Message надії

Message надії - фото 1
28 вересня 2011 року у Львові завершили II Всеукраїнський конкурс «Репортери надії в Україні», а переможцям урочисто вручили дипломи та подарунки.

Зазначимо, участь у конкурсі взяли 12 авторів, які, відповідно, посіли перше, друге і третє місця у чотирьох номінаціях: суспільство, економіка, культура та релігія. Дипломами конкурсу також були нагороджені автори фінальних робіт, а ті, що посіли перші місця у кожній окремій номінації, отримали сертифікат на суму 3000 гривень, статуетки та дипломи учасників конкурсу. Авторам другого та третього місця було вручено дипломи учасників конкурсу та різні призи.

Загалом під час конкурсу «Репортери надії в Україні» було представлено понад 800 робіт з усіх областей України та АР Крим. Зокрема відзначимо, від журналістів надійшло понад 250 конкурсних матеріалів. Окрім того, протягом року студенти Магістерської програми екуменічних наук Українського Католицького Університету (далі УКУ) м. Львова відібрали ще близько 600 робіт, здійснивши моніторинг українських ЗМІ.

Під час перегляду матеріалів фіналістівКожен конкурсний матеріал було оцінено тричі і відібрано у номінації: відзначимо, «Суспільство» ─ 13 робіт, «Культура» ─ 11 робіт, «Релігія» ─ 10 робіт, «Економіка» ─ 11 робіт.

Найкращі відібрані творчі доробки журналістів оцінювало почесне експертне журі, а саме: український журналіст (проект «Телекритика»), письменник та блогер Отар Довженко (який, на жаль, не був присутнім на заході); головний редактор газети «Високий Замок» Наталія Балюк, шеф-редактор, ЗАТ «Телекомпанія Люкс» Парасковія Дворянин; директор Релігійно-інформаційної служби України (далі РІСУ) Тарас Антошевський; керівник відділу інформації та зовнішніх зв’язків УКУ о. Павло Худ.

Христина СтецьНа початку урочистостей слово до аудиторії мала минулорічна переможниця «Репортерів надії в Україні», кореспондент ТРК «Люкс» Христина Стець, яка отримала перше місце за репортаж під назвою «Діти сонця» (соціальна рубрика, телебачення). З огляду на це, вона зазначила: «Я довго думала, що можна сказати журналістам, яких не здивуєш гарними словами та промовами. «Репортери надії» ─ це конкурс, який доводить нам, що в житті не настільки важливим є велетенський потік світла, як лише його маленький промінчик. Це означає всього лиш те, що для того, аби в кожної людини з’явилася надія, треба не так багато, як нам може здатися. Інколи навіть найменший слід у серці допомагає дозволити цій надії не згаснути. Сьогодні мені пригадуються голлівудські фільми, вкінці яких завжди настає happy-end, бо хтось піднімає інших людей з колін, рятує їх від розпачу. Журналісти ─ це саме ті люди, які, час від часу, піднімають із колін нас, допомагають повірити у щось добре. І так само, як наприкінці голлівудських фільмів, героям аплодують стоячи, так і я сьогодні аплодую таким журналістам».

Ректор УКУ з фінанлісткою конкурсу і членом журіОкрім цього, своє захоплення щодо проведення конкурсу висловив ректор УКУ Борис Ґудзяк, поділившись враженнями від побаченого та почутого. Він надзвичайно був задоволений доповідями, виступами репортерів, які, на його думку, змінюють світ на краще. Відповідно до цього, Борис Ґудзяк зазначає: «Інколи слова можуть мати формальний характер. Я прийшов сюди сьогодні не тому, що, як ректор, мав би тут бути, а тому, що хочу зарядитися духом надії. Адже надія випереджує нас самих. Вона не панує над іншими, а часто є самітньою. Вона мешкає там, де кожен із нас хотів би бути. Хочу запевнити вас, що Господь благословляє надію, благословляє всі інвестиції у ній, всі жертви, що пов’язані із нею. Надія допомагає нам вірити в те, що хоч ми і не можемо отримати усього бажаного відразу, проте цього можливо досягти, зберігаючи її у своєму серці».

