"Велика коляда" по-гуцульськи об’єднує Україну

06.02.2012, 14:47
"Велика коляда" по-гуцульськи об’єднує Україну - фото 1
Для духовно-культурного піднесення народу в часі Різдвяних свят, а також для збереження і розвитку різдвяних традицій впродовж багатьох років у храмі Пресвятої Євхаристії у Львові проводиться різдвяний фестиваль «Велика Коляда».

Свято Різдва відіграє важливу роль, навіть особливу, роль у релігійно-духовному життя кожної людини. Одним з основних атрибутів різдвяних святкувань є коляди, щедрівки, віншування.

Колядники готували до свята ще з початку грудня. Писалися тексти, вносилися оновлення до вертепів, ремонтувалися «зірки» — обов’язкова елемент вертепного гурту. Зараз традиції колядування починають повільно відроджуватися після десятиліть боротьби з вірою і національними традиціями.

Для духовно-культурного піднесення народу в часі Різдвяних свят, а також для збереження і розвитку різдвяних традицій, впродовж багатьох років у храмі Пресвятої Євхаристії у Львові проводиться різдвяний фестиваль «Велика Коляда».

Велика коляда

Цьогоріч свято відбулося уже в тринадцяте, тож львів’яни й гості міста, котрі полюбляють святкувати Різдво у Львові, добре знають та люблять його. Цього року в програмі фестивалю взяли участь понад 80 колективів з різних куточків України: Львова та Львівщини, Києва, Івано-Франківська, Луцька, Рівного, Одеси, Харкова, а також Польщі. Виступи народних колективів тривали з 7 до 28 січня і завершилися в неділю 29 січня о 17.00 святковим гала-концертом.

Велика коляда

У фестивалі взяли участь дитячі, юнацькі і дорослі, однорідні і мішані, аматорські і професійні хори, родинні, вокально-інструментальні та інструментальні ансамблі, оркестрові колективи, театральні гурти, сольні виконавці.

Кожного року «Велика коляда» є тематичною. До прикладу, минулого року фестиваль був присвячений колядкам Лемківського краю. Натомість, цьогоріч учасники фестивального дійства представляють добірку давніх гуцульських колядок, оброблених на сучасний лад. Багато композицій виконавці писали спеціально для цього свята. За рішенням організаторів у наступному XIV фестивалі «Велика коляда» –  звучатиме коляда з Полісся.

Велика коляда

Апогеєм фестивалю був заключний гала-концерт 29 січня. Ще за кілька годин до початку дійства мешканці і гості міста ледь могли потрапити до церкви. Проте і надворі організатори заходу також намагалися подарувати свято, що приємно здивувало. Учасники ансамблю «Відлуння Карпат» з Івано-Франківщини розіграли цілий вертеп з усіма різдвяними героями та атрибутами. Біля вогнища колядували і прославляли Божого Сина. Своїм думками поділилась керівник «Відлуння Карпат» пані Галина: «Наш колектив намагається відтворювати традиції рідного народу. Це і на Різдво Христове, і на Івана Купала, і на Андрія. А фестиваль «Велика коляда» – це хороша можливість донести до людей тепло і радість коляди».

Велика коляда

Родзинкою гала-концерту були твори у виконанні автентичних гуцульських колективів, серед яких: гурт «Дарниця (с. Саджалка, Івано-Франківська обл.), хорова група народного ансамблю пісні і танцю «Лісоруб» (с. Великий Бичків, Закарпатська обл.), народний камерний хор «Felicio» (м. Надвірна, Івано-Франківська обл). Особливе захоплення у глядачів викликала «Розколяда» у виконанні фольклорного ансамблю пісні і танцю Будинку культури с. Космач.

У виконанні зведеного хору кращих колективів фестивалю, прозвучали коляди «Нова радість» (С. Людкевич за В. Матюком), «Устань, ґаздочко», «По горі, горі» (Ю. Антків), «Ой в ліску, Ліску» та інші коляди їх сучасні обробки та аранжування, що дало можливість усім присутнім, ще раз пережити містерію Різдва.

Велика коляда

На гала-концерті відбулась приємна несподіванка, адже ніхто й не сподівався почути у стінах храму трембіту! Відлуння йшло по всьому собору, даючи змогу відчути кожен звук й тим самим ще ближче наблизитися до багатої гуцульської культури.

У вітальному слові архиєпископ і митрополит Львівський УГКЦ Ігор (Возьняк) наголосив на тому, що мета заходу – згуртувати та заохотити молодь колядувати на прославлення Бога і України. «Ми співаємо у нашій коляді «Радуйся земле! Син Божий народився!» і дай Боже, щоб ми його у своєму серці пронесли через ціле наше життя», — сказав владика.

Святкування завершилися біля храму, де усі мали можливість біля багаття ще раз гучно заколядувати, а також почастуватися гарячим вином.

Наталя ШЕВЧЕНКО, Марія МАЦЕЙКО