На допомогу малозабезпеченим приходить "Милосердя"

23.05.2008, 14:02
На допомогу малозабезпеченим приходить "Милосердя" - фото 1
Про діяльність вінницького Міжконфесійного благодійного християнського медичного центру „Милосердя” розповідає Федір БЕЖНАР

МилосердяПро діяльність вінницького Міжконфесійного благодійного християнського медичного центру „Милосердя” розповідає Федір БЕЖНАР

З’явився на світ Міжконфесійний благодійний християнський медичний центр „Милосердя”, що діє при церкві Євангельських Християн Баптистів «Дім Євангелія» м. Вінниці, далекого й непростого для країни 1998 року. Коли нечуваними темпами галопувала інфляція, а такі соціально мало захищені верстви населення, як пенсіонери та інваліди, зубожіли до краю. Тож віруючі лікарі-подоляни вирішили посприяти означеним людям у наданні якісної та справді безкоштовної медичної допомоги й об’єдналися задля цієї благородної та богоугодної справи.

Як розповів очільник медичного центру лікар-терапевт Ярослав Лученко, «Милосердя» нині являє собою консультаційний центр, де людей різного віросповідання двічі на тиждень приймають терапевт, уролог, кардіолог, окуліст, хірург та інші фахівці. Допоки фундація має в своєму розпорядженні лишень три кімнати, та вже невдовзі обійме цілий поверх у церковній будівлі поблизу лісопарку, тобто перетвориться на повноцінну поліклініку.

Однією з найважливіших програм центру є лікарські благодійні (двічі на місяць) виїзди до віддалених сіл краю; таких здійснено близько 50. Причому, якщо раніше медики-добровольці самі шукали куди поїхати, то нині про них поміж людей пішов такий поголос, що графік розписано на кілька місяців уперед.

Окрім діагностування хвороб, міжконфесійники також безкоштовно пацієнтам надають медикаменти для лікування, провадять роз’яснювальну роботу стосовно того, як правильно підтримувати у належному стані організм при таких хронічних недугах як гіпертонія, цукровий діабет, ураження щитовидної залози та ін. Здійснюється фаховий підбір окулярів.

Загалом за десятиріччя свого існування послугами МБХМЦ «Милосердя» скористалося близько 5000 людей, із них майже 3000 селяни. До речі, коли у Вінниці на прийом приходить по 10-12 хворих, то у глибинці від 30 до 120.

Під час виїзду активісти організації, до котрої загалом входить 10 осіб, займаються також просвітницькою роботою. Читають лекції для дітей та підлітків на теми статевої чистоти, особистої гігієни та ін. Демонструють гарні фільми християнського спрямування.

Не менш важливим у діяльності центру є й відвідування важкохворих на дому. Також їм безкоштовно надаються у тимчасове користування такі допоміжні технічні засоби як функціональні ліжка, милиці, ціпки тощо.

Під постійною опікою медиків «Милосердя» перебувають вихованці Вінницького християнського реабілітаційного центру опіки та піклування «Нове життя» та Плисківського будинку-інтернату для дітей з крайніми психічними вадами. Не залишено поза увагою багатодітні на неблагополучні родини, яким також надається поміч одягом та продуктами харчування.

Стосовно планів на майбутнє, то з кінця 2007 року фундація має, так би мовити, молодшу сестру – Благодійний Християнських Медичних Центр «Благодать» у смт. Брацлаві Немирівського району. Його спеціалісти надають безкоштовну лікарську та медикаментозну допомогу насамперед мешканцям довколишніх сіл зони радіаційного забруднення, серед яких чимало потерпають від захворювань щитовидної залози.

Цьогоріч значна робота активістами міжконфесійного центру здійснюватиметься у царинах профілактики абортів та пропаганди здорового способу життя у школярів.

Ноу-хау подолян є віртуальний прийом лікарями хворих зі всієї України за допомогою Інтернету. Звісно ж, здебільшого це поради та надання інформації для недужих, у разі ж чогось серйозного вінничани наполягають на тому, щоб людина зробила аналізи і обстежилася в медичному закладі за місцем проживання.

Невдовзі в одному з сіл Вінницького району, у придбаному та відремонтованому будинку облаштують християнський госпіс для людей похилого віку.

На часі, на думку активістів медичного центру, й відкриття денного стаціонару для недужих у місті Вінниці та більше технічне насичення центру, фахівці якого нині мають у своєму розпорядження лишень найнеобхідніше: кардіограф, прилади для аналізів. Але на все це потрібно солідні кошти, яких як у добровольців у білих халатах, так і у християнських громад, які їх підтримують, наразі немає. Спонсори ж на поміч не надто квапляться.

«Звичайно, за належного матеріального забезпечення, – говорить керівник МБХМЦ «Милосердя» Ярослав Лученко, – можна було б зробити набагато більше ніж ми сьогодні маємо. Втім ми не сидимо на місці, не мріємо, не тішимо себе ілюзіями, а робимо для знедолених людей те, що можемо на нинішній момент. Нехай воно невеличке, але ж сіється і колись та зійде в людських душах. Й справа не лишень у безкоштовних консультаціях та медикаментах, а щонайперше в людяному ставленні до хворих, про яке вони здебільшого давно забули відвідуючи державні медичні установи. Цим вирізняється увесь наш невеличкий колектив і насамперед лікарі: кардіолог Тетяна Хмелевська (працює в центрі з перших днів), хірург Олександр Росохай, ендокринолог Станіслав Головатюк, окуліст Тетяна Стремедловська, уролог Павло Безкоровайний та ін.. Допомагають нам у роботі колеги зі США та інших розвинутих країн Заходу, з якими проводимо спільні прийоми хворих, обмінюємося досвідом. Вже традиційним стали огляди недужих за участі спеціалістів аналогічного нашому кишинівського центру у Могилеві-Подільському. Активну участь в наших виїздах у віддалені села області беруть студенти-волонтери Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова.