• Головна
  • Публікації
  • Довіра, відповідальність та філантропія стануть запорукою громадянського суспільства в Україні...

Довіра, відповідальність та філантропія стануть запорукою громадянського суспільства в Україні

12.10.2010, 16:15
Довіра, відповідальність та філантропія стануть запорукою громадянського суспільства в Україні - фото 1

У Львові закінчився 3-й Екуменічний Соціальний Тиждень (ЕСТ), який відбувався 4-10 жовтня. Його організаторами виступили Інститут екуменічних студій УКУ, Український католицький університет (УКУ), Львівська міська рада, Львівські обласні рада і адміністрація та Національний університет «Львівська Політехніка». Цьогоріч темою Тижня стала «Довіра, відповідальність та філантропія».

3-й Екуменічний соціальний тижденьУ Львові закінчився 3-й Екуменічний Соціальний Тиждень (ЕСТ), який відбувався 4-10 жовтня. Його організаторами виступили Інститут екуменічних студій УКУ, Український католицький університет (УКУ), Львівська міська рада, Львівські обласні рада і адміністрація та Національний університет «Львівська Політехніка». Цьогоріч темою Тижня стала «Довіра, відповідальність та філантропія».

Участь в організованих заходах взяли понад тисячу людей з різних регіонів України та світу. Почесними гостями Тижня стали: Катерина Ющенко, Голова наглядової ради фонду «Україна 3000»; Мартін Райзер, директор Світового Банку в справах України, Білорусі та Молдови; Марк Гарді, доктор філософії, директор Неприбуткових адміністративних програм університету Нотр Дам (США); Апостольський нунцій в Україні архиєпископ Іван Юркович; посол Канади в Україні Даніель Карон; віце-президент Соціальних тижнів Франції Бернард Шеневез тощо. Традиційно учасниками ЕСТ були також представники Церков, влади, бізнесу, громадського сектору, освітніх закладів та благодійних фондів. У рамках Тижня відбулося понад 10 круглих столів на різну тематику, академічна конференція «Довіра. Відповідальність. Філантропія», науково-практична конференція «Християнська етика в системі сучасної освіти», громадський форум «Превентивні позакласні читання – крок назустріч майбутнім батькам», пленарне засідання Львівської обласної ради та адміністрації, традиційний вже День Довіри, підготований разом з Екуменічною спільнотою Тезе, презентація проектів та ціла низка культурних заходів.

Учасники 3-го ЕСТ мали нагоду прослухати доповіді про український і світовий досвід у становленні та розвитку філантропії, про довіру та відповідальність як основу соціального партнерства між Церквами та владою, бізнесом та соціальними організаціями, торкнулися також питання особистої відповідальності кожного за здоров’я суспільства, ознайомилися з методами альтернативного вирішення конфліктів, розглянули роль ЗМІ у вирішенні соціальних питань, звернули увагу на необхідність зцілення ран минулого та превентивного виховання молоді. З усього цього можемо зробити висновок, що3-ій ЕСТ не тільки вирішував актуальні соціальні проблеми, а й мав наметі їх попередження у майбутньому та виправлення помилок минулого. За словами пана Бернарда Шеневеза, віце-президент Соціальних Тижнів Франції, завданням Соціальних Тижнів, які регулярно відбуваються у різних країнах світу, є поширення християнських цінностей на європейському рівні, порушення актуальних тем і питань. «Це місце для навчання та інформування християн, які хочуть дати визначення сучасним викликам суспільства», - сказав Шеневез, і 3-ій ЕСТ з таким завданням впорався.

3-й Екуменічний соціальний тиждень

Говорячи про цьогорічний ЕСТ, один з ініціаторів його проведення в Україні, директор Інституту екуменічних студій Антуан Аржаковський, наголосив: «Ми розуміємо, що в часи подолання кризи християнські цінності стають підвалинами для створення філантропічної моделі світогляду, людинолюбства та піклування про покращення долі людства. Але цього року ми подбали про те, щоб наші зустрічі та дискусії не були просто словами, а щоб їх підтверджували реальні люди, які можуть посприяти втіленню наших ідей, які мають можливість впроваджувати наші ініціативи, як, наприклад, пан Райзер, Директор Світового Банку в справах України, Білорусі та Молдови. Також до обговорень ми залучили фонди, такі як фонд «Відродження», «Україна-3000», інші організації. І це дає свої результати. Як на мене, цього року люди краще зрозуміли, що філантропічна економіка — це альтернатива до ліберального капіталізму, фінансового ультраліберального капіталізму, і, звичайно, державного соціалізму. Філантропічне суспільство — це суспільство, яке має правила, правова держава, але разом з тим це суспільство, яке відійшло від наївного міфу про те, що ринок може все вирішити. Не ринок, а тільки людські цінності: довіра, дружба, любов можуть мати реальний вплив».

