• Головна
  • Публікації
  • Центр волонтаріату при Карітасі на Львівщині відновлює історичну пам'ять та розвиток українського села...

Центр волонтаріату при Карітасі на Львівщині відновлює історичну пам'ять та розвиток українського села

20.07.2011, 21:50

З 2 по 31 липня майже 20 молодих польських волонтерів із північних міст Польщі перебувають на літньому відпочинку при карітасівському Центрі волонтаріату в м. Дрогобичі на Львівщині. Програма відпочинку поєднує як сам відпочинок, спілкування з українськими волонтерами і розваги, так і працю з відновлення міського цвинтаря та проект розвитку с. Довгого поблизу Дрогобича.

Впродовж багатьох років Центр волонтаріату при дрогобицькому Карітасі забезпечує обмін дітьми і молоддю із західноєвропейських держав та України. Цьогоріч 150 дітей з Львівщини отримали можливість відпочити у літніх таборах Польщі та близько 20 молодих людей із Польщі перебувають на проекті волонтерства і літнього відпочинку в Україні.

З 2 по 31 липня майже 20 молодих польських волонтерів із північних міст Польщі перебувають на літньому відпочинку при карітасівському Центрі волонтаріату в м. Дрогобичі на Львівщині. Програма відпочинку поєднує як сам відпочинок, спілкування з українськими волонтерами і розваги, так і працю з відновлення міського цвинтаря та проект розвитку с. Довгого поблизу Дрогобича. Такий молодіжний обмін став можливим завдяки сприянню польської організації CWM та програми Youth in Action Європейського Союзу.

Упродовж першої половини проекту польська і українська молодь працювала над відновленням і упорядкуванням міського цвинтаря у Дрогобичі. А вже 17 липня молоді волонтери вихали на літній відпочинок і ремонтно-будівельні роботи у с. Довге на Львівщині.

Село Довге Дрогобицького району Львівської області засновано у 1680 році. Зараз тут мешкає близько тисячі людей, раніше мешканців було у десятки разів більше. Річ у тім, що в 60-х роках минулого століття радянська влада, маючи намір затопити село і створити дамбу (так зване Карпатське море), масово виселила місцевих селян. Планувалось виселення ще 44 населених пунктів – навколо села мала бути "зелена зона". Створення дамби не відбулось через помилку в розрахунках науковців (такий крок міг загрожувати затопленню довколишніх сіл, містечок і міст, в тому числі й з Дрогобича та навіть Львова), і с. Довге залишилося майже спорожнілим, без інфраструктури та засобів для ведення власної економіки. Найближча лікарня - за десятки кілометрів звідси, в селі майже немає приватизованої землі і відсутнє дорожнє покриття, так само немає робочих місць.

Сьогодні керівник і волонтери Центру волонтаріату ставлять перед собою завдання допомогти мешканцям і владі села із економічним становищем. Вони мають ідею розвитку тут зеленого туризму, завдяки чому с. Довге може залучати кошти, відновити бодай базову інфраструктуру, мати власний прибуток, забезпечувати собі та своїм дітям майбутнє і належні умови життя. Показати шлях оптимізації економічного стану села і поділитись досвідом обіцяють досвідчені колеги із Польщі – громади малих сіл в польських Карпатах, які вже пройшли перехід від сільського господарства до зеленого туризму.

«Ціллю нашої діяльності є не лише обмін молоддю і відпочинок у літніх таборах, хоча й це, безперечно, дуже важливо, адже велика кількість таких дітей і молоді походить із малозабезпечених сімей. Нашою метою є, аби кожна молода людина мала можливість бути контактувати з однолітками з різних європейських держав – Польщі, Франції, Німеччини, Італії. Вони обмінюються думками з приводу важливих життєвих цінностей, світогляду, способу мислення і бачення майбутнього. Вони вчаться ділитись і поважати культуру одне одного. Вони, зрештою, творять в Україні свідоме громадянське суспільство, і це тішить мене найбільше. Практично, вони допомагають мешканцям українського села відновити його, залучити інвестиції, покращити умови життя», – розповідає Артур Деска, директор Центру волонтаріату. До слова, пан Артур є громадянином Польщі, що 8 років мешкає і розбудовує осередки волонтерства по всій Україні.

Завдяки роботі Центру волонтаріату 100 українських дітей, серед яких багато сиріт і напівсиріт, малозабезпечених, 11-25 червня вже відпочивали у польській місцевості Важенко біля Гданська, славній своїми мальовничими озерами та близькістю до моря. Інша група з 50 українських дітей наприкінці липня також вирушить на 2 тижні відпочивати до Польщі – в Попово поблизу Варшави, де тече р. Вісла.

А цими днями група молоді волонтерів із Польщі та України продовжує роботу на цвинтарі на вулиці Трускавецькій в Дрогобичі. Це передбачає упорядкування могил і прилеглої території, заповнення спеціальних документів стосовно кожної могили для створення історичних довідок. Дрогобицький цвинтар є знаною історичною пам’яткою, лише на чотири роки молодший від львівського Личаківського цвинтаря і є приблизним ровесником відомих цвинтарів Повонзкі у Варшаві та Раковіце у Кракові (Польща), Россі у Вільнюсі (Литва), Пер Ляшез у Парижі (Франція). До цього ще можна додати, що некрополь у м. Дрогобичі на 44 роки старший за Байкове кладовище в Києві.

Волонтерка із Гдині Наталія каже: «Ми відновлюємо могили, які довгі роки не доглядаються або є взагалі покинутими. Тут поховано багато визначних людей польського, єврейського, російського і українського походження. Незалежно від того, ким були ці померлі люди, ми хочемо відновити пам'ять про них. Також на цьому цвинтарі є багато могил, що навмисно зруйновані вандалами. Мусимо вчитись бути чутливими. До історії та життя інших людей – живих і померлих».

Надія Чорна