"Прошу вас молитись за Папу"

26.08.2011, 11:00
"Прошу вас молитись за Папу" - фото 1
Такими словами Бенедикт XVI закінчував недільну проповідь, останню на цьогорічній зустрічі з молоддю у Мадриді. Люди, що заповнили по вінця поле старого аеродрому, витримали і неймовірну спеку, і потужну зливу, і нестачу місця.

Такими словами Бенедикт XVI закінчував недільну проповідь, останню на цьогорічній зустрічі з молоддю у Мадриді. Люди, що заповнили по вінця  поле старого аеродрому, витримали і неймовірну спеку, і потужну зливу, і нестачу місця. Наступний Світовий день молоді відбудеться у Ріо-де-Жанейро, Бразилія. Але це аж через три роки. А поки що - про останні дні з Папою.

Світовий День Молоді 2011
Температура на полі сягала позначки + 41

Близько 1,5 (до 2-х за деякими джерелами) мільйона людей зібрались на полі старого аеропорту Куатро В’єнтос у Мадриді. Частина з них приїхала сюди з наметами і спальниками вже по обіді. Площу величиною з 48 футбольних полів, розраховану на трохи більше ніж 1 мільйон людей, поділили на сектори.

Світовий День Молоді 2011
Душ довелось приймати разом

Незважаючи на спеку, молодь кілька годин танцювала, разом молилась. Доріжками поміж секторами їздили машини і поливали людей водою. В якийсь момент приїжджих перестали впускати на аеродром, бо не вистачало місця. Уже в неділю я зустріла групу аргентинців, яких так і не впустили. Тож їм довелося слідкувати за усім через зовнішній екран.

Папа приїхав близько 9-ї вечора. Як тільки він добрався до підвищення під великим жовто-білим навісом, почав падати дощ, несподівана буря перевернула усі пластикові крісла, розміщені ближче до сцени. Незважаючи на це, десятки людей у супроводі волонтерів поспішали заповнити передню частину поля.

Атмосфера була напружена. Хтось шукав, чим накритися, хтось просто мок. Мій знайомий з Франції повернувся в прес-центр повністю мокрий. «Роблю те, що і він (показує на Папу. – Авт.). Я тут, бо він також ще досі тут».

Через кілька хвилин мікрофон увімкнувся. Бенедикт XVI звернувся до молоді зі словами: «Хай ніяке лихо вас не злякає. Не бійтесь ні світу, ні майбутнього, ні своїх слабкостей. Бог дозволив вам жити в цей момент історії, щоб, по вашій вірі, Його Ім’я продовжувало лунати по всьому світу». Він закликав молодих людей питати у Бога про їхнє суспільне покликання.

Папу звернувся до молоді
"Я тут, бо він також ще досі тут"

Вечір закінчився кількома хвилинами адорації. Прямо з підлоги сцени підняли велику монстранцію готичного стилю заввишки близько 3 метрів, де зберігалось Тіло і Кров Ісуса Христа. Цей іспанський ювелірний витвір мистецтва з золота і срібла датується 1524 роком. Папа клякнув перед нею, і всі завмерли в молитві на кілька хвилин.

«Це було неймовірно, - ділиться Мар’яна Шан зі Львова. – Усі стояли на колінах. Ми поринули в суцільну тишу».

Світовий День Молоді 2011
Хвилини адорації

Після адорації Папа подякував усім за спільну молитву. Аеродром готувався до сну. На території поля, до слова, були розставлені намети, де можна було продовжити адорацію. Наступного дня усі дізнаються, де буде наступний Світовий день молоді.

У неділю, 14 серпня, з самого ранку вже розчищали доріжки, щоб Папа міг проїхати поміж секторами і побачитися з молоддю. Близько 10-ї почалась Служба Божа. Співані частини виконував оркестр і зведений хор, який сформували на волонтерських засадах з 250 талановитих співаків.

Світовий День Молоді 2011
По дорозі на Святу Літургію

Особливо зворушив момент, коли усі зібрані на полі передавали знак миру, обіймаючи одне одного. Потім на поле вийшли причащати отці, одягнуті у спеціальні однакові ряси з червоними хрестами у стилі емблеми Світового дня.

Світовий День Молоді 2011
Причастя готували для усіх

Під час проповіді Папа закликав наслідувати Христа, бути в Церкві, любити її, як місце зростання віри, пізнання Христа, розуміння Його любові. Після Служби Святіший Отець висловив свої співчуття сім’ям загиблих в результаті авіакатасрофи в аеропорту Барахас, яка сталася три роки тому. Зі словами вдячності до Папи звернувся кардинал Станіслав Рилко, який особливо подякував за те, що Бенедикт XVI підтримав ініціативу створення молодіжного катехизму «YOUCAT» (інтерв’ю з його автором читайте найближчим часом). З благословення Папи цю книгу безплатно отримав кожен учасник зустрічі.

А потім відбулася церемонія прощання Папи з молодими паломниками – до наступного СДМ, який відбудеться у 2013 році в Ріо-де-Жанейро, Бразилія. Іспанці офіційно передали бразилійцям хрест і ікону Божої Матері, які традиційно супроводжують усі Дні молоді.

«Коли почув, що наступна зустріч буде в Бразилії, я відчув величезну радість», - поділився Алексо, журналіст із Бразилії. – Це прекрасна нагода для нас показати Церкві й Папі, як сильно ми Її любимо. Бразилія - величезна католицька країна. Ми хочемо поділитися зі світом нашою духовністю. Гадаю, цю зустріч відвідає найбільше молоді за всі роки».

Світовий День Молоді 2011
Бразилія взяла хрест на свої плечі

Більшість пілігримів покинули Мадрид у неділю. Українські паломники мали разом із місцевими українцями Службу Божу в храмі Буена Суцеса, де щонеділі збираються мадридські українці. Цього разу вони разом святили плоди і благословляли молодь, що приїхала, на щасливу дорогу додому.

Іванка РУДАКЕВИЧ,

Мадрид-Львів