Фіналістів рубрики «Релігія» нагороджував директор РІСУ Тарас Антошевський. Зазначимо, третє місце посіла Юлія Роїк (радіо «Воскресіння», Львів) за матеріал «Християнська сім’я ─ свята», друге місце отримала Катерина Щоткіна (газета «Дзеркало тижня, Київ) за матеріал «Зароджене життя ─ що з ним робити?», який стосується теми абортів. І, врешті-решт, переможницею конкурсу членами журі було обрано Ірину Матвієнко (студія «VitaGraf», Київ) із сюжетом про Володимира Тимощука та молитовну смс-спільноту.

Ірина МатвієнкоВідтак Ірина Матвієнко констатувала: «Хочу подякувати за високу оцінку нашої роботи. Головним у цьому сюжеті було показати, яка могутня сила надії живе в нашому героєві, і як ця сила допомогла йому вижити після невтішного діагнозу лікарів (у 2004 році пану Володимиру встановили діагноз ─ рак крові). Але він не склав рук, і досі щасливо живе. Він ─ батько шістьох дітей, двоє із яких народилися уже після встановлення діагнозу. Наш герой щоденно відправляє від 5 до 100 смс-молитов за людей, які є у важких життєвих обставинах. На це він витрачає від 30-40 хвилин до 8 годин на день».

Переможців рубрики «Культура» нагороджував головний редактор газети «Високий Замок» Наталія Балюк та керівник відділу інформації та зовнішніх зв’язків УКУ о. Павло Худ. За оцінками членів журі, третє місце отримала Анастасія Мельниченко (журнал «Український тиждень», Київ) за статтю «Культура в законі», друге місце було присвоєно Лесі Вакулюк (телеканал «Інтер», Київ) за сюжет «Откуда взялись бойки у Херсонской области». А переможцем у цій номінації став сюжет Оксани Сенишин «Вишивальниці» (ТРК «Люкс», Львів).

Оксана СенишинПереможниця, пройнята до сліз долею своєї героїні, констатувала певні думки вголос: «Я знаю героїню свого сюжету всього лиш кілька хвилин, але вважаю її своїм вчителем. Лише побачивши таких людей, ми розуміємо, що у нас є все, а у неї нічого. У неї померли батьки. Вона живе за відчиненими дверима, бо навчає дітей мистецтву вишивання, і боїться, бо якщо із нею щось станеться, щоб хтось прийшов на поміч. Я не побачила у її домі образів Ісуса Христа чи Діви Марії, але впевнена, що вони живуть у її серці. І та жінка живе надією, яка у неї дуже сильна. Я не можу назвати себе репортером надії. Коли я вступала на факультет журналістики, то, як і всі, хотіла змінити світ, хоча невдовзі зрозуміла, що це зробити надзвичайно важко. Але ми, все-таки, можемо спробувати, показуючи людям такі сюжети, даруючи їм надію».

Гостей на конкурсі «Репортери надії в Україні» було надзвичайно багато. На урочистостях була присутня і Наталія Розинська ─ журналістка телеканалу «Перший Національний» (Київ), яка була відзначена дипломом за свій телесюжет «Симоненко. Боротьба за Україну – триває».

Відповідно, слово подяки мала й Наталія, вона зазначає: «Я б хотіла сьогодні сказати ще одне слово про надію. В одинадцять років я втратила батьків. Але, все-таки, мріяла про журналістику, хотіла працювати на центральному телеканалі. І Бог допоміг у тому, аби моя мрія здійснилася. Господь допоміг мені стати тим, ким я є зараз. Саме у цьому моя надія».

Тетяна Кирпа та Парасковія ДворянинЩодо переможців у номінації «Суспільство», то їх нагороджував шеф-редактор ТРК «Люкс» Парасковія Дворянин. Призові місця розприділилися так: третє місце посіла Оксана Височанська (телеканал «ЗІК», Львів) за телесюжет «З батьками і без. Контрасти дитячого життя». Парасковія Дворянин зазначила: «Мушу сказати, що Оксана дуже щиро робить свою програму, показує у ній історії життя дуже світлих та добрих людей». Друге місце отримала Леніна Бичковська (газета «Факти», Рівне) за статтю «Могу делать абсолютно все: резать, пилить, рубить и даже шить. Правда, иголка крохотная, и приходится повозиться, чтобы продеть нитку в ушко». Перемога у номінації дісталася Тетяні Кирпі (газета «Гривна», Херсон) за статтю «Я сделал малое из того, что в моих силах, чтобы спасти ребенка».

