Релігійні видання на 25 Book Forum

23.09.2018, 11:50
Релігійні видання на 25 Book Forum - фото 1

Цьогоріч християнські видавці збавляють обороти, що стосується і кількості видань, і подій на Форумі видавців у Львові. Тим не менше, релігійний читач таки отримав чергову порцію свіжих книжок, а також можливість відвідати кілька презентацій, що відбулися цієї книжкової осені.

Цьогоріч християнські видавці збавляють обороти, що стосується і кількості видань, і подій на Форумі видавців у Львові. Тим не менше, релігійний читач таки отримав чергову порцію свіжих книжок, а також можливість відвідати кілька презентацій, що відбулися цієї книжкової осені.

Свічадо

Традиційно огляд видань варто розпочати зі “Свічадо”, найбільшого і мабуть найдавнішого видавництва християнської літератури в Україні. Цього року найважливішим виданням, на нашу думку, є перший і фаховий переклад українською книжки “Просто християнство” Клайва Стейплза Люїса (переклад Андрія Маслюха). До слова, напередодні Форуму видавців відбулася презентація книжки в рамках фестивалю “Вітер на-дії”. Також на Форумі можна придбати свіжий переклад світового бестселера “Ісус” Джеймса Мартіна. Це вже друга книжка автора, видана українською. Популярною книжкою одразу після виходу стала книга-інтерв’ю з Блаженнішим Святославом авторства Кшиштофа Томасіка “Діялог лікує рани”, на презентації якої в перший день Форуму був присутній і президент України Петро Порошенко, публічно заявивши, що з неї й почне читати форумні новинки. Окрім власне книг, у “Свічадо” популярністю користується календарна продукція, зокрема “Календар щасливої жінки”.

Видавництво УКУ

Видавництво Українського католицького університету підготувало книгу листування о.Любомира Гузара з матір’ю Ростиславою (1975-1992) “Найдорожча Мамусю!”. Це фактично подарункове видання, оскільки оформлення, ілюстрації та дизайн зроблені вишукано та естетично. Книжка отримала спеціальну відзнаку малих журі Book Forum у Львові. Також цікавим є дослідження Марти Богачевської-Хомяк про роль жінок неіндустріалізованих країн у громадському житті “Білим по білому: Жінки у громадському житті України. 1884–1939”,  збірник вибраних святоотцівських творів ІІІ-V століть на тему нерівномірного розподілу благ між багатими і бідними “Отці Церкви про багатство і бідність”.

“Книгогоша”

Київське видавництво “Книгогоша” також привезло цього року на Форум видавців кілька новинок, зокрема релігійну перекладну художню літературу: історичний роман про хрестовий похід дітей “Дорога сліз” Девіда Бейкера та інші книжки автора, повісті Інги Че “Жінка без співчуття” та інші нові та старіші видання.

“Місіонер”

У видавництві “Місіонер” можна знайти кілька нових видань про Мати Терезу, збірник документів Кир Йосипа Сліпого “Залишився тим, ким був”, а також книжку “Скромний син землі Перемиської – отець Партеній Петро Павлик”, в якій окрім розмов із власне о.Партенієм, є також інтерв'ю з владикою Глібом Лончиною, с.Модестою Сеник та іншими.

“Дух і літера”

“Дух і літера” продовжує видавати багато якісної літератури як академічного спрямуваня. Серед християнських видань важливою є “Спротив і покора. Листи і нотатки з-за ґрат” — найповніша збірка листів, нотаток, поезій, проповідей і роздумів, написаних упродовж 1943-1945 років у берлінській в’язниці Теґель німецьким лютеранським пастором Дитрихом Бонгьоффером. Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, апостольський нунцій в Україні, пропонує новий погляд на людську сутність через культурологічне висвітлення Літургії у своїй книжці “Нова людина: літургійне єство”. Цікавою для багатьох буде книга-інтерв’ю “Переконати Господа Бога”, в якій з о.Юзефом Тішнером розмовляють про духовність, традицію, віру, виховання, стосунки. Історична монографія Томаса Бремера “Церква та імперія. Нариси історії російського православ’я” висвітлює церковну історію Росії, а дослідження французького історика Антуана Аржаковського “Що таке Православ'я” — про повернення до первісних сенсів православної думки.

“Кайрос”

Київське видавництво “Кайрос” привезло нове видання Томи Аквінського, перевидало тексти о.Миколи Лучка “У пошуках істини”. А також видало книжку отця-домініканця Петра Балоги “Віра шукає порозуміння. Подорож стежками пізнання”, презентація якої відбулася під час Форуму”.

“Українське біблійне товариство” традиційно на Форум привозить Святе Письмо у різноманітних виданнях та оформлення у їхньому перекладі, а також картонні дитячі видання біблійних історій.

Харківське видавництво "Акта" представило книгу спогадів архиєпископа Ігоря Ісіченка "Ми просто йшли".

Також варто згадати Івано-Франківське видавництво “Discursus”, яке не спеціалізується на виданні виключно релігійної літератури, проте цього року привезло на Форум видавців кілька видань, які зацікавлять християнського читача. Найперше варто згадати знаковий історичний роман Владислава Івченка “Два пасинки митрополита” про вихованців Митрополита Шептицького: Теофіла Володимирського та Івана Великоднього. Також оригінальною є книга “Незвичайні звичайні священики”, яку написали українські письменники і журналісти, розповівши про тих священиків, яких знають особисто. Загалом багато різних світських видавництв пропонують релігійну літературу.

Не перший рік на Форумі видавців відсутні дитячі видавництва християнської літератури: “Братське” і “Книговир”.

Вперше цього року на форумі представив мусульманську історичну і просвітню літературу Ісламський культурний центр зі Львова. Серед іншого він пропонує новий переклад українською Корану і книжку Мухаммада Асада «Шлях до Мекки».

А поруч свою літературу пропонує Український інститут вивчення Голокосту «Ткума» з Дніпра. У них переважають підручники та посібники для школи.

Христина Содомора