Судову справу щодо Почаївської лаври розглядатимуть у Львові

Судову справу щодо Почаївської лаври розглядатимуть у Львові - фото 1
Незаконними визнав Тернопільський окружний адмінсуд ініціативи Тернопільської облради щодо перевірки законності передачі Почаївської лаври у користування УПЦ (МП). Облрада з таким рішенням не погоджується і готує апеляційну скаргу.

Своєю ухвалою від 22 вересня суд на вимогу прокурора області визнав незаконними та скасував одразу три рішення облради, що стосуються Почаївської лаври.

Судовий процес виник на основі того, що за результатами перевірок та роботи тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в м. Почаїв УПЦ та дотриманням вимог іміграційного законодавства, облрада, згідно з власним рішенням від 11 лютого 2010 р., звернулася до Кабміну. Уряду пропонували скасувати розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 липня 2003 р. № 438-р “Про виключення із складу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника споруд Почаївської Свято-Успенської лаври”. Однак відповіді представницький орган не отимав.

Прокуратура Тернопільської області 20 серпня поточного року подала до окружного адмінсуду позовну заяву з проханням визнати такі рішення незаконними та скасувати їх. 26 серпня суд ухвалив відкриття провадження у справі. 15 вересня, згідно з клопотанням обласної ради, засідання суду перенесли. А 22 вересня під час першого і єдиного засідання суд задовольнив позов прокурора.

“Дивує спритність, яку виявив суд при винесенні ухвали. Тим паче, що, розглядаючи майнові, трудові справи, позовні заяви стосовно виплати заробітної плати, питання банкрутства підприємств чи ще інші, що є життєво важливими для людей, суд не поспішає, тож таких термінів краянам годі сподіватися. Відтак роками наші громадяни топчуть судові пороги з надією на вирішення своїх справ. Безперечно, обласна рада подаватиме касацію, але вже зараз можна передбачити, яким буде рішення, адже його прийняття, вочевидь, лежить не у правовій площині, а політичній,” — коментують рішення суду в облраді.

Аторами ідеї перевірити, чи законно у 2003 р. рішенням уряду під керівництвом В. Януковича передали лавру у безкоштовне користування УПЦ (МП), є фракція УНП в обласній раді. Їх підтримала найбільша факція — ВО “Свобода” до якої належить і голова облради Олексій Кайда.

“Очевидно, що рішення суду лежить не у юридичній, а в політичній площині. Дивує і те, що його винесли на першому ж засіданні суду. Щодо рішення облради, то вони відповідають інтересам тернополян, українців», — коментує рішення суду керівник фракції ВО “Свобода” в облраді Олег Сиротюк.

Як повідомила кореспонденту РІСУ Володимиру Морозу консультант відділу юридичної та кадрової роботи виконавчого апарату Тернопільської облради Ірина Бурда, апеляційну скаргу облрада підготує і подасть одразу після того, як там офіційно отримають рішення суду.

“До речі, рішення облради про створення відповідної комісії прийняли ще минулого року. Потім комісія звітувала, а після того облрада зверталася до Кабміну. Де тоді була прокуратура?” — наголошує І. Бурда.

Однак у прокуратурі Тернопільської області наведені аргументи спростовують.

“Приймаючи відповідні рішення, облрада вийшла за межі повноважень, наданих їй законом. Адже до повноважень обласної ради не віднесено питання здійснення перевірок законності передачі об’єктів державної власності у користування, їх використання, а також дотримання міграційного законодавства”, — коментує справу прокурор відділу прокуратури Тернопільської області Олена Козлова.

За її словами, протести на незаконні рішення облради прокуратура принесла ще 19 березня 2010 року. Після того, як сесія облради їх відхилила, прокуратура звернулась із позовом до суду.

Отож ухвалою Тернопільського окружного адмінсуду рішення сесії облради визнані незаконними і скасовані. Якщо облрада подаватиме апеляцію, її розглядатимуть уже у Львівському апеляційному адмінсуді.

До речі, серед порушень, які виявили представники тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в Почаєві УПЦ, а також дотримання земельного і міграційного законодавства є як земельні, та і міграційні. Зокрема, депутати встановили, що з порушенням законодавства прийняли рішення Кременецької районної ради від 22 січня 2009 року № 328 “Про погодження щодо надання гірничого відводу”, від 29 жовтня 2009 року № 384 “Про надання згоди на вилучення з користування Кременецького районного комунального лісогосподарського підприємства “Кремліс” земельної ділянки лісогосподарського призначення”, від 29 жовтня 2009 року № 385 “Про внесення змін до рішення районної ради від 22 січня 2009 року № 328 “Про погодження щодо надання гірничого відводу”.

Також під час перевірки виявили, що намісник Свято-Успенської Почаївської лаври архиєпископ Володимир самовільно зайняв земельну ділянку площею 0,03 га із земель під відкритими розробками та кар’єрами без виникнення права на неї та його державної реєстрації для видобування піску, чим порушив вимоги статтей125, 126 Земельного кодексу України та заподіяв шкоду земельним ресурсам на суму 499 грн. 30 коп.

Зрештою, зафіксували у лаврі й нелегальних мігрантів. Зокрема, згідно з інформацією відділу громадянства, імміграції і реєстрації фізичних осіб, управління Міністерства внутрішніх справ України в Тернопільській області від 2 жовтня 2009 року № 5/2-5364 за період від 2004 до 2009 роки у м. Почаїв виявили 44 нелегальних мігрантів: 2004 рік — 5 (Молдова — 3, Узбекистан — 2), 2005 рік — 6 (Молдова — 3, Росія — 2, Узбекистан — 1), 2006 рік — 10 (Молдова — 3, Росія — 7), 2007 рік — 7 (Молдова — 1, Узбекистан — 3, Росія — 2, Грузія — 1), 2008 рік — 9 (Молдова — 2, Росія — 4, Латвія — 1, Білорусь — 2), за 9 місяців 2009 року — 7 (Молдова — 1, Росія — 5, Білорусь — 1).

До адміністративної відповідальності, як повідомили в облраді, за цей період за порушення міграційного законодавства притягнули 87 іноземних громадян. Про виявлення порушень на території храмового комплексу Свято-Успенської лаври інформації немає — відповідну статистику не ведуть.

Довідка:

Ухвалою від 22 вересня під час першого і єдиного засідання Тернопільський окружний адмінсуд скасував рішення сесій Тернопільської обласної ради від:

1) 27 серпня 2009 року №745 “Про створення тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в Почаєві УПЦ, а також дотримання земельного і міграційного законодавства”;

2) 11 лютого 2010 року № 856 “Про інформацію тимчасової контрольної комісії Тернопільської обласної ради щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в Почаєві УПЦ, а також дотримання земельного і міграційного законодавства”;

3) 11 лютого 2010 року № 882 “Про клопотання Свято-Успенської Почаївської лаври (м. Почаїв Кременецького району) від 10 листопада 2009 року № 64 щодо надання гірничого відводу на користування Почаївським родовищем будівельних пісків Кременецького району”.