Оновлена столична мечеть на один день була доступна для журналістів

01.12.2011, 18:04
Оновлена столична мечеть на один день була доступна для журналістів - фото 1
Презентація для журналістів добудованої та розширеної столичної мечеті «Ар-рахма» («Милосердя») відбулася сьогодні в Києві.

Презентація для журналістів добудованої та розширеної столичної мечеті «Ар-рахма» («Милосердя») відбулася сьогодні в Києві. Тепер це вже не тільки сама мечеть, що була побудована ще у 2001 році на одній з історичних київських гір – Щекавиці в районі Татарка. Це цілий комплекс споруд з двокупольною мечеттю, мінаретом 27 метрів заввишки, з галереєю, медресе та адміністративним корпусом, де розміститься прес-служба та служба ритуальних послуг, видавництво, приймальня імама, зала урочистих заходів. Оновлена мечеть може вмістити замість п’ятсот (як було досі) — близько трьох тисяч мусульман. Загальна площа споруд – 3200 кв.м.

так виглядає київська мечеть Ар-рахма

2 грудня перед «Намаз Джумуа» (П’ятничною молитвою) відбудеться офіційне відкриття комплексу. На це свято мусульман запрошено представника української влади, близько 50 послів різних країн. А поки не пролунали молитви в оновленій мечеті, ознайомитися з комплексом та поспілкуватися з муфтієм України шейхом Ахмедом Тамімом змогли журналісти.

Журналісти в очікуванні екскурсії мечеттю

Сьогодні за приблизними підрахунками Духовного управління мусульман України (ДУМУ) в Україні мусульман близько 2 мільйонів, лише в Києві – близько 60 тисяч людей. Тому логічно було побудувати для такої великої кількості вірних релігійний комплекс. На питання журналістів про ситуацію з мечетями в Україні шейх Ахмед Тамім розповів, що повертати колишні будинки мечетей мусульманам України дуже складно, це було зроблено (не враховуючи Криму з його специфікою) лише в Макіївці та в Харкові. В таких містах як Дніпропетровськ та Миколаїв, не дивлячись на велику кількість мусульман це поки що не вдалося, а в Кіровограді, Херсоні, Хмельницькому, Сумах, Білій Церкві, Полтаві мусульмани викуповують будинки та створюють в ним молельні приміщення з перспективою колись побудувати тут нову повноцінну мечеть.

Шейх України пригадав, що перший намаз в Києві, в якому він брав участь в 1989 році, група мусульман проводила на квартирі слов’янина, одруженого на мусульманці, а потім для цієї потреби вони орендували приміщення в тодішньому музеї Леніна (тепер Український Дім).

Головна частина мечеті

Проект майбутньої мечеті «Ар-рахми» узгоджувався з 1994 по 1998 роки. В 2001 році відбулися перші молитви в новозбудованій мечеті, в 2007 році затверджено новий проект комплексу споруд, останні півроку будівництво тривало і вдень, і вночі. У фінансуванні та будівництві взяли участь багато мусульман, чисельність яких та суми, що пішли на цей проект, «не піддаються підрахункам».

Інтер'єр мечеті

Шейх Ахмед Тамім наголосив, що цей комплекс призначений для всіх мусульман, що перебувають в Україні, не дивлячись на розбіжності в ісламі. «Ми не займаємося тут політикою. В мечеті моляться всі, не зважаючи чи ти суніт, чи ти шиїт. І не можна тут, в стінах мечеті, пропагувати свої політичні погляди».

Шейх Ахмед ТамімНа за питання кореспондента РІСУ яке ставлення ДУМУ до перекладання Корану українською мовою, Шейх Ахмед Тамім відповів, що при ДУМУ створена комісія, що вивчає це питання, але наголосив, що більшість мусульман України все ж користується Кораном арабською, а розмовляє переважно російською. Члени комісії у всіх перекладах як російською, так і українською мовою, що існують на сьогодні, знайшли дуже суттєві помилки та перекручування смислу сур, а у перекладачів – невпевнене знання чи зовсім незнання арабської мови та незнання духовних та історичних реалій, в яких ці сури були явлені.

Шейх Ахмед Тамім наголосив, що мусульмани України є цілком толерантними вірними, і якщо будь-яка громада, чи то УПЦ , чи старообрядницька буде будувати біля християнського цвинтаря, що знаходиться за огорожею мусульманського центру, свій храм, то ніякого спротиву чи непорозумінь не буде.

Мешканцям сусідніх будинків не треба чекати голосних вигуків муедзіна з мінарету. «Ми розуміємо, що в Україні ми меншість. Муедзіна не буде. Але і ми теж згідно із українським законодавством маємо право сповідувати свою віру. Але якщо місцеве населення захоче чути заклик до намазу з нашого прекрасного мінарету, ми подумаємо про це», — зазначив Шейх Ахмед Тамім.

мінарет та урочистий вхід до мечеті

Світлини - автора

В’ячеслав НЕСТЕРОВ