Парасковія Дворянин відзначила: «Ви настільки живо написали в своєму матеріалі про тих діток. У газетних матеріалах таке трапляється дуже рідко». Варто зауважити, що як призналися члені журі, після цього матеріалу у них виникло велике бажання самим здати кров потребуючим дітям.

Слово переможця мала й Тетяна Кирпа. З огляду на вищезазначене, вона зазначила: «Дякую за теплі слова. Маю сказати, що писати матеріали на теми, які несуть надію, дуже складно. Важко в тому плані, що про важливі речі треба вміти сказати небанально та душевно».

Олександр Галяс та Інна ЗавгородняВручити нагороди переможцям останньої рубрики «Економіка» запросили головного редактора газети «Високий Замок» Наталію Балюк. Відповідно, третє місце у цій рубриці посіли Олександ Галяс та Інна Іщук (газета «Порто-франко, Одеса) з матеріалом «Труд без опасности»; друге ─ Юрій Райхель (журнал «Український тиждень», Київ) за статтю «Альтернативний атом». Переміг у номінації газетний матеріал «ЕКОїсти» Інни Завгородньої (журнал «Український тиждень», Київ), присвячений екологічно чистим продуктам, які вирощують в Україні.

Про своє враження, роботу переможниці розповіла головний редактор газети «Високий Замок» Наталія Балюк, зазначаючи: «У матеріалі Інни мене, насамперед, зацікавив заголовок, оскільки як редактор я завжди звертаю увагу спочатку на заголовки. Хороший заголовок гарантує половину успіху матеріалу, спонукає читачів до його прочитання».

Позитивний відгук Наталії Балюк Інна Завгородня прокоментувала так: «Моє зацікавлення темою свого матеріалу виникло тоді, коли я відвідала один із супермаркетів. Тоді я зрозуміла, що поняття «еко» ─ це не «екологічний», а «економний». Тобто, тема виявилась для мене цікавою, адже вона стосується підміни понять. Матеріал важливий для мене, оскільки він про людей, які займаються виготовленням продуктів харчування. Як журналісту мені приємно стикатися із критикою. І, звісно, приємно отримати цю нагороду».

Дипломом нагородили й школярку Оксану Мартинову як наймолодшу учасницю конкурсу.

Ірина Кондратюк (в центрі) з колегамиПро своє враження від конкурсу розповіла Ірина Кондратюк, кореспондент ТРК «Люкс», яка зі своїм телематеріалом «Хресна хода» увійшла до фіналу конкурсу в рубриці «Релігія». Вона зазначила: «Мене дуже розчулили промови переможців конкурсу. І, звичайно, сюжети та історії, відзначені сьогодні. Особливо рада за нашу співробітницю Оксану Сенишин, що перемогла у рубриці «Культура». Матеріали, представлені сьогодні, справді гарні. Вони несуть до людських сердець надію, не залишаючи жодного місця для відчаю».

Оксана ВинницькаНаприкінці церемонії нагородження свої співучі композиції виконала співачка Оксана Винницька, яка привітала усіх переможців конкурсу, висловивши чарівні слова: «Колись хтось сказав, що люди ─ це ангели з одним крилом, і літати можуть лише тоді, коли когось обнімають».

Урочистий захід відбувся у приміщенні Українського Католицького Університету.

Довідка. Нагадаємо, що «Репортери надії» ─ це конкурс на кращу статтю, репортаж або програму, яка є «інформацією-носієм рішень», тобто не лише предсталяє важливі питання сучасного суспільства, а й дає на них конкретні відповіді і показує шляхи вирішення проблем, спонукає людей до дій. Детальніше про конкурс на сайті ІЕС.

Організатор конкурсу ─ Інститут екуменічних студій Українського Католицького Університету за підтримки французької асоціації «Репортери надії». Конкурс створено на зразок подібного проекту, який вже п’ять років успішно реалізується у Франції.

Світлини РІСУ та УКУ