Християни-юристи провели ІІ Всеукраїнську конференцію, запросивши як експертів церковних лідерів (оновлено)

Християни-юристи провели ІІ Всеукраїнську конференцію, запросивши як експертів церковних лідерів (оновлено) - фото 1
22-23 жовтня в Ірпені відбулася ІІ Всеукраїнська конференція християн-юристів, організована Асоціацією християн-юристів України та Альянсом християн-професіоналів України.

23 жовтня в Україні створена Асоціація християн-юристів. В установчій конференції в якості експертів з питань взаємодії церкви та держави взяли участь видатні релігійні лідери, політичні діячі та представники державних служб: кардинал УГКЦ Любомир Гузар, радник кількох президентів і прем'єр-міністрів України Богдан Гаврилишин, народний депутат Леся Оробець, голова правління Інституту релігійної свободи Олександр Заєць, протоієрей УПЦ КП о. Олег Малиняк, директор Центру християнського співробітництва Віктор Кульбіч та інші.

Під час відкриття конференції кандидат філософських наук Юрій Чорноморець зачитав доповідь про бачення правозахисної ролі християн у контексті українських реалій, задавши тон вдумливому, глибокому обговоренню питань діяльності юристів-християн у правовому полі України.

Юрій Чорноморець«Християни повинні знову радикально висунути власні вимоги щодо християнізації державного і суспільного життя. Секуляризація не дала нічого доброго, вона забрала у суспільства душу, духовну традицію. То ж чим раніше скинемо ідол секуляризації з громадського постаменту, тим менше буде негативних наслідків для людства. Християни мають право і зобов’язані не тільки особисто жити згідно з високими нормами євангельської моралі. Християни мають право і зобов’язані пропонувати власні соціальні ідеали та ідеї всьому соціуму. Не нав'язувати власне бачення майбутнього, але спокійно пропонувати християнську альтернативу», — зазначив православний публіцист.

Почесний гість конференції, кардинал Любомир Гузар, звернув увагу делегатів на те, що кожен християнин на тому місці, куди його поставив Господь, повинен виявляти, в першу чергу, чесність, а потім і вірність у всьому. У ході двогодинної бесіди з молодими юристами-учасниками конференції колишній предстоятель УГКЦ поділився своїм баченням служіння юристів-християн.

Любомир (Гузар)«Ми повинні бачити християнство основою забезпечення невід'ємних прав усіх людей», — підкреслив Любомир Гузар. Священнослужитель поділився з учасниками конференції своєю давньою мрією про те, щоби всі християни України, об'єднавшись, одного разу здійснили урочисту ходу головними вулицями наших міст, кожен із власною Біблією в руках. Це було б, на думку Блаженнішого, яскравим вираженням волі народу нашої країни жити за Словом Божим, відповідно до Божих законів, дарованих людству Самим Творцем.

о. Олег МалинякПродовжив розмову про забезпечення законності в суспільстві кандидат богословських наук о. Олег Малиняк - протоієрей УПЦ КП, викладач Київської духовної академії. Темою його доповіді став розгляд Синайського Декалогу як основа всіх законів. Відповідаючи на запитання учасників конференції, він прагнув підкреслити практичну цінність наслідування 10 заповідей, щедро ділився власним досвідом.

«Християнські церкви — як православні, так і інших конфесій — в деяких випадках повинні виступати єдиним фронтом, якщо ми, християни, дійсно хочемо, щоби благодатний час у нашій країні був максимально тривким і плідним», — зазначив він.

Леся ОробецьАктуальним був виступ народного депутата Лесі Оробець з доповіддю на тему «Практика парламентського лобіювання». Обговорення тем, яких торкнулася доповідачка, відбувалося в зацікавленій, невимушеній обстановці.Учасники уважно слухали про те, як громадські об'єднання та групи відстоюють свої права в контексті української дійсності. «Суть лобіювання — налагодити контакт із тими, від кого залежить прийняття рішень, і спонукати їх до правильних висновків», — підкреслила Леся Оробець.

