У Вінниці відбувся шостий фестиваль "Подільський Святвечір – 2012. Багата кутя"
Працівники Вінницького обласного краєзнавчого музею вирішили відновити традиції святкування Святвечора. Уже шостий рік поспіль 5 січня вони влаштовують фестиваль страв «Подільський Святвечір. Багата кутя».
«Спочатку цей фестиваль зародився, як родинний, – розповідає організатор заходу Лілія Гальчевська. – У нас були працівники, які родом з районів та сіл і ось шість років тому вони подали таку ідею відтворити святкування одного із найбільших престольних празників. Чому родинний? Тому що перший рік ми його відзначали у колі музейної родини. Приготували страви і напередодні Святого Вечора ось так посиділи. Потім вирішили його розширити і нині уже цей фестиваль охоплює усю Вінницьку область».
Відбувалося все дійство в одному із найбільших виставкових залів музею. На стінах експонувалися давні Подільські ікони. Вздовж всього залу були поставлені столи. Застелили їх вишитими скатертинами. Вишиванка на них – характерна подільському краю. На столах, окрім страв, були також свічки.
«Це давня наша традиція, – продовжує мистецтвознавець. – Кожна сім’я, яка зі сходом першої зірки сідала за стіл, спочатку молилася і, відповідно запалювала свічку. Ця свічка горіла протягом всієї вечері. Так і ми зробили.
20 пісних страв приготували працівники краєзнавчого музею. Всі продукти купували за власний рахунок. Наїдки були приготовлені за старовинними рецептами та характерні тільки для подільського краю.
«Сьогодні я для такого фестивалю спекла хліб, – розповідає співробітник музею Олена Антонова. Цей рецепт мені передала ще моя прабабуся, а їй – її бабуся. Йому уже більше 150 років. Це хліб, в основі якого житнє та пшеничне борошно. Вдома печу його, як правило, в духовці, а от на великі свята – тільки в печі. І сьогодні він теж спечений у печі. Я цей рецепт трішки інтерпретувала і додала ще кориці. Виходить іще смачніше.
«Так. З печі їжа дуже смачна, її ні з чим не порівняєш. Моя бабуня колись робила вареники з печеного буряка, калини та маку, в печі, – долучається до розмови заслужений майстер народної творчості Галина Данилюк. – Цукровий буряк печеться в печі. Потім обирається з нього шкірочка і треться на тертку, до нього додаєте тертий мак і калину. Калину разом з кісточками, Все це заліплюєте у вареник або в пиріг. Але пироги, то вже скоромна їжа вважалась, бо яйця туди додавались, а от вареники можна зварити пісними. І дуже смачно виходило».
За словами організаторів, цей фестиваль був створений для того, аби відродити давні подільські традиції.
«Без минулого не буде майбутнього, – каже директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька – ми спеціально випитували у старожилів рецепти деяких страв. Ось, наприклад, панські голубці робилися виключно на Поділлі. Вони були маленькі, в розмір пальця, і начинка складалася з пшоняної та кукурудзяної крупи».
Окрім наїдків музейники підготували святкову програму. Співали різноманітних колядок Подільського краю та ставили театралізовані сценки. По закінченні дійства усіх гостей пригостили пісними стравами Святвечора.