Священик Георгій Пригунов: «Ісус сказав нам радіти!»

06.04.2016, 09:50
Священик Георгій Пригунов: «Ісус сказав нам радіти!» - фото 1
Психолог, арт-терапевт, який раніше працював лікарняним клоуном, більше року тому став священиком. Тепер Георгій Пригунов з Києва — голова капеланської служби «Свята Марія». Військовий капелан приїхав до Одеси в рамках Фестивалю клоунів і мімів «Комедіада».

Психолог, арт-терапевт, який раніше працював лікарняним клоуном, більше року тому став священиком. Тепер Георгій Пригунов з Києва — голова капеланської служби «Свята Марія». Військовий капелан приїхав до Одеси в рамках Фестивалю клоунів і мімів «Комедіада».

о. Георгій Пригунов

Про співзалежності

Кілька років отець Георгій займається профілактикою залежностей — алкоголізм, наркоманія. Про це отець Георгій знає не з чуток.

— Всю цю проблему я сам пройшов зсередини. Коли жив в реабілітаційному центрі при монастирі, переосмислив життя. І прийшов до висновку: мало вилікуватися від залежності — потрібно ще провести роботу з родичами. Це і називається співзалежність. Незважаючи на те, що це поняття для нас поки мало відомо, проте з ним стикалися часто. Наприклад, алкоголік залежить від алкоголю, наркоман залежить від наркотиків, гравець — від казино, а їх близькі, і в першу чергу, родичі, залежать від самого алкоголіка, наркомана або гравця. Займаючись цією проблемою, я побачив патерні поведінки (за шаблоном, за схемою) залежних із співзалежними. Тому став нею займатися більш глибше. Тому що родичі повинні допомагати людині, який пройшов оздоровлення, і розуміти, які у нього проходять процеси. Для цього теж потрібно працювати над собою, і перш за все, зі своїм способом мислення. Знаєте, як кажуть: тверезим бути просто, складно їм залишатися, — зазначає отець Георгій Пригунов.

За словами отця Георгія, люди «йдуть» до вживання хімічних речовин тому, що розчаровуються у своїх очікуваннях, які не збігаються з реальністю. Створюють собі ілюзію, що так легше. Однак, як радить отець Георгій, не варто соромитися просити допомоги про зцілення з боку.

— Допомога просить сильна людина. А якщо людина думає, що сама впорається — це прояв гордині. Але біси сильніші за одного, з Богом ми сильніші і легше впоратися з спокусами диявола, — пояснює він.

Як підкреслює священик, зараз наркоманія все молодшає. І тому він взяв участь в акції проти продажу в аптеках кодеінвмістовних препаратів.

— Слава Богу, нам вдалося запобігти цьому. Адже кодеїн руйнує людину, його мізки. А у нас ніяких труднощів не складає придбати в аптеках кодеінвмістовні препарати і з цих речовин в домашніх умовах просто робити наркотики, — підкреслює отець Георгій.

Як відкрив свої плани отець Георгій, вже найближчим часом відкриється мережа реабілітаційних центрів по боротьбі з наркозалежністю, а також він має намір провести ревізію таких установ, щоб виявити їх компетентність.

Про роботу капелана

Георгій Пригунов — глава капеланської служби «Свята Марія», батальйону спеціального призначення, першого християнського добровільного батальйону в структурі МВС України, створеного у вересні 2014 року.

— Наша капеланська служба займається, в основному, тилом. Я спілкуюся з бійцями в соцмережах. «Свята Марія» — християнський батальйон, повністю тверезий, тут можна почути молитву на побудові, тому що всі бійці — православні християни. Ну, взагалі, в екстремальних умовах важко не вірити в Бога, особливо на війні, під обстрілом, — зазначив отець Георгій.

Він зазначив, що у хлопців — відмінний бойовий дух, і вони протистоять агресорові. Хоча, від допомоги психологів і військового капелана вони не відмовляються.

— Я вчився в духовній семінарії і, зізнатися, дуже боявся того, що можу стати священиком. Я молився про це і думав кілька років. Але одного разу мені сказав священик: якщо це твоє — то так тому і бути. Потім повністю затвердила моє рішення дорога через Слов'янськ до Маріуполя. Я як священик був потрібен, хлопці-бійці потребували допомоги. В цьому я побачив святість і перестав роздумувати. І мене висвятили. І ми, як психологи і як військові капелани, поки вчимося працювати, — згадує отець.

Про волонтерів

Як зазначає отець Георгій, бійцям дуже допомагають і волонтери. Попрацювавши з співзалежними довгий час і в якості волонтера-психолога, і лікарняним клоуном, він прийшов до висновку, що існує така проблема, як емоційне вигорання. Приблизно, за 3-5 роки волонтери, співпереживаючи та емпатуя проблеми, емоційно вигоряють. Вони стають більш агресивними і неуважними. Проблеми на роботі переносять на домашніх, приносять поганий настрій, що дуже відбивається на дітях і улюблених людей.

— На Заході волонтерство — це цілий рух, якому ми поки що тільки вчимося. В основному, зацікавлені в ньому студенти психологічного і педагогічного вузів — для комунікації, розширення кругозору, розвитку взаємодії з людьми, — підкреслює він.