Богдан ГаврилишинУчасть у конференції радника першого Президента України, доктора економічних наук Богдана Гаврилишина внесла в обговорення дуже живу, навіть дещо гумористичну ноту. 85-річний автор кількох книг, у тому числі й презентованої в Україні кількома днями раніше «Залишаюсь українцем», який мав вплив на усіх попередніх Президентів, починаючи з Леоніда Кравчука, а також на багатьох державних діячів як у нашій країні, так і за кордоном, розповідав про свій досвід спілкування з сильними світу цього захоплююче, змальовуючи портрети знайомих нам персон короткими, але яскравими фразами. Зробивши побіжний огляд економічної ситуації в різних країнах, він дав кілька рекомендацій молодим юристам і позначив обриси найближчих перспектив для нашої держави.

Під час конференції

Володимир Омельчук, пастор церкви ЄХБ «Благодать» (м. Київ) поділився власним досвідом взаємодії з державними структурами і зазначив деякі проблеми, які настійливо вимагають зацікавленого втручання християн-юристів.

Олександр ЗаєцьКерівник Інституту релігійної свободи Олександр Заєць зазначив: «Я радий, що в Україні виросло покоління, яке поклало в основу свого життя не наживу і кар'єризм, а Божі принципи. Це дає надію на краще майбутнє для нашої країни». Державний діяч указав на декілька сфер, які повинні стати пріоритетними для юриста-християнина: захист віруючих і свобода проповіді Євангелія, захист і утвердження суспільної моралі, а також активна участь у законодавчому процесі.

У свою чергу, директор Центру Християнського співробітництва Віктор Кульбіч, один із почесних гостей конференції, сказав таке: «Ця Асоціація - моя мрія! Церквам сьогодні юридична допомога необхідна, як повітря!»

Крім обговорень та планування, учасники конференції також мали можливість відвідати 10 семінарів на актуальні теми (спікери — Сергій Гула, Карина Лаврова, Віталій Шабунін, Олександр Чубай, Андрій Костюк, Андрій Юхименко, Дмитро Коноваленко, Валерій Хома та багато інших), а також взяти участь в ток-шоу «Ухилення від виконання правових обов'язків. Аналіз подібних дій крізь призму біблійних цінностей».

Як правдиві патріоти своєї Батьківщини, молоді християни-юристи разом шукали відповіді на питання про те, як перемогти корупцію, як реагувати на заполітизовані рішення судів; розмірковували, чи можемо ми законодавчо боротися з проникненням в українську спільноту таких негативних явищ, як гомосексуалізм, аборти, сирітство та інше. Християни-юристи презентували новий проект запровадження наукового креаціонізму у навчальні програми загальноосвітніх шкіл, програми боротьби з сирітством і захисту суспільної моралі, а також запропонували виступити з деякими законодавчими ініціативами. Ще кілька актуальних проектів були запропоновані на обговорення учасникам конференції.

У ході конференції християни-юристи обмінялися контактами і домовилися про співпрацю у різних сферах професійної діяльності, поділилися досвідом успішного вирішення важких справ, розповіли про співпрацю з церквами та державними структурами.

На завершення конференції учасники — а їх прибуло понад 200 з різних областей і церков України — затвердили статут Асоціації, обрали координаційну раду чисельністю 9 осіб. Главою АХЮУ був обраний юрист Андрій Сомов, який разом з іншими стояв біля витоків цієї організації і брав діяльну участь у її створенні.

Голосували одноголосно

Ростислав СеміковРостислав Семіков, координатор Альянсу християн-професіоналів, подякував делегатам і гостям за участь у конференції, а також поділився планами і баченням розвитку Альянсу на найближчий рік. «Крім великих щорічних конференцій кожної з Асоціацій, що належать до Альянсу, в рамках «Школи професійного розвитку» (спільного проекту Альянсу християн-професіоналів та Асоціації «Духовне відродження») ми плануємо проводити щомісячні освітні форуми в обласних центрах України». Підсумком діяльності Альянсу, за словами Ростислава, стане Всеукраїнський Форум християн-професіоналів, який планується провести у грудні 2012 року в головному залі країни — Палаці «Україна».

Довідка: Конференція організована і проведена Асоціацією християн-юристів України та Альянсом християн-професіоналів у партнерстві з Асоціацією «Духовне відродження» (віце-президент Михайло Черенков), Спілкою молодих християн України (глава Павло Унгурян), юридичним центром «Закон і справедливість» (голова Дмитро Сліпенко) і Таврійським християнським інститутом (президент Віктор Синій).

Олена Мокренчук