«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді

16.08.2010, 10:44
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 1
Міжнародний з’їзд редемптористської молоді вперше відбувся в Україні, у Львові. Його організатором стали отці, сестри та молодь Львівської провінції Чину Найсвятішого Ізбавителя. Під гаслом «Бути, як Ти!» об’єдналось близько 500 учасників із 17 редемпторитських провінцій світу.

Історія таких з’їздів розпочалась 1987 року, коли вперше у місті Паганні, рідному місті засновника отців-редемптористів Святого Альфонса Марії де Лігуорі, відбувся з’їзд редемптористської молоді. Відтоді такі зібрання проводяться кожні три роки. Попередня зустріч молоді, що відбулась в Ірландії, об’єднала представників редемптористської молоді не тільки Європи, а й США, Канади, Аргентини.

Вже декілька років у таких з’їздах бере участь українська молодь, згуртована отцями-редемптористами з Львівської провінції. Звичайно, вона прагнула запросити колег з інших країн до себе на батьківщину, щоби представити свою духовну традицію та звичаї. І вже після з’їзду в Ірландії саме наша країна отримала такий шанс.

З’їзд об’єднав молодь під гаслом: «Бути, як Ти!» Кожен день тижня мав свою підтему для роздумів та обговорення: «Мовчати, як Ти», «Жити, як Ти», «Відкритися, як Ти», «Цінувати, як Ти», – кожну із цих підтем пов’язали із певною біблійною подією. Хрещення Ісуса Христа і Богоявлення нагадали про зустріч із Богом, який відкриває людині Себе. Біблійна подія Переображення Господа нашого Ісуса Христа наштовхнула молодь на рефлексії про цінність для людини її тілесної природи. День присвячений підтемі «Мовчати, як Ти» за традицією з’їзду називають Днем покаяння, адже у цей день молодь спілкується із духівниками та приступає до святого Таїнства Покаяння. Представник канадської делегації із провінції Йорктон, яка вперше брала участь у міжнародному з‘їзді, Андрій Попіль зазначив: «Тема з’їзду дуже цікава. Вона не надто вузька і не загальна. Підтеми цих днів справді змушують прожити кожен день у корисних роздумах. Остання підтема «Жити, як Ти» стала підсумком спільних пошуків та досвіду».

Одна із організаторів цьогорічного з’їзду, сестра-редемптористка Михаїла (Лизак), розповіла, що програма зустрічі вже має певні традиційні заходи, але є й можливість внести щось нове у програму зустрічі. До традиційних елементів належить гімн, символіка і своє гасло, але є також оригінальний національний колорит. «Молодь завжди чекає на зустрічі в дискусійних групах, – акцентувала с. Михаїла. – «Також проводяться різноманітні гуртки та важливою є спільна молитва на щоденній Літургії (цього разу була нагода пізнати Візантійський обряд) або креативна молитва (малюнки, пісні)».

Учасник Білоруської провінції Артур Статкевіч розповів, що найбільше йому сподобалась робота у дискусійних групах. «Я був у чудовій групі, до якої входили представники із України, Чехії, Польщі. Було три зустрічі. Остання закінчилась сльозами радості від єднання і чудової спільної молитви», – зазначив він.

Було багато також видовищних заходів, починаючи від урочистого відкриття з концертом сучасної християнської і національної музики. Другого дня всі разом взяли участь у постановці словацької казки-містерії «Дванадцять місяців», в якій кожна з країн-учасниць була окремим місяцем, який робив героїні Марушці свій особливий дарунок. У когось це було світло, у когось національні атрибути, а хтось презентував свою любов. Наступний вечір присвятили темі «Ісус – виноградна лоза». Представники провінцій спробували кожен у свій оригінальний спосіб відтворити своє розуміння дев’яти дарів святого Духа. Хтось для зображення використовував пантоміму, комусь достатньо було затанцювати чи заспівати власної пісні. Делегати провінцій своїми оригінальними виступами засвідчили, що редемптористська молодь – це не тільки духовно збагачені особи, а й талановиті, кмітливі, творчі, ерудовані та веселі люди.

