• Головна
  • Публікації
  • "Служити Церкві, жити по Слову та брати приклад з Ісуса Христа" - під Києвом відбулась пасторська конференція ЦХВЄУ...

"Служити Церкві, жити по Слову та брати приклад з Ісуса Христа" - під Києвом відбулась пасторська конференція ЦХВЄУ

02.04.2011, 19:44
"Служити Церкві, жити по Слову та брати приклад з Ісуса Христа" - під Києвом відбулась пасторська конференція ЦХВЄУ - фото 1
30–31 березня у Пущій Водиці, біля Києва, Церква християн віри євангельської України провела свою чергову річну звітну конференцію під гаслом «Проповідуй Слово, живи по Слову». 323 делегати конференції представляли всі громади об’єднання з усіх регіонів України.

Служителі-ХВЄ.jpg30 – 31 березня у Пущій Водиці, біля Києва, Церква християн віри євангельської України провела свою чергову річну звітну конференцію під гаслом «Проповідуй Слово, живи по Слову». 323 делегати конференції представляли всі громади об’єднання з усіх регіонів України.

Атмосфера з’їзду була мирною і навіть благодатною. Усмішки, щирі вітання, неформальні спілкування делегатів з’їзду — були чудовою прелюдією форуму.

Паночко.jpgСтарший єпископ Церкви ХВЄ України Михайло Паночко урочисто відкрив конференцію вітальним словом, у якому підкреслив, що пасторське служіння дуже відповідальне, і що кожен служитель, який був вірним і мудрим рабом Божим, отримає похвалу від свого Господа Ісуса.

Єпископ Віктор Боришкевич у вступному слові перед молитвою закликав присутніх «силкуватися поставити себе перед Богом гідними» (див. 2Тим.2:15) та «проповідувати Слово Боже» (Див. 2 Тим.4:2).

Звершивши молитву, учасники конференції вислухали привітання гостей. Зокрема голови Інституту релігійної свободи Олександра Зайця, равина єврейської месіанської громади Києва Бориса Грисенка та голови Союзу вільних церков ХВЄ України Василя Райчинця.

Після привітань розпочалася робоча частина з’їзду, а саме — звіти керівництва Церкви ХВЄ України. Першим звітувався старший єпископ Михайло Паночко.

Очевидно, під враженням палкої промови служителя єврейських християн, старший єпископ закликав з’їзд помолитися за євреїв — народ Божий і попросити миру Єрусалиму.

конференція.jpg

Далі делегати конференції заслухали звіт єпископів Миколи Синюка (першого заступника голови Союзу церков), Івана Хрипти (скарбника) та Петра Карпова (голови ревізійної комісії), завідувачів відділів Віктора Вознюка (відділ освіти), Олександра Попчука (благовістя), Лариси Оніщук (дитяче служіння), Рустама Футуллаєва (соціальне служіння), Євгена Мельничука (будівництво), Ростислава Шкіндера (аудіо-відеослужіння), Юрія Кулакевича (зовнішні та міжнародні зв’язки), Павла Смаля (відділ роботи з глухонімими).

Керівники відділів у своїх звітах не просто зачитали цифри, які свідчать про виконану роботу, а вказали на новаторство у своїй праці, а також звернулися до присутніх служителів з побажаннями та проханнями. Зокрема, Лариса Оніщук попросила пресвітерів бути особливо пильними у тому, що вивчають діти в школі. За її словами, у багатьох шкільних предметах матеріал подано так, щоби сформувати у дітей сучасний «гуманістичний» світогляд, який толерантний до гріха і супротивний християнським цінностям.

Рустам_Фатулаєв.jpgРустам Футулаєв щиро дякував пресвітерам за допомогу у роботі відділу, який він очолює. Зокрема, він сказав, що без допомоги церков неможливо було б вести реабілітаційну роботу, яка потребує фінансування.Цікаво було дізнатися, що цей відділ не тільки рятує колишніх злочинців від наркотиків та тюрми, але й економить мільярди державних гривень, які в іншому разі пішли б на утримання тих людей у в’язниці.