Він радить волонтерам, щоб на роботі емоційно не вигоряти, знайти фахівця, з яким можна буде поговорити про це, самостійно працювати над собою, читати спеціалізовану літературу, ходити в групові заняття і правильно проводити дозвілля — займатися творчістю, читати книги, частіше бувати на природі .

— Ісус сказав радіти, тому потрібно робити те, що приносить радість, а інакше навіщо така робота, після якої додому приходиш втомлений і нервовий, і все це передається сім'ї? — дивується батько Георгій.

Про лікарняних клоунів

о. Георгій ПригуновЛікарняним клоунам теж потрібно щотижня проходити практичні заняття з профілактики емоційного професійного вигорання. Особливо, після зустрічі з онкохворими дітьми, з дітьми з «Охматдиту».

В Одесі в рамках «Комедіада» хлопці з Рівного побували в госпіталі і обласній лікарні. А ось на цей раз отець Георгій був з ними серцем та молитвою. Та згадує клоунське минуле із задоволенням.

— Я як психолог шукав творчі шляхи для виходу емоцій, і зрозумів, що в лікарняних клоунів є величезний ресурс. Взагалі, клоун — це доросла людина з червоним носом, і коли мене висвячували, я навіть перестав одягати носик, перестав бути в образі, але все одно дівчинка в інтернаті з затримкою розвитку та синдромом Дауна підійшла до мене і запитала: ти — клоун? Як вона впізнала мене не зрозуміло, але в той момент для мене було велике відкриття: діти дивляться в саме серце і бачать те, що їм треба, а не нав'язані страхи і стереотипи про клоунів, — підкреслює отець.

За його словами, в Естонії, Латвії, Німеччини професія лікарняного клоуна — оплачувана, тоді як у нас поки, в основному, актори працюють на волонтерських засадах. Однак, якщо такі випадки, коли, надівши перуку, люди приходять до лікарень, просять грошей за виступи. Через що найчастіше виникають непорозуміння з боку керівництва лікарень.

Лікарняні клоуни відрізняються специфікою — вони працюють акуратно, пояснює колишній лікарняний клоун Георгій. У кожного клоуна є загальні поняття медицини і певні навички, ну і, звичайно ж, є розуміння і знання основ психології. Клоуни повинні бути фізично здорові, важливо бути в контакті з персоналом і знати заздалегідь, до якого хворому варто заглядати, а в яку палату краще не заходити.

— Клоун повинен стежити за всім, що відбувається навколо. Він може загратися, наступити на крапельницю, висмикнути катетер, а ліки дорогі, та й небезпечно це може для здоров'я діток. Потрібно знати, які жарти недоречні, жарти для кожного віку повинні бути різні, та й під ситуацію дитини необхідно підлаштовуватися. Наприклад, дитина після бомбардування залишився без батьків або йому ампутували кінцівки ... Але справа не в жарті, а в щирому контакті, дати дитині побути головним. Тому що в лікарні він цього зробити не в силах, тут говорять, що робити можна, а що не можна і навіть мама не в змозі захистити його від болючих уколів. А тут приходить дорослий, з яким можна подуріти, і все змінюється! Наше завдання в цьому і полягає — поміняти обстановку в палаті, щоб вона стала святом і потім зникнути, а атмосфера святкова залишалася б до наступного разу, — посміхається отець Георгій.

Серед позитивних змін після таких зустрічей Георгій Пригунов називає апетит у дитини, який не їв кілька днів у лікарні, посмішка після операції або просто коли дитина-аутист чекає тебе знову, дізнається і махає ручкою.

— Завдяки Наталії Делієвій (продюсер Клоунади, Одеса – ред.) ми стали працювати не тільки з дітьми-переселенцями, а й стали ходити в госпіталь до військових, тому що зрозумів, що клоуни — це відмінна сміхотерапія! В Україні є прекрасне братство «Червоних носів», «Смехоноси», чудові хлопці з Дніпропетровська, Запоріжжя ... Сподіваюся, якщо вдасться, ми проведемо семінари і зустрінемося знову всі разом, — каже священик.

Про «Комедіаду» — у піст

Чи можливе проведення Комедіади під час посту? На це питання отець Георгій відповідає просто і по-біблійному.

— Господь сказав: «Умий лице своє, змасти маслом, і не роби вигляд скорботного, що ти постиш, щоб це не було показухою». Знаєте, багато чого відбувається в піст. Одного високодуховного старця, Миколу Гур'янова запитали: «Чи м'ясо можна їсти в піст? » — «Головне, один одного не їжте», — відповів він. Якщо люди щиро роблять хороші справи і діляться радістю — чому б не порадіти разом з ними?

Наприкінці нашої розмови отець Георгій Пригунов побажав усім бути радісним і готовим до радісної події — апокаліпсису, яке означає друге пришестя Христа, і своєю щирою вірою наближати цю радісну подію.

— А той, хто захищає свою землю, дуже важливо долучитися до Бога і використовувати подарунки від Бога: сповідь, покаяння і церковний шлюб, — підкреслив він.

У лікарні

Анна ВОЛОШИНА