Мартін Райзер у своїх доповідях наголосив, що будівництво правової і справедливої держави є чи не найважливішим чинником у формуванні довіри між людьми, бізнесовими, громадськими організаціями та урядом, і сьогодні це одне з головних доручень Світового Банку для України.

Одним з пріоритетних завдань цьогорічного Тижня було створення Національної ради ЕСТ України та організація національної мережі ЕСТ. Згідно з підсумками Тижня, договори про співпрацю з ЕСТ вже підписали 10 міст України, серед яких — Київ, Одеса, Чернівці, Запоріжжя, Донецьк та ін. Про свою готовність долучитися до мережі вже заявили також інші міста.

Неабиякого розголосу набуло і обговорення законопроекту «Про громадські організації», яке відбулося в третій день Тижня. Розуміючи актуальність створення сприятливих умов для утворення і діяльності громадських організацій в Україні з метою покращення громадянського суспільства, Експертна рада ЕСТ долучилася до обговорення та висловила свою підтримку цього законопроекту. До такого рішення експерти прийшли, проаналізувавши низку прогресивних положень, внесених у законопроект в результаті ретельних перевірок і доопрацювань. Серед положень, які особливо відзначила Рада, такі:

  • визнання прав юридичних осіб бути засновниками громадських організацій;
  • спрощення порядку реєстрації громадських організацій та внесення змін до статутних документів;
  • встановлення розміру реєстраційного збору у сумі, що не перевищує розмір збору для юридичних осіб;
  • скасування обов’язкового територіального статусу громадських організацій;
  • гарантування громадським організаціям права безпосередньо здійснювати громадську діяльність для забезпечення виконання своїх статутних цілей;
  • створення Облікового реєстру громадських організацій;
  • надання громадським організаціям права захищати інтереси не тільки своїх членів, але й ширших соціальних груп, а також суспільно значущі інтереси.

Ці ініціативи прийняв і головний спеціаліст відділу сприяння розвитку громадянського суспільства Секретаріату Кабінету Міністрів України Олександр Ільєнко. Він сказав, що «розвиток громадянського суспільства — це найважливіша умова становлення України як демократичної, правової і соціальної держави. І головне завдання уряду полягає у налагодженні ефективної взаємодії з інститутами громадянського суспільства, що в свою чергу базується на партнерстві, взаємній відповідальності та зацікавленості в досягненні цілей».

Керівник програм Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба, пройнявшись широкою спрямованістю тем 3-го ЕСТ, вийшов за рамки одного тільки законопроекту «Про громадські організації» і звернув увагу на низку інших законодавчих перепон на шляху до розвитку громадянського суспільства. Зокрема він вказав на необхідність прийняття нового закону «Про благодійництво і благодійні організації», адже варіант від 1997 року ставить засновників благодійних організацій в умови значно складніші, ніж засновників бізнес-компанії. На думку доповідача, новий закон має привести до спрощення та здешевлення реєстрації та управління благодійними організаціями; визначити особливості утворення і діяльності різних видів благодійних організацій (фондів, установ, фондів, утворених за заповітом, товариств); визначити та розширити цілі, сфери і види благодійної діяльності, в тому числі благодійних пожертв, грантів та ендавментів; посилити контроль благодійників за коштами та майном, переданими на благодійні цілі (запровадження поворотної благодійної допомоги); запровадити нові інструменти для здійснення благодійної діяльності (благодійні сервітути, спільна благодійна діяльність, благодійна спадщина); визначити засади меценатської та волонтерської діяльності.

Про благодійництво говорила також Катерина Ющенко у своїй доповіді на академічній конференції. Необхідність і вагомість благодійницької діяльності вона проілюструвала словами Вінстона Черчеля, який сказав: «Ми живемо з того, що отримуємо, але справжнє життя ми можемо створити тільки тим, що віддаємо іншим». Під час свого виступу Катерина Ющенко зазначила, що благодійність — це «питання духовне, філософія того, як ділитися з ближніми». Воно не мусить поставати лише перед багатими людьми, вважає К. Ющенко, адже важливо ще й вміти віддавати себе іншому, любити іншого. Вона також звернула особливу увагу на значення волонтерства як духу доброти, допомоги, яке в Україні ще не настільки поширене, як на Заході. Тому, наголосилавона, так важливо поширювати думки відповідальності та довіри серед людей для присвячення себе не тільки власній роботі, а й школам, церквам та участі в благодійних акціях.

