• Головна
  • Публікації
  • Форум соціальних організацій Львова відбувся під час ІІ Екуменічного Соціального Тижня...

Форум соціальних організацій Львова відбувся під час ІІ Екуменічного Соціального Тижня

09.10.2009, 13:54
У рамках 2-го Екуменічного Соціального Тижня вчора, 8 жовтня, відбувся Форум соціальних організацій Львова.

У рамках 2-го Екуменічного Соціального Тижня вчора, 8 жовтня, відбувся Форум соціальних організацій Львова. Розпочався захід із сесії «Соціальна відповідальність через призму соціальної освіти і науки» у Національному університеті «Львівська політехніка». З вітальним словом виступили Юрій Рашкевич, проректор науково-педагогічної роботи і міжнародних зв’язків та Ніна Гайдук, заступник директора Інституту гуманітарних та соціальних наук, завідувач секції соціальної роботи кафедри соціології та соціальної роботи НУ «Львівська політехніка». Розповідає про захід Оксана ГУДИМА.

«Основною ознакою Екуменічного Соціального Тижня є єднання християнської громади включно з соціальними службами і програмою професійної підготовки соціальних працівників. Унікальність такого об’єднання в тому, що ми у своїй діяльності ґрунтуємось на духовних якостях», — наголосила Ніна Гайдук. Антуан Аржаковський, директор Інституту екуменічних студій Українського Католицького Університету представляв програму професійної підготовки фахівців ІЕС, де є дві спеціалізації – «Християнська етика» та «Релігійна журналістика». Пан Аржаковський звернув особливу увагу на роль сучасної журналістики у житті суспільства. «У травні ми разом із студентами організували всеукраїнський конкурс журналістів «Репортери надії, де шукали добрі новини, які можуть показати шляхи вирішення складних суспільних проблем. А соціальна робота є невіддільною від духовної позиції, оскільки допомога ближньому — це християнські принципи».

Про діяльність спільноти «Лярш-Ковчег» розповіла Зеня Кушпета, голова адміністративної ради цієї організації. «Ми працюємо з людьми особливими потребами. У нашій спільноті панує дружна атмосфера. «Лярш-Ковчег» — це школа любові, де кожен прагне, щоб його сприймали таким, яким він є. Адже найбільше бажання кожної людини – любити, і щоб її любили. Мережа таких спільнот діє по всьому світу. Існує більш, ніж 135 таких організацій у різних країнах світу. Федерацію «Лярш», що в перекладі з французької означає «ковчег», заснував Жан Ваньє». Після доповіді Зені Кушпети діти з особливими потребами продемонстрували присутнім свої роботи, які вони виготовляють у майстернях: вишивки, вироби з бісеру, свічки тощо.

Оксана Винярська, системний сімейний психотерапевт і соціальний педагог навчально-реабілітаційного центру «Джерело», представила міжуніверситетську навчальну програму між Інститутом Екуменічних Студій і НУ «Львівська політехніка» — «Медико-психологічний і соціальний супровід осіб з особливими потребами». Пріоритетними завданнями цієї програми є: взаємодія і взаємний вплив особи, що здійснює супровід і особи, яку супроводжують; робота в команді; особиста відповідальність; участь у процесі гуманізації суспільства.

Після сесії відбулися виїзди до таких соціальних організацій, як «Центр обліку бездомних громадян», «“Центр родини” при Фонді св. Володимира», Львівський міський центр реабілітації «Джерело», «Центр даун-синдром “Промінчик”».

За словами Ігоря Матушевського, голови Фонду св. Володимира, організація працює з 1997 року і створена для опіки над родинами. Це об’єднання громадян, яке сприяє діалогу Церкви з державою в напрямку відновлення християнської родини. Головним проектом Фонду є «Центр родини», основною метою якого є зміцнення родини як клітини суспільства на основі Євангелія. У центрі діють лікарська, практично-правова і психологічна порадні, «Школа народжувати», краєзнавчий центр «Паломник», навчально-виховні студії (театральна, логічного мислення, іноземних мов, статевого виховання підлітка, української кухні, образотворчого і народного мистецтва, навчання на комп’ютері тощо), спільнота багатодітних родин, проводять лекції для батьків (розмови зі священиком), є також готельний комплекс для гостей. Олександра Крип’якевич, заступник голови Фонду, розповіла про проект «Національний одяг для дітей до Першого Св. Причастя», про розробку весільного одягу для популяризації національного обряду. Фонд також займається громадсько-політичною діяльністю – є членом міжнародної організації «Всі одно», яка має представництва в ООН. «Від держави тільки одна організація має право входити туди. І ми інформуємо світ із перших вуст про події в Україні. Проводимо конференції, наприклад, «Християнин і політика», «Політичні організації і Церква», «Силові структури і Церква», «Церква і підприємництво». У результаті зустрічей існує співпраця», — зазначив Ігор Матушевський.

