Івано-Франківські мальтійці подарували маріупольцям польову кухню

04.02.2015, 18:15
Івано-Франківські мальтійці подарували маріупольцям польову кухню - фото 1
Команда волонтерів Мальтійської Служби Допомоги з Івано-Франківська повернулася з Маріуполя. 12 осіб працювали 12 днів. На сході залишили обладнану кухню і навчених волонтерів.

— Наші мальтійці-волонтери — студенти, викладачі, підприємці, бізнесмени. Всі мають освіту «кухар польової кухні», курси першої невідкладної допомоги і реагування при надзвичайних ситуаціях. Всі навички маємо завдяки нашим німецьким партнерам з єпархії Трір, — розповідає керівник Мальтійської Служби Допомоги в Івано-Франківську Роман Яручик. — Крім того команда дуже дружня, працювали разом в таборах, на прощах, на Майдані (107 днів, 400 тисяч порцій страв і понад мільйон чаю). До сьогодні наша кухня ще працює у Києві — центр допомоги тимчасово переселеним на вул. Фролівській. Там зараз працює київський осередок Мальтійської Служби, який якраз згуртувався з числа наших волонтерів у часі Майдану. Вони готують щодня 300-500 порцій зупи плюс чай для біженців.

Приготування приміщення для кухніНа схід їхали мальтійці-франківці двома своїми мікроавтобусами з причепом — польовою кухнею. У команді чотири водії. Як каже Роман Яручик, їхали самі, без особливих пригод, без супроводу, без проблем на блок-постах, без зупинок на ночівлю, змінюючи один одного за кермом.

На запитання: «Якою ж була мета поїздки?», мальтієць відповідає: «Розгортання польової кухні — перед тим повністю розчистили та обладнали завалений склад, праця на кухні — щодня готували 500-700 порцій їжі. Крім того, навчали місцевих волонтерів працювати на польовій кухні, а потім передали кухню і все обладнання місцевій волонтерській спільноті. Кухня та більшість обладнання придбані завдяки нашим німецьким партнерам з єпархії Трір. Транспортні витрати на поїздку, технічні витрати, кошти на продукти забезпечено архиєпархіальним управлінням УГКЦ в Івано-Франківську, за особистої підтримки предстоятеля УГКЦ Святослава та архиєпископа і митрополита Івано-Франківського Володимира.

Готуємо їсти— Враження від поїздки дуже різні, — ділиться Роман Яручик. — Маріуполь на 100% Україна, жодного антиукраїнського вислову ніхто з нас не чув, навпаки, повне сприяння і розуміння ситуації. Люди, як на нас, трохи специфічні, так само, як і ми для них. Але страшно... Постійні жахливі обстріли наших хлопців на блокпостах і на лініях оборони. Обстріл Маріуполя, який побачив весь світ – одна сота від того, як бомблять наших хлопців щодня. Маріуполь дуже сильно захищений нашими військовими. Ми почували себе там досить безпечно. Вся ситуація на сході у руках місцевої влади, напевно, місцевих олігархів. Люди дуже бояться свого «руководства, начальника, провєркі», такий «совок». Але все потрохи змінюється. Загалом, всі наші зусилля тепер мусять бути направлені на схід. Кожен повинен зробити свій маленький крок, жест, вчинок, пожертву, хто що може... Місцевим людям дуже бракує нашої любові і тепла. Трохи нашої уваги і розуміння — і вони відразу розуміють, на який бік ставати.

Івано-франківські мальтійці мають плани на наступні поїздки. «Ми всіма силами будемо підтримувати там кухню. Будемо розгортати інші у проблемних місцях. Для цього нам потрібна допомога, грошові пожертви, пожертви у вигляді продуктів», — розповідає Роман Яручик.

З гір у приазовський степ

Приготування кухні

Вже готуємо

Робота була різною