Почесний гість 3-го ЕСТ Марк Гарді розповів історію благодійності в Західному світі, яка бере свій початок ще з часів стародавньої Греції, в якій існував неписаний соціальний контракт між багатими та бідними. За його словами, перше формальне визнанням неприбуткового сектору як важливої сили в США сталося завдяки тому, що державна служба створила сучасну класифікацію неприбуткових організацій, до чого доповідач закликав і українців. Він сказав: «Якщо багатство передається з покоління в покоління, то воно зникне у третьому поколінні. Тому краще віддати гроші зараз. Бізнес робити добрі справи є добрим для бізнесу».

3-й Екуменічний соціальний тиждень

Не забули організатори 3-го ЕСТ і про свою минулорічну ініціативу – законопроект «Про відсоткову філантропію». Зважаючи на те, що вже більше року Верховна Рада України не ставить його на розгляд, учасники круглого столу «Відсоткова філантропія як механізм розвитку громадянського суспільства» звернули увагу на законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки неприбуткових організацій», де термін «відсоткова філантропія» отримав назву «трансфер податку». Згідно з названим законопроектом трансфер податку може бути здійснено громадянином, який заповнив декларацію, з відповідним додатком, де вказав назву неприбуткової організації. Щороку він може скерувати трансфер податку (2 %) лише на користь однієї неприбуткової організації, що діє більше 1 року. Про це розповіла автор законопроекту Наталія Алексєєва. У свою чергу, Світлана Куц, представник DVV International Ukraine, заявила, що цей законопроект і його механізми слід прописати у проекті податкового кодексу. «Принцип відсоткової філантропії змушує громадські організації виходити зі свого кола і йти у суспільство, показувати, що вони роблять», — зазначила Світлана Куц.

Окремою темою звучала тема благодійності та законодавства у цій сфері. Як зазначають у своїй праці «Реформа оподаткування благодійної діяльності в Україні» представники Українського незалежного центру політичних досліджень Олександр Вінніков та Максим Лациба, «мінімально прийнятною стратегією реформування можна визначити скасування або скорочення наявних перешкод благодійної діяльності, зумовлених законодавством про оподаткування та практикою його застосування». «Але реформування податкової системи, зокрема у сфері благодійної діяльності, не може обмежитися регулюванням податкових пільг для благодійників та одержувачів допомоги. Як не парадоксально, найбільш ефективною стратегією реформування можна визначити лише такі зміни оподаткування благодійної діяльності, які в перспективі зменшать потреби суспільства у благодійній допомозі», — додали вони.

3-й Екуменічний соціальний тижденьОкрім удосконалення законодавства, 3-й ЕСТ займався також обговоренням реформ, необхідних українському суспільству. Зокрема йшлося про реформу у сфері охорони здоров’я та освітню реформу. Щодо першого, то, як зауважив Юрій Островерха, головний лікар Львівського обласного центру здоров’я, охороняти здоров’я повинні не лише медики, а кожен свідомий громадянин, який дбає про себе і своїх оточуючих. Особливої актуальності це набирає сьогодні, коли на світову арену «вийшли» поведінково-обумовлені хронічні неінфекційні психосоматичні захворювання (серцево-судинні, онкологічні тощо) і зайняли чільні місця у статистиці захворюваності та смертності.

Що ж до освітньої сфери, то в основному в рамках 3 ЕСТ йшлося про християнську етику в системі сучасної освіти. Вчителі, методисти, які займаються цим питанням у Львівському регіоні вже 20 років, ділилися своїм досвідом, презентували варіанти підручників, обговорювали їх з представниками духовенства.

Директор Світового Банку в справах України, Білорусі та Молдови Мартін Райзер привіз із собою звіт Світового Банку, в якому на основі аналізу економічної, політичної та суспільної ситуації в Україні пропонується низка реформ, до яких наша держава повинна прийти вже найближчим часом. Цілком можливо, що деякі з запропонованих там реформ стануть темами для обговорення на 4-му ЕСТ, зокрема це стосується теми соціального страхування. Тобто є низка запропонованих прагматичних реформ, які, на думку світової спільноти, потрібно починати вже завтра і продовжувати майбутні роки, якщо ми хочемо побудувати громадянське суспільство і вийти на світовий рівень життя.

