У Києві вшанували сподвижників віри

28.11.2011, 16:42
У Києві вшанували сподвижників віри - фото 1
25 листопада представники різних християнських конфесій зібралися в київському Міжнародному центрі культури і мистецтв на церемонії «Пам'ятай весь шлях», присвячену вшануванню сподвижників християнської віри.

duhivenstvo.jpg25 листопада представники різних християнських конфесій зібралися в київському Міжнародному центрі культури і мистецтв на церемонії «Пам'ятай весь шлях», присвячену вшануванню сподвижників християнської віри.

Ця подія була приурочена до 20-річчя свободи віросповідання в Україні, а також відзначенню 450-річчя Пересопницького Євангелія. Близько тридцяти священнослужителів похилого віку, які пережили роки гоніння і тюремні ув'язнення за часів радянської влади, стали основними гостями церемонії.

Участь у пам'ятних заходах взяли представники Римо-Католицької Церкви, Вірменської Апостольської Церкви, Німецької Євангелічно-Лютеранської церкви, Церкви християн віри євангельської, а також представники Українського Біблійного товариства, Української Міжцерковної Ради та інших об'єднань. Відкриваючи церемонію, зведений хор виконав «Символ віри» і «Отче наш».

molytva.jpg

За допомогою короткого відеозвіту учасники церемонії змогли згадати історію християнства в Україні – від часів Андрія Первозванного і хрещення Русі до проголошення на початку 90-х років XX століття свободи віросповідання та виходу з підпілля багатьох церков. У ньому були озвучені основні періоди розвитку християнства в Україні, показані зародження і становлення різних конфесій. Також лунали свідчення людей, які пережили страшні роки комуністичної антирелігійної політики. В кінці фільму були названі імена священиків, пасторів, єпископів, які очолюють нині діючі християнські церкви та об’єднання.

Про те, як важливо пам'ятати весь шлях батьків віри – не забувати їх подвиг непідкупності та стійкості в роки гонінь, – нагадував голова Собору незалежних євангельських церков України Анатолій Калюжний, який у радянські часи сам підпільно видавав християнську літературу.

«Це історичний вечір. Адже на цьому місці, в будівлі Жовтневого палацу від рук працівників КДБ загинули мученицькою смертю за віру наші брати і сестри, а сьогодні ми підносимо тут молитви покаяння за злодіяння», – сказав єпископ.

Василь БоєчкоУ цей вечір з вуст сподвижників віри звучали історії про ув'язнення, гоніння, втрату рідних і близьких, про обшуки і приниження Так, Василь Боєчко, член ради старійшин ЦХВЄУ, розповів про те, що у 1985 році він був одим з останніх в'язнів в Україні, хто відбував ув'язнення за віру в живого Бога. А також про те, як з 1988 року почалася активна робота підняття церкви «з пороху й попелу».

Про міжконфесійне братерство і єдність згадав єпископ Микола Камінський, який відбував термін довжиною в чверть століття за віру в Норильську. Служитель згадував, як в тюремній камері молилися разом представники різних християнських конфесій і Дух Святий зміцнював їх.

Професор, історик пятідесячніческого руху, єпископ Володимир Франчук, предки якого відбували чималі терміни в радянських таборах, закликав цінувати свободу, яку маємо в нашій країні, а також звернув увагу на те, що сьогодні в сусідніх країнах, таких як Узбекистан, Туркменістан та інших, брати і сестри переживають гоніння та ув’язнення.

Про те, як служителі зберігали вірність Богу, ховали священну Біблію, ховалися від переслідування, таємно проводили зібрання в роки репресій, розповідали й інші свідки тих історичних подій.

На згадку про тих, хто став жертвою репресій за віру в Бога, під час церемонії служителі Вірменської Апостольської церкви, Римо-Католицької та Німецько-Євангелічної лютеранської церкви запалили свічку. Після цього зал вшанував закатованих і загиблих сподвижників віри хвилиною мовчання, а в цей час на екрані були показані списки людей, які шляхом страждань і гонінь зберегли віру для нащадків.Вшанування батьків віри продовжилось на сцені врученням квітів та подарунків.

heroi_viry.jpg

Директор місіонерського центру, пастор церкви «Християнська надія» Валерій Алимов від імені молодого покоління служителів висловив подяку всім, хто платив високу ціну молитов і сліз, що принесла нам свободу. «Ви для нас приклад віри і посвяти. І якщо в нашому житті будуть страждання і гоніння, то, проходячи їх, ми будемо згадувати ваш подвиг віри, надихатися ним і з гідністю проходити свій шлях», - звернувся Алимов до шанованих гостей церемонії. Після цих слів зал схилився у молитві, просячи Бога про те, щоб нам стати гідними приймачами віри старшого покоління служителів.

Словами подяки Богу та організаторам завершив церемонію єпископ об'єднання «Української Місіонерської Церкви» Валерій Решетинський. Він висловив надію на те, що незабаром Україна стане духовним заповідником для Європи і світу, а також назвав розділеність  основною проблемою сучасного християнства.

Ольга БІДНЕНКО, прес-центр церемонії «Пам'ятай весь шлях»

Ольга БІДНЕНКО