Прикарпатські монастирі приймають вояків АТО на духовну реабілітацію

16.03.2015, 13:33
Прикарпатські монастирі приймають вояків АТО на духовну реабілітацію - фото 1
Українська Греко-Католицька Церква пропонує бійцям АТО відновити душевну рівновагу у монастирях. Тут їм дають дах над головою, забезпечують комфортні умови перебування і допомагають знайти відповіді на їхні питання.

Українська Греко-Католицька Церква пропонує бійцям АТО відновити душевну рівновагу у монастирях. Тут їм дають дах над головою, забезпечують комфортні умови перебування і допомагають знайти відповіді на їхні питання.

Жіночий монастир у Гошеві — один із тих, який готовий до прийому хлопців, які побували у самому пеклі. Настоятелька знайомить з обителлю. Увесь перший поверх розрахований саме на поселення гостей.

Жіночий монастир у Гошеві

«Перший поверх призначений повністю для прийняття осіб на духовну віднову, на реколекції. Є різні варіанти. Є одномісний варіант, є двомісний. В загальному є блочна система. Є кімнати чотирьохмістні в залежності, як хто бажає», – розповідає сестра Миколая, настоятелька жіночого монастиря у с. Гошів.

Жіночий монастир у ГошевіА ще тут є трапезна, розрахована на кількість до 60 осіб, церква, бібліотека, затишна алея і дуже багато тиші. Саме її, на думку духівників, найбільше потребують хлопці.

«Люди, які приїжджають сюди, кажуть, що тут є особливий затишок. Немає гамору і водночас є простір природи, де ти можеш просто побути з Богом в тиші і спокою. Траса від нас трошки дальше. Шуму такого від цивілізації немає», — говорить сестра Миколая.

Черниці кажуть, що прийом і проживання бійців на ритмі життя монастиря не відзначиться. Та й самим військовим така допомога на часі. Анатолій, боєць, який нещодавно повернувся зі Сходу, каже, що попри те, що він тут нещодавно, вже отримав відповіді на багато запитань.

Жіночий монастир у Гошеві«Ми уникаємо публічності, хочемо спокою. Ніколи не думав, що погоджусь на таке, але тут особлива аура, спокій, тиша, благодать. Тут стає легко, тут спокій і в душі у мене також зараз спокій», — говорить Анатолій.

Священики кажуть, що духовні, психологічні розмови для воїнів АТО потрібні як повітря. Таку роботу проводять ще від Майдану, як з родичами, які втратили близьких, так і з безпосередніми учасниками. Нині УГКЦ готує відповідних спеціалістів. Священики розповідають, що намагаються отримати побільше досвіду роботи з такими особливими людьми. Їм у цьому допомагають іноземні спеціалісти, зокрема американці та грузини, вони і передають знання та навички.

«На даний час ми провели вишкіл для трьох екзархатів: Харківського, Одеського і Донецького – це понад 60 священиків. Це ті частини УГКЦ, які знаходяться в близькій відстані до зони АТО. Тут є воєнні госпіталі, де наші священики надають допомогу бійцям», – розповідає о. Роман П’яста, голова комісії у справах душпастирства охорони здоров’я Івано-Франківської архиєпархії УГКЦ.

Духівники радять воякам та їхнім родинам не залишатись на одинці із проблемами, а говорити про це з іншими. Священики кажуть, це природно і прийнято у всьому світі, коли людина має змогу відновити свою душевну рівновагу з допомогою фахівців.

Як стало відомо РІСУ, на Прикарпатті також інші монастирі готові приймати або вже приймають воїнів АТО на фізичну та духовну реабілітацію.

Юлія Головчин