Чернівці повертають собі Пієту

12.05.2014, 13:13
Чернівці повертають собі Пієту - фото 1
Вже через рік на Центральній площі столиці Буковини з’явиться статуя Богородиці із Сином на руках (Пієта) на честь і вічну пам’ять Небесної сотні.

Повернення святині

Не так давно греко- та римо-католики міста освятили це місце і на ньому було встановлено великий дубовий хрест. Він є тимчасовим і стоятиме доти, допоки не постане Пієта.

Греко-католицька громада Чернівців домагалася відновлення Пієти ще з початку 90-х років минулого століття. Впродовж майже 20 років люди отримували від влади відмову. Тому вже поява хреста на Центральній площі міста – величезна радість для християн міста.

Наразі на площі біля хреста встановлено невеликі афіші, які описують історію Пієти. А тим часом рішенням сектераря Чернівецької міської ради Ярослава Кушнірика створено спеціальну комісю, яка складається з архітекторів, скультпторів, юристів. Замовник встановлення пам’ятника — благодійний фонд “Карітас Буковини”. На зустрічі духовенства Буковинського вікаріату УГКЦ із місцевою Спілкою художників було домовлено, що художники та скульптори допоможуть приготувати все необхідне для проведення конкурсу на кращий ескіз Пієти. І вже найближчим часом буде оголошено відповідний конкурс.

«Основна умова, — каже вікарій Буковинський УГКЦ отець Валерій Сиротюк, — розробити ескіз Пієти на зразок старого пам’ятника – того, який ми не можево відновити, оскільки не збереглося точних креслень. Отож йдеться про створення нової Пієти. Хочемо, аби до храмового свята нашого собору – Успіння Пресвятої Богородиці, ми змогли провести цей відкритий конкурс. Три кращі роботи скульпторів винесемо на громадське обговорення».

Коли освячували місце під Пієту, то вирішили поставити там тимчасово хрест. «Він освячуватиме цю площу. До того ж, аби нам не казали, що Пієту встановили на місці Леніна, котрий стояв на цьому місці до 1991 року», — каже о. Валерій.

Хрест на місці, де буде Пієта

Історія, яку не повернути

Статуя Богородиці із Сином на руках з’явилася у Чернівцях у 1827 році. Її за власний кошт встановив греко-католик Лазар Михайлович.

Чернівецька Пієта - архівне фото«Це був один із найвідоміших пам’ятників Чернівців, — розповідає о. Валерій. – Він стояв у центрі міста на тодішній площі Ринок. На той час у Чернівцях було 900 будинків і 9 тисяч населення. Цей пам’ятник був символом милосердя, любові і толерантності. І покровом для всіх народів, що тут мешкали. Наше місто пережило різні імперії. Але саме Австрійська імперія залишила вдячний слід у житті краю. А коли прийшли румуни, то на місці Пієти поставили пам’ятник румунському воїнові, позаду якого зображувався бик, який топтав попердню імперію в особі орла. Це була така свого роду картина насилля. А Пієту румунська влада не знищила, а перенесла її до єзуїтського костелу».

У радянські часи кувалдами Пієту було розтрощено. До 1991 року на Центральній площі міста стояв пам’ятник Леніну. І ось з початку 90-х років громада УГКЦ регулярно нагадувала владі, що Пієту потрібноповернути. Деколи навіть були успіхи. Як наприклад, у 1999 році, коли було рішення Кабінету міністрів України, і до списку пам’яток архітектури України, які треба було відновити, була внесена і чернівецька Пієта. «Пригадую ті часи, коли велася дискусія, і не знаю, чи то було затягування процесу, чи небажання. Думаю, небажання. Бо якби це була ініціатива іншої Церкви (зрозуміло, про яку кажу) влада би прислухалася. А нам відповідь була такою: ми не можемо відновити, бо у нас мало креслень, як те все виглядало», — говорить о. Валерій Сиротюк.

Варто зауважити, що вже того ж 1991 року, коли Чернівці розпрощалися із комуністичним вождем, відомий історик Олександр Масан в одній із місцевих газет надрукував статтю “Повернімо Матір Божу”, де вказав на те, що Пієта знову має постати у серці Чернівців і зробив короткий екскурс у минуле пам’ятника.

«Без перебільшення, — говорить кандидат історичних наук, доцент ЧНУ ім. Ю. Федьковича Олександр Масан, — Пієта була святинею для більшості чернівчан. І наступний приклад – тому свідчення. У 1875 році була пропозиція перенести Пієту в інше місце, а в центрі міста встановити монумент на честь 100-річчя приєднання до Австро-Угорщини. Але городяни не дозволили цього зробити. А стосовно греко-католицької громади, то слід відзначити, що у ті давні часи на свято Водохреща вони саме біля Пієти освячували воду. На засіданні спеціальної комісії було прийнято рішення відновити Пієту якомога наближеною до оригіналу. Адже ні креслень, ні старих зразків не збереглося. Відомо, що після того, як Пієту розтрощили, уламки закопали в яру, який згодом був присипали великим шаром глини, тому навіть археологи нам вже не допоможуть».

Відновлення нової Пієти у Чернівцях буде присвячено пам’яті героїв Небесної сотні. На згадку про тих українців, яких ще довго оплакуватиме Україна, у центрі міста і постане цей пам’ятник.

Пієта за Небесною Сотнею

«Після того, як ми пережили Майдан, постала потреба про місце вшанування Героїв Майдану, — розмірковує отець Валерій. — І саме тоді з’явилася ідея, що нам у Чернівцях не треба видумувати щось нове. Адже образ Пієти – оплакування Христа Богородицею — найкраще передає одночасно і страждання, і віру, і любов, і милосердя. Марія не з очима матері, яка шукає вбивцю, чи впадає у ненависть. У тій хвилі Вона має скорботне і водночас благочестиве обличчя. Обличчя Матері, яка, дивлячись на свого Сина, не бачить його мертвим, а бачить його воскресіння. Це також і обличяч теперішньої України, яка ніколи не говорить про помсту. Наша українська толерантність не знає такого слова. І в обличчі Ісуса бачимо тих героїв, які невинно були засуджені, невинно розп’яті та вбиті. Але пам’ять про них живе вічно і вони є символ України, яка має воскреснути», — наголошує священик.

Під час освячення хреста було зібрано 13 тисяч гривень на спорудження Пієти. «Але, якщо кожен чернівчанин пожертвує лише одну гривню (у місті мешкає більше 250 тисяч людей) цього вистачить, аби Богородиця знову повернулася до Чернівців», — вважають ініціатори відновлення Пієти.

Чернівці в очікуванні відновленої Пієти