Євген Мельничук попередив служителів, щоби були особливо уважними при реєстрації церковних приміщень та купівлі нерухомості, щоб не бути обманутими, а також пильнували у забезпеченні протипожежної безпеки молитовних будинків.

Після звітів пастор Анатолій Козачок представив програму з вивчення Біблії, яка була розроблена спеціально до святкування 450 річниці Пересопницької Євангелії.

Після вечері головував на конференції єпископ Юрій Веремій. Перед молитвою він виголосив, що найкраща проповідь — це жити згідно зі Словом Божим. «Наші брати готові летіти за океан проповідувати Слово Боже, а через дорогу перейти до сусіда не можуть, щось їх не пускає», — сказав він. Також він висловив думку, що Ісус бачив не натовп, а кожну людину окремо. Бо справді, ми помічаємо, що служителі багато говорять про зібрання, про церкву, що стає звичайною риторикою, в якій губиться турбота про особу кожного члена церкви.

Вразила слухачів лекція «90 років євангельського руху в Україні» кандидата історичних наук Михайла Мокієнка. Він справив приємне враження на присутніх науковістю підходу до історичного минулого, аналітичністю мислення та логікою викладу.

Єпископ Михайло Боєчко закликав братів-служителів до подячної молитви за пройдений шлях братства довжиною в 90 років, на що вони радо відгукнулися.

Наступний день конференції розпочалася ранковим богослужінням. Головуючим був єпископ Олександр Бабійчук. Микола_Синюк.jpgЄпископ Микола Синюк, проповідуючи на цьому служінні, наголосив, що альтернативи проповіді немає, що проповідувати Слово — це обов’язок християнина, що потрібно виконувати волю Божу, будувати взаємини з Господом, бо від них залежить доля наших близьких і тієї місцевості, де ми живемо.

Проповідь пастора  також торкалася глибин взаємостосунків з Господом та вірності покликанню служителя Божого. Зокрема, служитель розповів про Боже настанову, яку він отримав у видінні від Самого Господа: «Сину Мій, у своєму служінні звертай увагу на хрещення Духом Святим і на сповнення Духом Святим, бо все на землі робиться Моїм Духом!» Ця настанова стосується кожного пресвітера, якщо він хоче бути успішним в служінні Богові, — зауважив проповідник.

Лекція «Небіблійні чинники в сучасній проповіді» Віктора Вознюка викликала резонанс в слухачів. Учитель Церкви у своєму викладі вказав на основні недоліки сучасної християнської проповіді. За його словами, одним із основних є перевага емоцій над біблійним вченням, акцент на почуття, а не на істині Слова Божого.

Анатолій Кліновський говорив на тему «Служи по Слову», використовуючи свій ораторський талант і примушуючи слухачів усміхатися. Разом з тим говорив про серйозні речі, наголошуючи, що служитель — це слуга, а не начальник, а щоб стати слугою, потрібно внутрішньо змінитися від Духа Святого. «Поки не даси себе розіп’ясти — не переможеш», «Потрібно не просто робити добрі справи, а стати доброю людиною, не просто чинити як праведник, а бути праведним за своєю природою, не просто служити, а бути слугою», — зауважував пастор-учитель.

На заключному засіданні конференції головуючий єпископ Михайло Близнюк підняв питання вибору першого заступника старшого єпископа Церкви ХВЄ України. Більшістю голосів їм затвердили єпископа Миколу Синюка. А головою ревізійної комісії одноголосно було затверджено єпископа Петра Карпова.

Михайло_Паночко.jpgЗаключну проповідь з’їзду виголосив старший єпископ Михайло Паночко, в основу якої поклав перший розділ Євангелії від Івана. «Не зневажайте служителів», «ми маємо силу впливати на суспільство, і вона не в нас, а в Ісусі», «Ми покликані дивитися на Ісуса і рівнятися на Ісуса», — ось деякі тези його виступу.

На конференції звучало пророче слово, у якому Господь кликав до єдності християн та до щирої молитви за єдність України. Пасторська конференція закінчився молитвою подяки Господу Ісусу Христу та прохання за благословення.

Василь МАРТИНЮК, «Благовісник»