• Головна
  • Публікації
  • Баптисти Євразії підсумували 20 років служіння за умов демократії і визначили стратегію на майбутнє...

Баптисти Євразії підсумували 20 років служіння за умов демократії і визначили стратегію на майбутнє

19.10.2011, 09:21
Баптисти Євразії підсумували 20 років служіння за умов демократії і визначили стратегію на майбутнє - фото 1
18-19 жовтня у Києві тривала дводенна конференція Євро-Азіатської федерації «20 років потому. Погляд у майбутнє». Захід присвячено святкуванню 20-тої річниці євангельського служіння в умовах свободи віросповідання.

ЕХБ2.jpg

18-19 жовтня у Києві тривала дводенна конференція Євро-Азіатської федерації  Євангельських  Християн-Баптистів «20 років потому. Погляд у майбутнє». Захід присвячено святкуванню 20-тої річниці євангельського служіння в умовах свободи віросповідання.

Ініціатором конференції виступила Євро-Азійська федерація баптистів (далі – ЄАФ). Храм Церкви, що знаходиться на вулиці Щекавицькій, прийняв близько 1000 делегатів з країн колишнього СРСР, Балтії, Німеччини та США. Спеціальним гостем конференції був відомий протестантський теолог і пастор Джон МакАртур.

прес-конференціяНа прес-конференції, організованій спеціально для представників ЗМІ, ключові лідери пострадянського баптизму висловились з приводу сучасних проблем і перспектив, що постають у нинішню добу.

«Мені здається, що відродження 1991 року можна порівняти з жнивом, над яким ми не працювали», - розпочав Ігор Бандура, заступник голови ВСЦ ЄХБ. Підкреслюючи важливість пам‘яті про власне історичне минуле, що включає досвід СРСР, служителі звернули увагу більш на актуальні проблеми і можливості, що їх дає доба сучасних інформаційних технологій.

Виконавчий секретар ЄАФ Юрій Апатов запропонував старшому поколінню залучати до розвитку церков молодь: «Ми дуже впевнено дивимось у майбутнє і сподіваємось на активну допомогу з боку молоді».

Підхоплюючи конструктивний тон дискусії, керівник молодіжного крила у ЄАФ і депутат Верховної Ради України Павло Унгурян переконаний у особливій ролі України у процесі об‘єднання протестантських кіл: «Для нас є дуже важливим, що саме Україна може бути майданчиком для організованого діалогу серед християн».

Проте центральною темою промов, що лунали під час прес-конференції, була тема єдності всупереч політичним та соціально-економічним реаліям.

«Ми молимось про єдність духовну», — каже Олександр Шумілін, Президент Союзу церков ЄХБ Киргизстану. З ним погоджується його російський колега, керівник відділу зовнішніх зв‘язків Російського Союзу ЄХБ Віталій Власенко: «У період глобалізації ми могли би служити світові разом, консолідуючи наші зусилля».

Особливості церковно-державних відносин у Росії та України також змусили привернути до себе увагу. Віталій Власенко поділився баченням російського Союзу: «Не дивлячись на те, що різні політичні сили намагаються розштовхувати нас по різних національних квартирах, ми єдині і готові передавати нашу історію новим поколінням».

Амбівалентний досвід співпраці між українською державою і ВСЦ ЄХБ, що включає як консультації з першим віце-прем‘єром Андрієм Клюєвим, так і розігнання цього року баптистського фестивалю у Смілі, став фоном для суворого коментаря Григорія Коменданта, першого і останнього Голови Всесоюзної Ради ЄХБ Радянського Союзу: «Ми не маємо проблем з сьогоднішньою владою. Проте у влади будуть проблеми, якщо вона буде  іти не Божими шляхами, які записані в Біблії».

делегати конференціїОтже, жовтнева конференція стала зручним місцем для вироблення моделей поведінки ВСЦ ЄХБ в Україні та інших пострадянскьих країнах. Великий акцент було зроблено на співпраці з ЗМІ та сучасних методах впливу на інформаційне суспільство.

«Мені, по-перше, здається, що найперша користь цієї зустрічі – це підтримка контактів. Тут ми можемо вільно контактувати одне з одним. Маючи ці нагоди, ми міркуємо над тим, як досягнути Євангелієм народи Центральної Азії . Во-друге, цей захід є свідченням бажання впливати. Ми говоримо про те, що для місіонерів з України є можливість брати участь у євангелізації  в нашому контексті», - так окреслив важливість конференції Олександр Шумілін, Президент Союзу ЄХБ Киргизстану.

Світлини - Олени МОКРЕНЧУК

Олексій ГОРДЄЄВ