• Головна
  • Публікації
  • У Вінниці відбувся шостий фестиваль "Подільський Святвечір – 2012. Багата кутя"...

У Вінниці відбувся шостий фестиваль "Подільський Святвечір – 2012. Багата кутя"

10.01.2012, 15:04
У Вінниці відбувся шостий фестиваль "Подільський Святвечір – 2012. Багата кутя" - фото 1
Працівники Вінницького обласного краєзнавчого музею вирішили відновити традиції святкування Святвечора. Уже шостий рік поспіль 5 січня вони влаштовують фестиваль страв «Подільський Святвечір. Багата кутя».

Працівники Вінницького обласного краєзнавчого музею вирішили відновити традиції святкування Святвечора. Уже шостий рік поспіль 5 січня вони влаштовують фестиваль страв «Подільський Святвечір. Багата кутя».

«Спочатку цей фестиваль зародився, як родинний, – розповідає організатор заходу Лілія Гальчевська. – У нас були працівники, які родом з районів та сіл і ось шість років тому вони подали таку ідею відтворити святкування одного із найбільших престольних празників. Чому родинний? Тому що перший рік ми його відзначали у колі музейної родини. Приготували страви і напередодні Святого Вечора ось так посиділи. Потім вирішили його розширити і нині уже цей фестиваль охоплює усю Вінницьку область».

«Подільський Святвечір. Багата кутя»

Відбувалося все дійство в одному із найбільших виставкових залів музею. На стінах експонувалися давні Подільські ікони. Вздовж всього залу були поставлені столи. Застелили їх вишитими скатертинами. Вишиванка на них – характерна подільському краю. На столах, окрім страв, були також свічки.

«Це давня наша традиція, – продовжує мистецтвознавець. – Кожна сім’я, яка зі сходом першої зірки сідала за стіл, спочатку молилася і, відповідно запалювала свічку. Ця свічка горіла протягом всієї вечері. Так і ми зробили.

«Подільський Святвечір. Багата кутя»

20 пісних страв приготували працівники краєзнавчого музею. Всі продукти купували за власний рахунок. Наїдки були приготовлені за старовинними рецептами та характерні тільки для подільського краю.

«Сьогодні я для такого фестивалю спекла хліб, – розповідає співробітник музею Олена Антонова. Цей рецепт мені передала ще моя прабабуся, а їй – її бабуся. Йому уже більше 150 років. Це хліб, в основі якого житнє та пшеничне борошно. Вдома печу його, як правило, в духовці, а от на великі свята – тільки в печі. І сьогодні він теж спечений у печі. Я цей рецепт трішки інтерпретувала і додала ще кориці. Виходить іще смачніше.

«Подільський Святвечір. Багата кутя»

Галина Данилюк«Так. З печі їжа дуже смачна, її ні з чим не порівняєш. Моя бабуня колись робила вареники з печеного буряка, калини та маку, в печі, – долучається до розмови заслужений майстер народної творчості Галина Данилюк. – Цукровий буряк печеться в печі. Потім обирається з нього шкірочка і треться на тертку, до нього додаєте тертий мак і калину. Калину разом з кісточками, Все це заліплюєте у вареник або в пиріг. Але пироги, то вже скоромна їжа вважалась, бо яйця туди додавались, а от вареники можна зварити пісними. І дуже смачно виходило».

За словами організаторів, цей фестиваль був створений для того, аби відродити давні подільські традиції.

Каьерина Висоцька«Без минулого не буде майбутнього, – каже директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька – ми спеціально випитували у старожилів рецепти деяких страв. Ось, наприклад, панські голубці робилися виключно на Поділлі. Вони були маленькі, в розмір пальця, і начинка складалася з пшоняної та кукурудзяної крупи».

Окрім наїдків музейники підготували святкову програму. Співали різноманітних колядок Подільського краю та ставили театралізовані сценки. По закінченні дійства усіх гостей пригостили пісними стравами Святвечора.

«Подільський Святвечір. Багата кутя»

Олена БУЧАЦЬКА