми влаштовуємо маленьку зустріч у Києві...».

Після останньої молитви зі свічками у передноворічний вечір зустрічаємо у коридорі настоятеля спільноти Тезе брата Алоїза. Питаємо у нього особисто: «Скажіть, будь ласка, чи можлива зустріч молоді в Україні?»

«Я надіюся на це! – відповідає брат Алоїз. – Це велика мрія! Вже у вересні я їду до Києва».

Поляк Марчін Возьняк вже був в Україні і вболіває за те, щоб європейську зустріч влаштували і у нас:

Марчін Возьняк готується до Тезе в Україні«Я люблю Україну. Відчуваю, що люди в Україні – добрі, веселі, усміхнені, – говорить Марчін. – Кілька років тому ми також зустрічалися тут, в Берліні, на національній зустрічі молоді. Сюди також приїжджали представники зі східних країн Європи. Були тут і брати з Тезе, брат Алоїз також. Минуло чотири-п’ять років – і маємо європейську зустріч в Берліні. Цього року брати підготували також пісню українською мовою «Славіте, всі народи» («Laudate omnes gentes»). Тож вже маємо два знаки, що є шанси на те, що європейська зустріч молоді відбудеться і в Україні. Теперішні слова брата Алоїза багатообіцяючі. І хоча це не є конкретна офіційна заява, все ж думаю, якщо спільнота цього прагне, то це станеться!».

На що сподіваємося і ми. А також на те, що українці будуть готовими прийняти тисячі паломників з різних країн світу. Виявити свою гостинність та щедрість і протягнути відкриту долоню допомоги на зустріч іншому.

Олена Кулигіна, Ірина Кондратюк

Теги: #Тезе