Важливою складовою свята був гімн «Бути як ти» (українською, англійською та італійською), що вдало виражав єдність редемптористської молоді, яка вчиться бути такою ж як Христос. Гімн створили Юрій Деременда, сестра-редемптористка Тереза Водяна та її сестра Христина Водяна. Слова пісні написані на основі програми та ідеї зустрічі. Аби гімн став міжнародним, кожна з делегацій перекладала слова пісні рідною мовою.

Щоб швидше порозумітися і краще пізнати національні культури представників кожної із провінцій молодь організувала роботу у гуртках, під час якої кожна провінція влаштовувала оригінальний майстер-клас. У майстернях молодь танцювала ірландські танці під проводом гостей із Дубліна. Учасники із провінції Святого Климентія під керівництвом отця Йоханнеса Хайна розписували триметрову ікону Ісуса Христа. Одягом Христа стали з’єднані вісімнадцять окремих зображень людей, які створювали учасники гуртка. Ікона стала подарунком для Львівської провінції. О. Йоханнес зазначив: «Незважаючи на те, що інколи через мовні перешкоди мені було важко зрозуміти когось, та під час розпису ікони «Містичне тіло Христа» всі учасники змогли швидко порозумітись і вдало виразили в малюнках своє бачення життя людини».

Щодо українських учасників з’їзду, то вони навчали гостей робити сувенірні ікони, малювати на склі, робити дідух, танцювати бойові танці, ліпити вареники, робити ляльку-мотанку, малювати трипільські знаки-символи та багато іншого.

Відвідали з’їзд редемптористської молоді Львівський архиєпископ владика Ігор Возьняк, представники Генеральної Управи ЧНІ о. Яцек Дембек та о. Альберт Ечебері, генеральна настоятелька Місіонерок Найсвятішого Ізбавителя с. Енеліз Герціг, протоігумен Львівської провінції ЧНІ о. Василь Іванів, протоігумени інших провінцій ЧНІ та представники духовенства. Також важливою подією для молоді і самих редемптористів був приїзд Архимандрита ЧНІ о. Майкла Брейля. «Ця зустріч стала доброю нагодою для спілкування не тільки для молоді, але й для самих редемптористів, які роками можуть не бачитись і вона точно допоможе і надалі берегти таку міжнародну дружбу», – зазначив генеральний настоятель.

Подібний висновок зробили отці з різних провінцій. «Тут я зробив відкриття для себе – ми все ж таки даруємо себе один одному і мова не перешкода для нас, а єдність у співжитті, у молитві, у радості дуже важлива», – наголосив о. Андрей Врублєвський, керівник білоруської делегації.

Важливою була робота волонтерів, які приїхали з різних парафій України. «Ми намагалися передати атмосферу любові та родини», – поділився волонтер Святослав Вонс.

«Майбутнє християнства – це молодь. Це покоління приносить щось нове для церкви, християнства та зрештою будь-якої іншої групи. Важливо, щоб молоді люди нагадували нам, старшому поколінню, те, що ми ще не зробили. Адже життя – це процес і багато є незавершеного. Наше суспільство живе у прогресі, тому завжди є над чим працювати. Як на мене, молодь має цей особливий голод перед розумінням. Тому у них завжди багато запитань і, можливо, саме тому, старше покоління часто боїться цих запитань. Як завжди, молоде покоління приносить нове життя, нові надії, нові елементи у наше життя, наші погляди і нашу церкву», – поділився представник Генеральної Управи ЧНІ (Італія, Рим) о. Яцек Дембек.

Під час церемонії закриття оголосили, що гостей наступного Х Міжнародного з‘їзду редемптористської молоді прийматиме Римська провінція (Італія).

«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54794
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54795
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54796
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54797
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54798
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54799
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54800
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54801
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54802
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54802
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54803
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54804
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54805
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54806
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54808
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54807
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54809
«Бути, як Ти»: відбувся Міжнародний з’їзд редемптористської молоді - фото 54810

 

Наталя ЮРАХ