У другій частині дня відбулась ще одна сесія на тему «Соціальна відповідальність української християнської громади», у рамках якої проводились круглі столи — «Душпастирство і соціальна робота в пенітенціарній системі» (про реабілітаційну роботу в колоніях), «Соціальна робота з особами в складних життєвих обставинах», «Соціальна робота у підтримці та охороні здоров’я населення», «Соціальна тематика в українських мас-медіа» (але, на жаль, без представників ЗМІ), «Соціальна робота з дітьми та сім’ями». Валерій Марченко, старший пастор християнської євангельської церкви «Гефсиманія», розповів, яку роботу проводять волонтери із дітьми, що опинилися в складних життєвих ситуаціях. «Ми допомагаємо тим дітям, які живуть у сім’ї, але перебувають на обліку в міліції, бо не все гаразд у родині. Може бути так, що батьки — ув’язнені, а дитина живе з родичами. Як їй допомогти? Перш за все, хочу сказати, що матеріальну допомогу не можна відділяти від духовної. Церква щомісяця організовує продуктові пакети, окрім того при Церкві діє молодіжний клуб із розробленою програмою, щоб показати дітям християнський підхід до життя», — додав він.

Любов Кобрин, заступник начальника Управління соціального захисту Департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради, розповідала присутнім про досвід співпраці з неурядовими організаціями, які надають соціальні послуги людям, що опинилися у складних життєвих обставинах. «Спершу хочу уточнити, що люди, які перебувають у складних життєвих ситуаціях, — це інваліди, самотні, сироти, безпритульні. Громадські організації повинні приходити до нас і розповідати про свої проблеми. От зараз налагодилась робота з Центром безпритульних», — повідомила присутнім Любов Кобрин.

У свою чергу на конференції громадських організацій наголошували неодноразово, що ні міська, ні обласна рада не проявляють зацікавлення у їхній роботі, не допомагають. Окрім того, на заході тоді не були присутні представники влади. Про реформування системи інтернатних закладів говорив Ярослав Коваль, представник Львівського обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Він зазначив, що дітей потрібно виховувати у будинках сімейного типу, популяризувати усиновлення через організації соціального типу. Про досвід Львівської міської громадської організації «Оселя» розповіла заступник директора Мар’яна Соха. «У спільноті, у Винниках, живе 20 людей, які виконують певні господарські роботи, працюють у майстерні, вчаться разом вирішувати складні життєві проблеми. Люди з «Оселі» розповсюджують також журнал соціального спрямування «Просто неба», і таким чином заробляють собі на життя. Журнал коштує 4 гривні, половину з яких отримує вуличний продавець», — зазначила вона.

Ще одна тему, яку обговорювали 8 жовтня, — соціальна робота з дітьми та родинами. Марта Козак, начальник Відділу у справах дітей Личаківської районної адміністрації м. Львова, доцент кафедри соціології та соціальної роботи Львівської політехніки, розповіла, яку роботу проводить відділ. «Суть відділу — захищати дітей, але закон звужує рамки нашої роботи, оскільки лише 4 особи займаються із дітьми. Ми зрозуміли, що найважливіше для дітей — це жива розмова. Першою ластівкою у цьому напрямку стала недільна школа здорового способу життя, що досі працює. Діти-сироти, діти, позбавлені батьківської опіки, і ті, що опинилися в складних життєвих обставинах, їздять на екскурсії разом із наставниками», — розповіла чиновник.

Як вона зазначила, діти на відпочинку почувають себе щасливими, а соціальним працівникам набагато легше знайти до них підхід. «Також, — розповіла вона, — було впроваджено 2-тижневе літнє таборування. Тут залучені діти з проблемних сімей, тобто ті, що опинилися в складних життєвих ситуаціях, безпритульні. І такими заходами ми намагаємось «витягти» їх із вулиці».

Про соціальну роботу з дітьми із сімей, які пребувають у кризових ситуаціях, в умовах літнього табору розповідала Наталія Гаврилів, аспірантка кафедри соціології та соціальної роботи Львівської політехніки. Вона наголосила, що «літній табір — це форма групової соціальної роботи, це місток, що сприяє спілкуванню дітей із наставниками». Наталія Гаврилів зазначила, що кожна дитина пред тим, як повернутись у своє деструктивне середовище, тобто до родини, прагне живого спілкування, дружніх стосунків. Вона також розповіла, що діти дуже звикають до наставників і їм потім психологічно важко розлучатися з ними, після закінчення таборування. «Важливо, щоб наставник, зберігаючи авторитет, не переходив етичні межі, тобто щоб не принижував гідності дитини», — додала вона.

Під час круглих столів відбувались різні презентації проектів щодо роботи з дітьми та родинами. Наприклад, Тетяна Кирийчук, режисер монтажу Першого національного каналу, продемонструвала присутнім міжнародний християнський пізнавальний відео-проект для дітей ІХТІС — «Антивірус для дітей». «Це телевізійна програма, що створюється на грунті новітніх інформаційних, анімаційних та монтажних технологій. Риба Іхтіс, яка живе всередині комп'ютера, запрошує дітей і Мобу (мобільний телефон) у світ пригод. Друзі спілкуються, граються і мандрують Інтернетом разом з Іхтісом. Під час подорожей Антивірус Іхтіс виявляє і знищує різні “віруси” (агресію, лінь, заздрість, вередування тощо), якими заражає дітей підступний Хакер. Програма опирається на християнських цінностях, які допомагають сформувати у дитини позитивні життєві орієнтири», — розповіла вона.

Наприкінці четвертого дня Екуменічного Соціального Тижня модератори круглих столів підвели підсумки роботи соціальних організацій, а на закінчення у Будинку органної та камерної музики відбувся концерт хорового співу і виконавців з особливими потребами.