На 3-му ЕСТ також було запропоновано низку нових і перейнято досвід вже діючих успішних проектів. На окрему увагу заслуговує презентація «Обсерваторії успішних ініціатив» — бази вдалих важливих ідей , проектів, організацій та програм зі всієї України, яка відтепер діє у Львові. Ідея створення проекту зародилась після успіху конкурсу «Репортери надій», який організував Інститут екуменічних студій. Організатори вирішили, що ту велику кількість ініціатив, які вони відшукали в матеріалах журналістів, поданих на конкурс, потрібно зібрати в своєрідну базу даних. З часом ця база почала поповнюватись і зараз нараховує більше 100 ініціатив. «Обсерваторія» описує різні успішні проекти, які на сьогодні уже навіть мають певні плоди. Така база твориться з метою ділення досвідом, для підсилення кооперації між громадськими організаціями і Церквою. Координатор проекту Анастасія Зайцева зазначила, що дані на сайті постійно оновлюються, а проект планують зробити довготривалим.

Учасники Тижня дізналися також про досвід проведення національного конкурсу «Благодійник року», про конкурс «Репортери надії», про Інститут громадського лідерства як приклад соціального волонтерства, а також про роботу багатьох громадських організацій Львова, серед яких — «Спільнота Лярш-Ковчег», «Посол Плюс», «Хасед АР’Є» та ін..

3-й Екуменічний соціальний тижденьБагато уваги організатори заходу приділили також культурному аспекту. Зокрема в рамках Тижня представили виставку сімейної іконописної майстерні «Небо на землі», яку очолює о. Сергій Павелко, документальний фільм українки Ольги Онишко і ліванки Сари Фаргат «Три історії Галичини», виставку-семінар Музею Миру (Бібліотеки Миру) під назвою «Забутий світ», концерт виконавців з особливими потребами та концерт «Нас єднає любов». Також в рамках 3-го ЕСТ відбувся ІV Міжнародний фестиваль родинної творчості «Берегиня» та Х Міжнародні поетичні зустрічі в рамках міжнародної програми «Непротоптана стежина».

Заслуговують на увагу також два культурні проекти, які були презентовані в рамках виставки-семінару «Забутий світ», присвяченої євреям, що загинули від репресій під час Другої світової війни. Тарас Чолій з Меморіального музею пам’яті жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» представив проект «Територія терору», в основу якого лягли відомості про Пересильну тюрму 1944-45 років, яка постала на території львівського гетто 1939-41-х років після приходу радянських військ. «Територія терору» — це проект побудови в’язниці-музею на місці колишньої тюрми. Це цілий комплекс, який складатиметься з пам’ятника, присвяченого жертвам насильницьких депортацій, стіни пам’яті та «алеї тоталітаризмів», в якій автори проекту планують зібрати з усієї України пам’ятники Леніну-Сталіну. На території «тюрми» також розмістять макети вагонів-«телятників», в яких колись перевозили людей, дерев’яні бараки, прожектори та вишки, охоплені колючим дротом. Щодо дерев’яних бараків, то автори хочуть відтворити тут бараки гулагського типу та ті, які були у Майданеку. Всередині простір відведено на максимально оживлену експозицію. Проект уже затверджено. Фінансує його Львівська міська рада. Тарас Чолій зазначив, що, якщо не буде ніяких політичних перешкод, то будівництво розпочнуть вже навесні 2011 року.

3-й Екуменічний соціальний тиждень

Іншу ініціативу представила Наталя Нелідова з громадської організації «Основи Свободи». Її проект під назвою «Україна активна 2010: загоєння минулого» полягає у тому, щоб налагодити зв’язок між поколіннями, поговорити зі старшими людьми про те, чого вони раніше боялися і про що мовчали. Вона зауважила, що сьогодні те минуле ми маємо зробити ресурсом для майбутнього. «Це проект, який зцілював не лише тих, хто говорить, але і тих, хто слухає», — зауважила ініціатор проекту.

Знаковою подією в рамках 3-го ЕСТ став вже традиційний «День Довіри», який проводився разом із братами з екуменічної спільноти Тезе. Протягом цього дня львівська молодь мала нагоду спільно помолитися, обговорювати уривки зі Святого Письма у малих групах та познайомитися з роботою різних майстерень, що працюють при громадських організаціях та християнських спільнотах Львова.

3-й Екуменічний соціальний тиждень

Загалом 3-й ЕСТ став початком багатьох корисних суспільних ініціатив. Багато учасників круглих столів заявили про свій намір працювати протягом всього року, щоб на наступному, вже 4-му Екуменічному Соціальному Тижні, більше уваги приділити підбиттю підсумків своєї роботи. А завдяки підписанню угоди про створення національної мережі ЕСТ є надія, що вже найближчим часом Екуменічні Соціальні Дні пройдуть і в інших містах України.

Галина БІЛАК